Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Studentu protesta gājiens Minskā 25. oktobrī. Foto — Scanpix

Otrdien jau 80. dienu Baltkrievijā notika protesti pret diktatoru Aleksandru Lukašenko. Pirmdien sākās streiks vairākos Baltkrievijas uzņēmumos un lielākajās universitātēs, jo Lukašenko līdz svētdienai neatkāpās no amata, kā to pieprasīja opozīcija. Minskā demonstrācijā izgāja četru universitāšu studenti. Streikam pievienojās strādnieki no rūpnīcas Grodno Azot, Minskas traktoru un elektrotehnikas rūpnīcām, Belarusņeftj un citi. Opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska aicināja streikam pievienoties arī privātuzņēmējus un baznīcas. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo telefonsarunā ar Lukašenko pieprasīja atbrīvot aizturēto politisko konsultantu, ASV pilsoni Vitāliju Škļarovu. Savukārt ANO pieprasīja pārtraukt vēršanos pret miermīlīgiem iedzīvotājiem.

Eiropas Parlaments pagājušajā nedēļā Baltkrievijas demokrātiskajai opozīcijai piešķīra Andreja Saharova balvu par domas brīvību 2020. gadā.

Covid-19 pandēmija izplešas Eiropā — līdz 3. novembrim Čehijā stājušies spēkā stingri karantīnas ierobežojumi, slēgti mazie veikali, cilvēki mājas var pamest tikai, lai dotos uz darbu, pie ārsta vai uz veikalu. Spānijā, izņemot Kanāriju salas, no svētdienas vakara stājās spēkā komandantstunda. Valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis. Spānijā kopš Covid-19 pandēmijas sākuma pavasarī inficēto kopskaits pārsniedz miljonu.

Lietuvā pirmdien reģistrēts jauns diennakts saslimšanu rekords — 766, valstī Covid-19 apstiprināts 10,9 tūkstošiem, miris 141 cilvēks. No trešdienas līdz 11. novembrim trijās lielākajās pilsētās Viļņā, Kauņā un Klaipēdā, kā arī piecās pašvaldībās izsludināta karantīna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu