Kā sekmēt sieviešu lielāku iesaisti zinātnē? • IR.lv

Kā sekmēt sieviešu lielāku iesaisti zinātnē?

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Antra Asare

Lai gan daudziem doma par karjeras maiņu pēc trīsdesmit gadu vecuma šķiet nepieņemama vai riskanta, tas ir iespējams, turklāt tas var palīdzēt īstenot sen lolotus sapņus. Senais teiciens, ka mācīties nekad nav par vēlu, mūsdienās ir aktuālāks nekā jebkad. Un tieši šī apziņa un uzdrošināšanās mainīt karjeru arī ekonomiski aktīvajā vecumā var palīdzēt veicināt lielāku skaitu eksakto zinātņu pārstāvju, arī sieviešu vidū.

Esmu tam spilgts piemērs. Man vienmēr ir paticis pieņemt lielus izaicinājumus, un tieši to man sniedza fizika – iespēju izaicināt sevi un paplašināt pasaules redzējumu. Esmu sapratusi, ka zinātne nav tikai teorija vai eksperimenti – tā ir iespēja mainīt domāšanu un atvērt durvis nākotnei, turklāt zinātnē nav vecuma ierobežojumu. Zinātne ir stāsts par pasaules izzināšanu neatkarīgi no tā, kurā dzīves posmā mēs to atklājam.

Karjeras maiņa piepilda sen lolotu sapni

Šovasar absolvēju Latvijas Universitātes bakalaura programmu Fizika, bet pašlaik studēju Helsinku Universitātē programmā Elementārdaļiņu fizika un astrofizikas zinātnes. Taču mana karjeras ceļojuma sākums bija pavisam citāds – sākumā darbojos finanšu konsultāciju jomā, vēlāk aviācijā, galu galā arī jaunuzņēmumu vadībā. Tas bija izaicinoši un sniedza neizmērojamas profesionālās zināšanas, taču dziļi sirdī un prātā vienmēr bija interese par zinātni, jo īpaši – fiziku.

Mans ceļš pie fizikas un Eiropas Kodolpētniecības organizācijas (CERN), kur daļiņu fizikas eksperimentālās virsotnes ir ikdienas realitāte, ir bijis netipisks, bet ārkārtīgi aizraujošs un atklāsmēm bagāts. Tāpat kā daudziem citiem, ikdienas dzīves ritms un profesionālie izaicinājumi bija aizēnojuši iespēju piepildīt savu sapni. Taču pandēmijas laikā pasaule apstājās un pavērās jaunas iespējas, piemēram, attālinātas studijas. Tas man atgādināja par sen loloto vēlmi un fizikas studijas man kļuva ne tikai par akadēmisku izvēli, bet arī par personīgu misiju, kurā spēju koncentrēties uz sarežģītām problēmām un iegūt milzīgu gandarījumu, nonākot pie risinājuma.

CERN – zinātnes sasniegumu epicentrs

Studiju procesā uzzināju par biedrības Riga TechGirls un RTU kopīgo projektu Girls Go CERN, kas sniedz iespēju doties vizītē uz CERN, kas ir pasaules līderis daļiņu fizikas pētniecībā. Tā ir vieta, kas simbolizē ne tikai zinātnes sasniegumus, bet arī cilvēku spēju pārkāpt robežas un risināt sarežģītus visuma noslēpumus. Doties uz CERN bija sapņa piepildījums. Fizika ir aizraujoša, un tajā slēpjas visuma visdziļākie noslēpumi, bet CERN ir viena no vietām, kur šie noslēpumi tiek atklāti. Ar lielu sajūsmu sekoju līdzi eksperimentiem un iepazinos ar cilvēkiem, kuri dzīvo un “elpo zinātni” katru dienu. Zinātnieki, doktorantūras studenti un pētnieki, ar kuriem man bija iespēja sastapties, strādā pie visdažādākajiem projektiem – no kvantu izpētes līdz Higsa bozona analīzei.

Mani pārsteidza tas, cik rūpīgi CERN komanda izvērtēja katru no projekta dalībniekiem. Viņi pievērsās katra interesēm un karjeras mērķiem un iespējām, sniedzot praktiskus padomus un iesaistot projektos, kas tieši atbilda mūsu zinātniskajām interesēm. Šis projekts nostiprināja pārliecību par izvēlēto jomu un izpratni, kādas prasmes un zināšanas ir nepieciešamas un kā tās var attīstīt. CERN ir ne tikai iespēja veikt pētniecību klātienē, bet arī iespēja piedalīties projektos attālināti, piemēram, strādājot Latvijā un vienlaikus, sadarbojoties ar zinātniekiem no citām valstīm. Šī pieeja man parādīja, ka pat no Latvijas ir iespējams iesaistīties pasaules līmeņa pētniecībā, ja vien ir motivācija un vēlme.

Motivācija un liels darbs

Mūsdienās bieži dzirdam stāstus, kā pārvarēt bailes un nebaidīties no grūtībām. Tomēr, kad runājam par eksaktajām zinātnēm, jautājums par bailēm varbūt pat nav tik būtisks. Lai gūtu panākumus eksaktajās zinātnēs, neatkarīgi no dzimuma un vecuma, nepieciešams apzināties vienu vienkāršu patiesību – panākumi prasa regulāru un mērķtiecīgu darbu. Iespējams, ir cilvēki, kuriem šīs zinātnes šķiet vienkāršas un viss izdodas viegli un dabiski. Taču lielākajai daļai cilvēku, arī tiem, kuri sākumā nejūtas pārliecināti par sevi, šī joma ir pieejama, ja vien ir vēlme ieguldīt nepieciešamo darbu. Mūsdienu pasaulē, kur daudzviet tiek piedāvāti ātri risinājumi un solījumi par vieglu veiksmi, daudzi jaunieši, iespējams, sagaida, ka viss dzīvē notiks viegli un pats no sevis. Tomēr eksaktajās zinātnēs nav vietas ilūzijām par ātriem rezultātiem. Šeit panākumi prasa konsekvenci, neatlaidību, un bieži vien arī lielu pacietību. Nav jāpiedzimst ar īpašām spējām, lai gūtu panākumus fizikā, matemātikā vai ķīmijā – svarīgāka ir vēlme mācīties un attīstīties.

Elastība izglītībā – ceļš uz lielāku sieviešu iesaisti zinātnē

Viens no minētā projekta mērķiem bija arī lielāka sieviešu iesaiste zinātnē, tāpēc rodas jautājums, kā to var veicināt? Manuprāt, viena no būtiskākajām izmaiņām, kas radās pandēmijas laikā, bija izglītības procesa elastība. Šie apstākļi lika saprast, ka studentiem nav obligāti jāatrodas lekciju auditorijās katru dienu, lai sekmīgi apgūtu vielu un veiktu pētījumus. Šīs izmaiņas varētu būt atslēga, kas ļautu piesaistīt vairāk sieviešu zinātnes jomai. Tās sniedz iespēju sievietēm līdzsvarot ģimenes dzīvi ar izglītību un karjeru. Zinātne nav tikai elitāra sfēra, kas pieejama noteiktam sabiedrības slānim vai dzimumam. Tā ir joma, kas prasa zinātkāri, neatlaidību un vēlmi izzināt pasauli, un šīs īpašības nav saistītas ar cilvēka atrašanās vietu. Brīvība pašam plānot savu laiku un pielāgoties dzīves apstākļiem, sniedz iespēju daudz vairāk cilvēkiem pilnvērtīgi piedalīties zinātnes procesos.

Fizika man ir kļuvusi par jaunu izziņas avotu, un turpinu apgūt arvien vairāk. Iespēja piedalīties CERN projektos man ir atgādinājusi, ka zinātne ir neierobežota – tā ir atvērta visiem, kuri ir gatavi uzdot jautājumus un meklēt atbildes. Ceru, ka mans ceļš iedvesmos arī citus cilvēkus, kuri varbūt vēl šaubās, vai viņi spēj pārkvalificēties vai sekot saviem sapņiem. Ir viena lieta, ko esmu iemācījusies – nekad nav par vēlu sākt kaut ko jaunu un aizraujošu – pat, ja ceļš uz mērķi šķiet grūts un neierasts.

 

Autore ir projekta Girls Go CERN dalībniece

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu