Ērtības pret drošību • IR.lv

Ērtības pret drošību

5
Foto — Imageforum/LETA

Tagad ar datora un interneta palīdzību iespējams paveikt teju visu, un tas nozīmē – nu rūpīgi jāsargā ne tikai mājoklis un mantība, bet arī virtuālā informācija 

Gaidot kādā kafejnīcā, ar prieku konstatēju, ka tajā ir pieejams bezvadu internets bez paroles, kuram ar telefonu pieslēdzos, lai apskatītos, ko sadarījuši draugi, ko čivina paziņas, un iegādātos biļetes uz kino. Tas ir ērti un raksturo ikdienu 2012.gadā, taču noteikti ne droši. Iespējams, to visu ir redzējis arī mans kaimiņš pie blakus galdiņa. Vēl pagājušajā vasarā lasot Stīga Lārsona bestselleru Meitene ar pūķa tetovējumu par hakeri Līsbetu Salanderi un viņas spēju uzlauzt jebkuru datoru, tas izklausījās pēc zinātniskās fantastikas. Tomēr eksperti norāda – gan datorvīrusi, gan to radītāji kļūst arvien viltīgāki, līdz ar to tehnoloģiju lietotājiem jākļūst uzmanīgākiem. 

Biežākie grābekļi
«Principā jau drošība ļoti bieži ir pretrunā ērtībai. Jo drošāk, jo ir neērtāk, un, protams, cilvēks parasti izvēlas ērtības,» saka Baiba Kaškina, CERT jeb Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas vadītāja. 

Vidējais datorlietotājs visbiežāk pieļauj vairākas kļūdas, un galvenokārt tās saistītas ar nelicencētām datorprogrammām un antivīrusa nelietošanu, kā arī aizdomīgu elektronisko vēstuļu un to pielikumu aplūkošanu. Nelicencētas datorprogrammas var palīdzēt vīrusiem ieperināties datoros – kad šādās programmās tiek atklāts kāds drošības «caurums», tas paliek neaizlāpīts, jo pro-grammas izstrādātājs nelegālajam klientam nevar piedāvāt laboto versiju. Savukārt antivīrusa programmu daudzi izvēlas izslēgt, lai palielinātu datora veiktspēju, vai arī neatjauno to regulāri, tādējādi samazinot iespējas pretoties jaunākās paaudzes vīrusiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu