Dzīvot bez pārmetumiem • IR.lv

Dzīvot bez pārmetumiem

Daniela Vētra. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Rīgas Mākslas telpā vēl nedēļu skatāma multimediālās mākslinieces Danielas Vētras izstāde Neatkarības deklarācija. To apvij skandaloza gaisotne, un kritika māksliniecei pārmet sievietes seksualizāciju. «Vēlētos dzīvot vidē, kur sievietes tiktu uzklausītas bez pārmetumiem, šaubām un vainošanas,» saka Vētra. Par to arī viņas darbs

Emociju un sabiedrībā sasāpējušu jautājumu izvirdums, tā var raksturot Danielas Vētras izstādi. Māksliniece runā par dzemdībām, vardarbību, abortiem un sieviešu ķermeņa autonomiju. Izstādi pavadīja arī multimediālā izrāde, kurā tika atainota dzīvības turpināšana kā rūpnieciskai ražošanai līdzīgs process. 

Šī nav pirmā Danielas performance. Viena no pirmajām bija skatāma jau 2016. gadā — Skābekļa Nepanesamais Smagums par nastu, ko cilvēkam uzliek citi cilvēki, izlejot pār viņu žulti, nicinājumu, sāpi. Savukārt darbā Man arī būtu bail māksliniece iztirzāja individuālo atbildību par procesiem, kas notiek apkārt. Protesta grautiņi Baltkrievijā, abortu aizliegums Polijā, daudzas citas problēmas bija palikušas nepamanītas kovida aizsegā. Savukārt darbā Pret traģisko sienu māksliniece pauda — neatkarīgi no tā, cik liels ir tavs gars vai cik spēcīgu sevi veido, sastopies ar cilvēku masu un kļūsti maziņš. 

Skatītāju vērtējums gan pēdējai izstādei un performancei, gan visām iepriekšējām bijis dažāds — vieni šausminās, citi slavē. Vienaldzīgo nav. Bet kas un kāda ir pati skandalozā, kā viņa vairākkārt dēvēta, Daniela Vētra?

Rozā biksītes…

Tiekamies maija sākumā, viņas izstādi un performanci jau redzējuši skatītāji un izteikušies kritiķi. Visu iepriekšējo dienu Daniela cītīgi strādājusi — no dažādu toņu sārtām apakšbiksēm šuvusi improvizētu kleitu Ir fotosesijai. Kleita ir atbilde un reizē arī protests kritiķes Janas Kukaines vērtējumam par Danielas izstādi portālā Arterritory.com. Kukaine uzrakstījusi recenziju ar nosaukumu Rozā biksītes. «Raugoties uz Danielu Vētru dzemdētājas lomā, prātā neviļus ielavās jautājums: ar ko gan tas atšķiras no mums tik ierastā vīrišķā skatiena, kas sievietē redz iekārojamu, pieejamu un izmantojamu gaļas gabalu?… Jauna, skaista, tieva blondīne, seksīga kā Bārbija, kuras augums atbilst Rietumu skaistuma ideāliem — reizē mazliet infantila, bet arī pavedinoša. Izrādes laikā uzvilktās rozā stringa biksītes atgādina, ka arī šoreiz, lai arī zem «sieviešu tiesību karoga», mēs spēlējam tajos pašos fallocentriskās erotikas vārtos,» raksta Kukaine. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu