Brīvdarbdienas • IR.lv

Brīvdarbdienas

1
Katrīna Ošleja

Kā aiziet atvaļinājumā un atgriezties no tā bez stresa?

Aizejot atvaļinājumā, mēs mēdzam pārbaudīt e-pastus, atbildēt uz īsziņām, sekot līdzi aktivitātēm sociālajos tīklos un pat atbildēt uz darba zvaniem, pārvēršot brīvdienas tādās kā hibrīda «darbpūtas» dienās. Daudzi tomēr uzsver, ka svarīgi ir ņemt mēnesi garu atpūtu un tās laikā atteikties no sakaru līdzekļiem, lai pilnībā atgūtu spēkus un nekas to nevarētu traucēt.

Vai tehnoloģiju uzstājīgā iespiešanās brīvajā laikā nozīmē, ka daudzi riskē neatpūsties? Cik brīvdienu un kad ir nepieciešams?

Eiropa ar savu vēsturiski spēcīgo arodbiedrību kustību pēdējā gadsimtā ir panākusi to, ka mūsu atvaļinājums ilgst vienu mēnesi, un mēs šo faktu uztveram kā pašsaprotamu lietu, nemaz neaizdomājoties par savu privileģēto stāvokli, salīdzinot ar Kanādu (10 dienu atvaļinājums), Ķīnu (10), Singapūru (14) vai Honkongu (14). ASV likumdošana vispār neuzliek darba devējiem pienākumu apmaksāt jebkādas brīvdienas, arī ne bērna kopšanas atvaļinājumu, ne slimošanas laiku, kaut vairākums kompāniju izvēlas tās piešķirt, tomēr daudz mazākā apmērā nekā tradicionāli Eiropā – lielākā daļa cilvēku ASV izmanto aptuveni 15 darba dienu brīvdienas, savukārt 25% strādājošo vispār neiet apmaksātā atvaļinājumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu