Ušakovs: Ķirsons nav ņēmis vērā būvvaldes aizliegumu (papild.) • IR.lv

Ušakovs: Ķirsons nav ņēmis vērā būvvaldes aizliegumu (papild.)

40
Jaunā ēstuve "Ķirsons Māja" Stirnu ielā, kas vienlaikus ir veikals un bistro. Foto: Evija Trifanova, LETA

Ameriks: Ķirsona ēstuvi nevar nodot ekspluatācijā nepareizi uzbūvēta žoga dēļ

Situācija, ka pilsētā darbojas ēka, kas nav nodota ekspluatācijā, kategoriski nav pieļaujama, pirmdien teicis Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

“Šajā konkrētajā gadījumā būvvalde nav ļāvusi nodot ēku ekspluatācijai. Īpašnieks, kā redzam, nav ņēmis to vērā,” ar preses sekretāres Olgas Proskurovas starpniecību aģentūrai LETA paziņoja Ušakovs. Vienlaikus viņš atkārtoja, ka Rīgas pilsētas būvvaldē ir atvērti 11 000 objektu.

“Būvvalde rūpīgi sekoja līdzi šim objektam, un pēdējās konstatētās nepilnības bija pieprasīts novērst līdz 8.decembrim. Pēc būvvaldes informācijas, neviens no trūkumiem nebija saistīts ar ēkas drošību. Taču ir skaidrs, ka īpašnieks rīkojās nelikumīgi, ekspluatējot ēku, kas nav nodota ekspluatācijā, par ko tiks sodīts. Soda apmērs ir līdz 5000 latu,” norāda Ušakovs.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu par patvaļīgu jaunbūvētās ēstuves “Ķirsons māja” ekspluatāciju uzņēmējam Gunāram Ķirsonam varētu piemērot sodu 50 līdz 5000 latu apmērā, teica Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Pagaidām esot grūti prognozēt, kad objekts varētu tikt oficiāli nodots ekspluatācijā. Vircavs norādīja, ka šā gada janvārī objektā konstatēta patvaļīga būvniecība – attīstītājs jau sācis būvdarbus, vēl pirms saņemta atļauja virszemes daļas būvniecībai. Uzņēmums par to administratīvi sodīts.

Turpinot būvdarbus, notikušas atkāpes no būvprojekta, tāpēc attīstītājs veicis izmaiņas objektā, par kurām sākta saskaņošanas procedūra ar būvvaldi. Sākotnēji iesniegums par izmaiņu saskaņošanu iesniegts 23.septembrī. Uzņēmējs apņēmies visus dokumentus iesniegt līdz novembra sākumam, taču vēlāk pats lūdzis šo termiņu pagarināt līdz 6.decembrim.

Objekta plānos nebija norādīti attālumi, fasādes augstuma atzīmes, dažādas teritorijas labiekārtojuma izmaiņas un autostāvvietu izvietojuma izmaiņas.

Pēc tam, kad visi projekta izmaiņu saskaņošanai nepieciešamie dokumenti būs saņemti, tiks sagatavots administratīvais akts un notiks objekta apsekošana. Par izmaiņām būvprojektā būvvalde lems līdz 20.decembrim, taču, lai objektu oficiāli varētu pieņemt ekspluatācijā, nepieciešams pārbaudīt arī vairākus citus dokumentus.

Vircavs apgalvoja, ka būvvalde līdz šim nav zinājusi, ka plašu publicitāti guvušajā “Ķirsons mājā” jau kopš jūlija notiek aktīva uzņēmējdarbība. Būvvaldes pārstāve Ieva Luste skaidroja, ka šo objektu būvvalde palaidusi garām, jo tas neatbilst kritērijiem, pēc kādiem būvvalde veic plānveida pārbaudes jaunbūvēs.

Ķirsons slēdz jauno ēstuvi Purvciemā

Uz nenoteiktu laiku uzņēmējs Gunārs Ķirsons slēdz jauno ēstuvi “Ķirsons Māja”, pirmdien preses brīfingā norādīja ēstuves līdzīpašnieks Ķirsons.

Viņš atzīst, ka “Ķirsons Māja” nav nodota ekspluatācijā līdz šim un uzņemas pilnu atbildību par to, vēsta LETA.

Jautāts, kāpēc jaunā ēstuve vispār tika atvērta, ja tā nebija nodota ekspluatācijā, Ķirsons skaidroja, ka ēstuve atvērta, jo bija cerības to nodot ekspluatācijā tuvāko dienu laikā pēc atvēršanas.

Ēstuves līdzīpašnieks uzsvēra, ka ēkai drošības riski nepastāv, Rīgas pilsētas būvvalde bija norādījusi vien uz astoņiem trūkumiem, kas bija saistīti ar visu kompleksu, nevis tieši ēku.

Ķirsona ēstuvi “Ķirsons māja”, visticamāk, nevar nodot ekspluatācijā nepareizi uzbūvēta žoga dēļ, aģentūrai LETA sacīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), kurš pats bija piedalījās tās atklāšanā.

“Nākamreiz, kad mani vilks uz kādas jaunas iestādes vai objekta atklāšanu, būs jāprasa ziņas par nodokļu parādiem un nodošanu ekspluatācijā. Braucu uz turieni kā domes vadības pārstāvis, jo tās bija jaunas darba vietas, jauns objekts ne tikai pilsētas centrā, bet arī perifērijā,” skaidroja Ameriks.

Vicemērs norāda, ka apmeklējis “Ķirsons Māja” nedēļu pirms oficiālās atvēršanas, tāpat kā žurnālisti, taču objekta dokumentāciju viņš nav pārbaudījis.

Vienlaikus Ameriks atzina, ka ir informēts par iemesliem, kāpēc Ķirsona ēstuvi nav iespējams nodot ekspluatācijā – objekta žogs uzbūvēts par trīs metriem tālāk, nekā paredzēts, un kaimiņš, uz kura privātās zemes tas uzbūvēts, nav priecīgs. “Žoga dēļ šo objektu nevar nodot ekspluatācijā,” norādīja domes priekšsēdētāja vietnieks.

Svētdien TV3 raidījums “Nekā personīga” ziņoja, ka Ķirsona jaunā zīmola “Ķirsons” ēstuve “Ķirsons Māja”, kas darbu sāka 23.jūlijā, joprojām nav nodota ekspluatācijā.

Savukārt LTV raidījums “de facto” svētdien ziņoja, ka SIA “Re&Re” būvētais Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs” ekspluatācijā nodots, pārkāpjot normatīvos aktus par būvju nodošanu ekspluatācijā, jo uz akta nav bijis projekta autora paraksta.

Jaunā projekta “Ķirsons Māja” pirmā mēneša rezultāti pārsniedz plānoto, jo klientu skaits pirmā mēneša laikā sasniedzis gandrīz 40 000, kas ir par 25% vairāk, nekā gaidīts, vēsta “Nozare.lv”.

Raidījums “nekā personīga” atgādina, ka mediju brokastīs, kurās a/s “Lido” īpašnieks, jaunās ēstuves īpašnieks un idejas autors Ķirsons 17.jūlijā informēja par jauno zīmolu un ēstuvi, piedalījās arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR).

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) “Nekā personīga” nekādus komentārus svētdien nesniedza, solot noskaidrot, vai informācija, ka ēka, kuru diendienā apmeklē simtiem cilvēku, nav nodota ekspluatācijā, atbilst patiesībai. Tad mērs varēšot atbildēt uz uzdotajiem jautājumiem.

“Ķirsons Māja” atrodas Rīgā, Stirnu ielā 32, un ir izvietota divos stāvos, vienu no tiem aizņem gaļas un kulinārijas veikals, bet otru – ātrās ēdināšanas restorāns jeb bistro.

Aptuvenās investīcijas šajā projektā tika lēstas ap miljonu eiro jeb 700 000 latu. Taču, ņemot vērā sadārdzinājumu 35-40% apmērā, ko veido nepieciešamo iekārtu izmaksas, jaunās ēstuves izmaksas varētu sasniegt pat miljonu latu vai pat vairāk. Saskaņā ar jaunāko informāciju šā projekta izmaksas esot pārsniegušas 1,5 miljonus eiro (1 054 206 latus).

Jauno ēstuvi pārvalda pērn 17.septembrī dibināta, Ķirsona vadīta kompānija SIA “MC Horeca Holding”, kuras paspārnē darbojas “Ķirsons Māja”. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu. 50,05% SIA “MC Horeca Holding” pieder Ķirsonam, bet 49,95% – SIA “Capital Investments”, liecina “Firmas.lv” informācija.

Ķirsonam pieder arī 100% kompānijas “Lido” kapitāldaļu, 50% kapitāldaļu uzņēmumā “Zaļā zeme Lido” un 50% kapitāldaļu uzņēmumā “Daugmales projekti”.

Rēzeknes “Zeimuļa” nodošanas aktu neparaksta projekta autors

Tikmēr LTV raidījums “de facto” svētdien informēja, ka SIA “Re&Re” būvētais Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs” ekspluatācijā nodots, pārkāpjot normatīvos aktus.

Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA vēl nesen skaidroja, ka Rēzeknē sakarā ar lielveikalā “Maxima” Zolitūdē, Rīgā, notikušo traģēdiju ēku drošības ārpuskārtas pārbaudes netiek plānotas – viens no lielākajiem jauniem objektiem – “Zeimuļs” – pilsētā ekspluatācijā ir nodots nesen. Pieņemot to ekspluatācijā, objektā ir veiktas visas nepieciešamās pārbaudes un būvdarbu izpilde ir atzīta par gana kvalitatīvu.

“de facto” vēsta, ka gandrīz septiņus miljonus latu vērtā ēka ir droša lietošanai, tomēr eksperti norāda uz virkni pārkāpumu, kas pieļauti būvniecības laikā. Tagad, lai noskaidrotu, kam ir taisnība un cik daudz līdzekļu Rēzeknes pašvaldībai atmaksāt no Eiropas fondiem, piesaistīti vairāki eksperti, kuriem jāvērtē iespējamās atkāpes no sākotnējām iecerēm.

“Mūsu pieaicinātie eksperti ir izteikušies, ka tur pastāv bažas par atsevišķiem risinājumiem, kas nenodrošina ēkas drošību. Tur ir izteiktas bažas par durvju un starpsienu ugunsdrošību, par fasādes nestspēju,” norāda Valsts reģionālās attīstības aģentūras projektu ieviešanas un uzraudzības departamenta direktors Haldors Ivanovskis.

Tāpat darbu veicējiem tiek pārmests, ka betons nav spoži gludens, ka vienas durvis aizstātas ar citām, ka evakuācijas izejā uzradies bīstams slieksnis un betona grīda pārkrāsota.

“Manuprāt, mēs izpildījām visus darbus atbilstoši būvnormatīviem, varbūt ir sīki defektiņi, bet tur nav nekādu pārkāpumu, kurus mums varētu kāds pārmest,” saka “Re&Re” projektu vadītājs Ervīns Koncevičs.

Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs (SC) neslēpj, ka pats atradies līdzās būvdarbos, viņš aizstāv būvniekus un uzsver, ka risinājumi mainīti, jo vajadzējis tos ne tikai uzlabot, bet arī taupīt. Būvdarbos kā apakšuzņēmējs strādājusi arī mēra ģimenei piederoša būvfirma.

Projekta autore izmaiņām nav piekritusi, beigās atteikusies arī parakstīties uz ēkas pieņemšanas akta. Pašvaldības būvvaldes vadītāja Ilvija Pastare uzskata, ka arī bez šā paraksta objekts pieņemts ekspluatācijā likumīgi, vēsta raidījums.

(papildināta ar Ušakova, Amerika, Vircava teikto)

Komentāri (40)

aigarsaboltins 02.12.2013. 08.14

Saskaņā ar jaunāko informāciju šā projekta izmaksas esot pārsniegušas 1,5 miljonus eiro (1 054 206 latus). 20% no šīs summas arī ir glīta summiņa, plus vēl “mediju brokastīs” noteikti misters Dvadcatņiks varēja piesist māgu nahaļavu. Štrunts par oficiālu nodošanu ekspluatācijā, kas par tādiem niekiem uztraucas. Uznāks kādam jumts uz galvas – uznāks, pateiks, ka vainīgs Dombrovskis, un uz priekšu, nacionālie biznesmeņi. Vai tāpēc kāds raudāja – nē, ēda un dzēra, cik jaudāja.

+24
-4
Atbildēt

2

alexander 02.12.2013. 10.53

Smaidošs sēdēdams pie leģendārās Ķirsona kotletes, Andris Ameriks pat nenojauta, ka attiecīgā būve nav nodota ekspluatācijā… Izklausās pēc pilsētas leģendas un ceru sagaidīt viņa skaidrojumu pēc tam, kad Nils Ušakovs šorīt būs iepazinies ar attiecīgo dokumentāciju savām acīm, jo žurnālists žurnālistam ticēt nevar.

+10
-1
Atbildēt

0

dainis_valters_inbox_lv 02.12.2013. 10.26

Ea, vai Valsts valodas centram (vai kas tur mums pieskata valodas tīrību) negramatiskais “Ķirsons Māja” nosaukums nemaz ausīs neduras?

+7
0
Atbildēt

4

    janis17 > dainis_valters_inbox_lv 03.12.2013. 12.00

    Lai arī ķirša dēls ir blēdītis, tomēr ne tuvu nav salīdzināms ne ar 2xVK, ne liepājniekiem, pat ne ar valdiņu…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > dainis_valters_inbox_lv 02.12.2013. 13.31

    Jā, Zane, arī šis uzraksts derēja, jo māja tieši der sīka auguma Ķirsonam

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > dainis_valters_inbox_lv 02.12.2013. 12.17

    ….žurnālisti pazaudējuši punktiņu…. :)
    …attēlā redzams nosaukums “Ķirsons. Māja”….

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > dainis_valters_inbox_lv 02.12.2013. 10.39

    varbūt uzraksts ir “ķirsons mājā”, tie rakstītāji droši vien nezin, kur jāliek garumzīmes..
    Varbūt to uzrakstu vieglāk var izlabot, piemēram:Ķirson, mājā!
    Bet vēl labāk skan:ķirsons mājā?
    Uzrakstus var dažādot un palaist kā gaismas instalācijas attiecībā pēc vajadzības.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu