Gardais izaicinājums • IR.lv

Gardais izaicinājums

1
Foto — Panther Media/Scanpix
Ieva Puķe

Ja Mātes dienai izcepsi makarūnus, mamma zinās, ka viņas dēļ tev nekas nav par grūtu

Makarūni, svešvalodās macaroons vai macarons. Krāsainas olbaltuma un mandeļu miltu «tabletītes» ar cietu garoziņu un valgu, uz mēles kūstošu vidu. Un, it kā vēl nebūtu gana, saspiestas pa pāriem, par saistvielu izmantojot piciņu garšīga krēma. Vēsturiskais itāļu un franču konditorejas izstrādājums, kam nav nekāda sakara ar tiem makaroniem, ko ēdam ar malto gaļu, ir jaunākais modes kliedziens. Tie ir ieņēmuši konditorejas, beķerejas un pat lielveikalu saldumu nodaļas, tomēr īstais makarūnu triumfs būs tavā virtuvē. Jo tos uztaisīt teorētiski ir viegli, bet praktiski samērā piņķerīgi. Tālab makarūni varētu būt modernās saimnieces kvalifikācijas tests. Virtuves autoskolas eksāmens. Ģimenes iniciācijas rituāls. Ir gadījies redzēt laimīgu vīramāti, kas viesību beigās ciemiņiem kā pasākuma naglu piedāvā… ne jau speķa pīrāgus, bet topošās vedeklas ceptos makarūnus.

«Man beidzot sanāca!» – kā jūs domājat, par ko pirms neilga laika priekā sauca populārā ēdienu blogere Krista Baumane? Godīgi atzina, ka piedzīvojusi četrus neveiksmīgus mēģinājumus. Makarūnus kā nākas izdevies izcept tikai pēc Annas Birmanes meistarklases apmeklējuma.

Jā, kopš pagājušā gada nogales Rīgā ir pieejama makarūnu cepšanas meistarklase. Tās vadītāja, 23 gadus veca, stilīga meitene, daudzkārtīgi eksperimentējot, ir «izkodusi» trauslo cepumiņu gatavošanas noslēpumus. Pirmie makarūni, ko Anna pirms trim gadiem pagaršoja, bija savi. Tikai pēc tam franču konditorejā Laduree Londonā pārliecinājās, ka viss ir pareizi. Aizrautīga konditorejas amatiere eksperimentus sāka, vērojot makarūnu bumu ēdienu blogos visā pasaulē. Bilžu vietnē Instagram dāmas atzīmējās: «Check – macaroons!» Ieguglējot «macaroon disasters», Anna redzēja arī simtiem attēlu ar nepareizi izceptiem makarūniem, kas uz pannas atvērušies kā satrakojušies vulkāni. «Ar labām lietām ir jādalās,» pazīstamo modes mākslinieku Bruno un Odettas Birmaņu meita stāsta, kā sākusi mācīt citus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu