Katram savs tango • IR.lv

Katram savs tango

4
Viktorija Jansone un Aleksejs Avečkins viencēlienā Karmena.

Nacionālās operas jauniestudējums Karmena priecē acis, bet 5 tango nav lidojuma

Baleta mākslas cienītāji Valentīna dienā saņēma dāvanu – poļu horeogrāfa Kšištofa Pastora baleta viencēliena Karmena atjaunojumu un mūsdienu horeogrāfijas leģendas, nīderlandieša Hansa van Mānena viencēliena 5 tango pirmizrādi. Neesmu regulāra baleta apmeklētāja, bet vairākus gadus azartiski interesējos par Argentīnas tango vēsturi, mūziku, aizgūtnēm mācos, apbrīnoju lielo meistaru dejas prasmi, vismaz trīs naktis nedēļā nodejoju milongās (Argentīnas tango deju vakaros), krāju naudu, lai regulāri saņemtu vajadzīgo tango devu festivālos un maratonos dažādās Eiropas pilsētās un kādreiz piepildītu sapni par ceļojumu uz Buenosairesu. 

Tango ir nopietna atkarība, ar to saslimst uz mūžu. Tango ir modē. Daudzslāņainā Zelta laikmeta tango mūzika, savulaik labākas dzīves meklējumos uz Argentīnu izceļojušo eiropiešu smeldzīgie dzīvesstāsti, nepiepildītie sapņi iedvesmo gleznotājus, komponistus, dziedātājus, režisorus. Pērn Operā bija skatāma mūzikas un sajūtu izrāde Cantando y amando. Milonga. Pjacolla Bagele, Rīgas Krievu teātrī iestudējums par pašmāju tango karali Oskaru Stroku. Teātris Artelis piedāvā savu versiju par tango pašsacerētā izrādē Tango līnijas, talantīgā akordeoniste Ksenija Sidorova aicina uz koncertu Tango abrazo. Biļetes uz tuvākajām Karmena. 5 tango izrādēm izpirktas. Acīmredzot esam izslāpuši pēc iejūtības, sapratnes, sadarbības un cilvēkmīlestības, kas rodama tango.

Uz abu baleta viencēlienu pirmizrādi eju ar dažādām jūtām. Mani urda ziņkārība, kā dejas ģēniji interpretēs sen zināmo Karmenas stāstu un atklās tango esenci, bet baidos sastapties ar vispārpieņemto priekšstatu par tango kā ugunīgu deju sarkani melnā ietērpā ar rozēm un drāmas elementiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu