Rīgā samazinās dzimstība. Cēloņi, sekas un risinājumi • IR.lv

Rīgā samazinās dzimstība. Cēloņi, sekas un risinājumi

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Nils Josts

Salīdzinot ar 2000. gadu, dzimstība Rīgā samazinājusies gandrīz uz pusi. Šogad Latvijā septiņos mēnešos reģistrēti 7476 jaundzimušie, kas ir par 13,5% jeb 1165 jaundzimušajiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā.

Tā nav tikai statistika un emocionāls satraukums, par ko parunāt dažādās konferencēs vai mājās pie pusdienu galda. Tas ir lielāks iedzīvotāju vidējais vecums un mazāks darbspējīgo cilvēku skaits, kā arī lielāks sociālās palīdzības saņēmēju apjoms.

Kādēļ dzimstība samazinās?

Zemās dzimstības iemesli galvenokārt saistīti ar dažādiem sociālekonomiskiem un demogrāfiskiem faktoriem. Jauno ģimeņu vidū izplatīta ir ekonomiskā nenoteiktība, kas rada lielas bažas par nākotni un finansiālajām iespējām audzināt bērnus. Arī augstās mājokļu izmaksas, īpaši Rīgā, var rosināt “pārcelt” bērnu plānošanu uz vēlāku laiku.

Jaunieši arvien vairāk koncentrējas uz izglītību un karjeru, bieži atliekot domas par ģimeni un bērniem uz vēlāku laiku. Arī migrācija, izbraukšana uz ārzemēm būtiski samazina dzimstības līmeni, jo daudzi nolemj veidot ģimeni ārpus Latvijas.

Ir ne tikai racionālie, bet arī mentālie iemesli. Jaunās māmiņas dažkārt saskaras ar pēcdzemdību depresiju, trauksmi un sociālo izolētību. Jāatzīst, ka tēvu loma un savlaicīgs atbalsts māmiņām ne vienmēr ir pietiekams, jo arī tēviem ir nepieciešami speciālistu ieteikumi, kā labāk rīkoties jaunajā situācijā.

Bieži trūkst elastīgi risinājumi darba vidē, kā arī pietiekami daudz kvalitatīvi un pieejami bērnu aprūpes pakalpojumi. Visi šie faktori kopā rada apburto loku, kurā vecāki atliek vai pat atsakās no ģimenes paplašināšanas, jo nav pārliecināti par spēju nodrošināt bērniem stabilu un drošu dzīvi.

Ko darīt, lai bērnu skaits pieaugtu?

Viena no iespējām, kā palielināt dzimstību, ir spēcīgas sociālās un psihoemocionālās atbalsta sistēmas ieviešana. Īpaši tas attiecas uz jaunajām ģimenēm, kurām piedzimst pirmais bērniņš, jo tieši šis posms bieži vien rada vislielākos izaicinājumus un neskaidrības.

Sevi pierādījusi ir SOS Bērnu ciematu asociācijas programma Piedzimstot bērniņam, kas īpaši vērsta uz jaunajām māmiņām un ģimenēm ar jaundzimušajiem. Šī programma ne tikai palīdz praktiski, bet arī emocionāli, sniedzot nepieciešamo atbalstu, lai vecāki justos spējīgi rūpēties par savu bērnu un veidot stabilu ģimenes vidi.

SOS Bērnu ciemata programmas “Piedzimstot bērniņam” piemērs

Programma Piedzimstot bērniņam ir vērsta uz agrīnu preventīvo darbu ar jaunajām ģimenēm un palīdz uzraudzīt un atbalstīt bērnu attīstību no dzimšanas līdz aptuveni divu gadu vecumam. Tā ir izstrādāta tā, lai novērstu potenciālās problēmas jau to sākuma stadijā.

SOS sociālais darbinieks apmeklē jauno māmiņu slimnīcā tūlīt pēc dzimšanas. Vienlaikus tiek vērtēta ģimenes situācija un labklājība, lai noteiktu, kāds atbalsta līmenis ir nepieciešams. Māmiņas tiek sadalītas trīs grupās pēc tā dēvētā “luksofora principa”. Zaļā grupa – māmiņas, kurām nav vajadzīgs papildu atbalsts, dzeltenā grupa – māmiņas, kurām ir nepieciešamas papildu rūpes un palīdzība, sarkanā grupa – māmiņas, kurām ir nopietnas problēmas, kas prasa bāriņtiesas iejaukšanos.

Pēc izrakstīšanās no dzemdību nama, sociālais darbinieks apmeklē māmiņu mājās vidēji piecas līdz sešas reizes, rūpīgi novērtējot, kā ģimenei klājas, kā arī palīdzot risināt jautājumus saistībā ar bērnu aprūpi. Šie mājas apmeklējumi ļauj uzreiz redzēt un novērst iespējamos riskus, piemēram, nabadzības, sociālās izolētības vai pēcdzemdību depresijas izraisītas problēmas.

Svarīgs programmas elements ir atbalsta grupas, kurās māmiņas piedalās jau nedaudz vēlāk. Tās dod iespēju satikt citas sievietes ar līdzīgām pieredzēm, dalīties savos stāstos un saņemt nepieciešamo atbalstu no speciālistiem. Šīs grupas rada kopienas sajūtu, palīdzot māmiņām saprast, ka viņas nav vienas savās grūtībās, un ka ir pārbaudītas un efektīvas iespējas kā palīdzēt. Agrīna iejaukšanās ir viens no būtiskākajiem faktoriem. Pētījumi liecina, ka pirmajās dienās pēc bērna nākšanas pasaulē māmiņām bieži vien ir vislielākās bažas un grūtības.

Pašlaik SOS bērnu ciemata programma Piedzimstot bērniņam programma aptver aptuveni 170 ģimenes, taču līdz 2025. gadam tās kapacitāti plānots palielināt līdz pat 500 ģimenēm. Ir svarīgi paplašināt šīs programmas darbību, lai tā būtu pieejama ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, kur jaunajām ģimenēm bieži vien trūkst atbalsta. Lai to īstenotu, būtu nepieciešams apvienot spēkus ar citām Latvijas NVO un valsts iestādēm, lai nodrošinātu koordinētu palīdzību visām ģimenēm.

Kā projekts “Mēs par veselīgu Rīgu!” var sekmēt dzimstību?

18. septembrī Rīgas dome atbalstīja projekta Mēs par veselīgu Rīgu! īstenošanu. Projekta kopējās izmaksas ir 4,9 miljoni eiro, no tiem 4,1 miljonu sedz Eiropas Sociālais fonds. Šis projekts ļaus krietni palielināt arī profilaktisko palīdzību, piemēram, psiholoģisko palīdzību jaunajām ģimenēm, gan māmiņām gan arī tēviem. Aktivitāšu vidū būs arī prenatālās, agrīnās bērnības vecāku prasmju uzlabošanas un psihiskās veselības pasākumi. Jāuzsver, ka jau tagad RD Labklājības departaments īsteno palīdzības programmu Vecākiem par bērniem. Tajā ir gan topošo vecāku skola, gan atbalsta grupas viena vecāka ģimenēm, vecāku izglītošana par bērnu agrīno psihoemocionālo attīstību, dažādas tiešsaistes nodarbības un citi pasākumi.

1000 dienu programma pēc ziemeļnieku parauga

Rīgā tiek apspriesta iniciatīva par 1000 dienu palīdzības programmu jaunajām māmiņām, kas balstīta uz Skandināvijas valstu pieredzi. Šī programma paredz palīdzību no grūtniecības sākuma līdz bērna pusotra gada vecumam, kas ietver gan fizisko, gan emocionālo atbalstu. Šīs programmas ieviešana būtu gan vēlama, gan iespējama, jo ES fondu finansētais projekts paver plašākas iespējas.

Sabiedrības vidējais vecums palielinās visā Eiropā. Mēs dzīvojam arvien ilgāk, un tā ir laba ziņa. Vēl tik vajadzētu, lai līdzvērtīgi pieaugtu dzīves kvalitāte. Sabiedrības novecošanos var mazināt arvien lielāka dzimstība, ko var sekmēt ar dažāda veida atbalstu. Jaunais ES finansētais projekts Mēs par veselīgu Rīgu! pavērs jaunas iespējas arī profilaktiskajai palīdzībai jaunajām ģimenēm vēl pirms tam, kad problēma jau ir ienākusi mājās.

 

Autors ir Rīgas domes deputāts, Sociālo jautājumu komitejas pārstāvis, Jaunā Vienotība

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu