Kā pasargāt uzņēmuma IT infrastruktūru no dabas stihiju postījumiem • IR.lv

Kā pasargāt uzņēmuma IT infrastruktūru no dabas stihiju postījumiem

Publicitātes foto
Andris Gailītis

Spēcīgu lietusgāžu, vēja un citu dabas stihiju radītie postījumi var atstāt nopietnu ietekmi uz uzņēmumu darbības nepārtrauktību. Elektrības zudums var apturēt ražošanu un pakalpojumu sniegšanu, dažādu iestāžu darbību, kā arī apstādināt ikdienas dzīvi pilsētās. Turklāt dīkstāves rezultātā negūtie ieņēmumi var nebūt vienīgā nelaime, var tikt pazaudēti arī nozīmīgi dati, ja nav padomāts par IT infrastruktūras rezerves kopēšanu un avārijas atjaunošanas plānu, kā arī citiem drošiem datu uzglabāšanas risinājumiem.

Dažādu kataklizmu gadījumā visvairāk var tikt apdraudēta dažādu tiešsaistes pakalpojumu darbība, tomēr mūsdienu laikmetā jebkurā industrijā aizvien vairāk dokumentu un failu glabāšana notiek tieši digitāli un IT sistēmu darbība tiek nodrošināta mākoņos, kurus darbina datu centri. Iespējams, ikdienā vairums paļaujas uz domu, ka ar mums jau nekas tāds nenotiks, un pat neaizdomājas par potenciālo ietekmi uz biznesa darbību. Tomēr situācijas, kad neparedzētu infrastruktūras vai tīkla darbības traucējumu rezultātā tiek pazaudēti vērtīgi dati, nebūt nav retums. Dabas stihiju radītā ietekme arī mūsu reģionā kļūst par samērā biežu parādību.

Kāpēc datu centrs ir labākā izvēle biznesa IT nepārtrauktības nodrošināšanai?

Datu centri ir aprīkoti ar rezerves barošanas avotiem, dublētiem tīkla savienojumiem un sistēmām, kas nodrošina datu un iekārtu nepārtrauktu darbību pat avārijas situācijās. Piemēram, Delska datu centros Rīgā un Viļņā nepārtrauktu elektroenerģijas padevi nodrošina vairākas neatkarīgas elektrolīnijas. Ja gadījumā visos elektroenerģijas pievados būtu pārrāvums, arī tas neapstādinātu datu centra darbību, jo nepārtrauktās barošanas sistēmas jeb UPS nodrošina elektroenerģijas padevi līdz vairāki gaidīšanas režīmā strādājošie dīzeļģeneratori atsāk elektrības ražošanu. Pateicoties vairākiem SDMO dīzeļģeneratoriem un APC Symmetra UPS sistēmai, datu centrs spēj autonomi funkcionēt pietiekami ilgi, lai sagaidītu elektrības padeves atjaunošanu. Līdz ar to biznesa IT infrastruktūras darbība var turpināties pat neparedzētos apstākļos kā elektrības zudumi.

Arī citus postījumus datu centram nodarīt nebūt nav tik viegli. To ēkas ir speciāli projektētas ar lielu drošības pakāpi un būvētas atbilstoši augstākajiem drošības standartiem, lai spētu izturēt arī tādas dabas katastrofas kā plūdi, vētras, zemestrīces. Tāpat ir stingra piekļuves kontrole – 24/7 fiziskā apsardze un videonovērošana, kā arī piekļuves kontroles mehānismi dažādas nozīmes telpām, tai skaitā biometrijas sistēma.

Izmantojot datu centru pakalpojumus, uzņēmumi var koncentrēties uz savu pamatdarbību, nevis uz IT infrastruktūras uzturēšanu un pārvaldību. Delska, kas agrāk zināms kā DEAC, ir pirmais ISO 22301:2019 sertificētais datu centru operators Baltijā. Biznesa nepārtrauktības vadības sistēmas (Business Continuity Management System) sertifikāts ir neatkarīgs apliecinājums tam, ka datu centrs ir ieviesis visefektīvākās un ātrākās iespējas, kā pasargāt tā darbību visām savas kritiskās infrastruktūras sastāvdaļām neparedzētas avārijas situācijas iestāšanās gadījumā. Turklāt datu centrā strādā augsti kvalificēti profesionāļi, kuri ir apmācīti un trenēti dažādām krīzes un riska situācijām jebkurā laikā.

Uzņēmumiem visā pasaulē Delska sniedz pilna spektra IT infrastruktūras pakalpojumus darbības nepārtrauktības nodrošināšanai vairākās datu centru lokācijās Eiropā, kā arī jaudīgu un uzticamu datu pārraides tīklu. Datu rezerves kopijas ģeogrāfiski atšķirīgās lokācijās reizē ar uzticamiem un ātriem tīkla savienojumiem ļauj mūsu klientiem ieviest labākās prakses avārijas atjaunošanas (disaster recovery) plānu.

Delska piedāvā ne tikai IT iekārtu izvietošanu un statņu nomu drošos datu centros Rīgā, Viļņā, Frankfurtē, Amsterdamā un Stokholmā, bet arī plašu citu IT pakalpojumu klāstu, tostarp privātā un publiskā mākoņa, drošības un datu pārraides risinājumus, kā arī IT sistēmu pārvaldīšanas un administrēšanas pakalpojumus.

Lai gan papildu izdevumi varētu kādu uzņēmumu atturēt no labāku drošības risinājumu ieviešanas, tomēr jāapzinās, ka dīkstāves gadījumā zaudējumi var būt krietni lielākai nekā datu drošības pakalpojumu izmaksas. Turklāt reizēm potenciālo risku ignorēšana var būt izšķirīga uzņēmuma dzīvotspējai. Līdz ar to avārijas atjaunošanas risinājuma ieviešana un prātīga datu centra izvēle ir sava veida uzņēmuma apdrošināšana, kas ir rūpīgi jāizvērtē.

 

Autors ir datu centru operatora Delska valdes priekšsēdētājs

* Delska ir zīmols, kurā 2024.gada jūnijā apvienojās Latvijas uzņēmums Digitālās Ekonomikas attīstības centrs (DEAC) un Lietuvas Duomenų logistikos centras (DLC), atzīmējot 25 gadu jubileju datu centru biznesā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu