Daba ievilināja • IR.lv

Daba ievilināja

3
«Sēdi, grozi binokli,» Rīgas pavārs priecīgi iekārtojas savā tronī.
Ieva Puķe

Šovasar stāstām par pilsētniekiem, kas iekopuši vasaras mājas. Ko rīdzinieki meklē un atrod laukos? Savs melnais stārķis un brieži – pavārs Ēriks Dreibants zināja, kāpēc pērk viensētu meža vidū. Ar naudu pirms sešiem gadiem palīdzēja… jaundzimušais dēls Pauls

Ērts ādas krēsls, kura iepriekšējā dzīve ritējusi Skandināvijā. Ēriks kā iesēdies tajā lietotu mēbeļu veikalā, tā sapratis – ir! Tavaiņos, nolikts dzīvojamās istabas vidū pie atvērtām durvīm, pa kurām paveras skats uz piemājas pļavu un meža ieloku, «mēbeļu vectētiņš» kļuva par placdarmu, lai, paliekot pilsētnieka komforta zonā, vērotu putnu dzīvi. «Sēdi, grozi binokli,» Rīgas pavārs priecīgi iekārtojas savā tronī. Rāda, kur vecā ābelē uzlicis būri tītiņam. 

Tālskatī redzams, ka pie ejas notiek dzīva satiksme. Arī mājas čurkstes, kas savijušas ligzdas zem saimniecības ēkas jumta, nepārtraukti planē pāri pagalmam. «Lasa kukaiņus. Tagad mazuļi sāk lidot laukā, ārdās. Daži bija izkrituši no lig-zdas, kā jau laukos notiek,» stāsta Ēriks. No pelēkā mušķērāja ligzdas, kas ielipināta saimniecības ēkas jumta iedobē, kāds jaunais putns pats lēcis laukā. «Vienreiz atliku atpakaļ, otrreiz, atkal izlec. Bija skaidrs – viņš ir traks, nesēž ligzdā. Ko es viņu ķerstīšu, nēsāšu? Es ar ornitoloģiju nodarbojos, man nav tā: ai, putniņš! Ja esi izkritis no ligzdas, tad – daba ir daba. Gan lapsām jāpaēd, gan citiem, tā ir ķēde!»

Zaļais kabinets

«Tikai 200 metru līdz putnu vērošanas tornim, aiziesim?» Ēriks aicina, kad ar dzīvojamo zonu savienotajā virtuvē ir uzcienājis mūs ar vasaras klasiku: gaileņu mērci un ar dillēm apbārstītiem jaunajiem kartupeļiem, uz ātru roku iesālītiem gurķīšiem. Paķer grozu, ja nu kāda gailene metīsies zem kājām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu