Ardievu, kotletes! • IR.lv

Ardievu, kotletes!

1
Fröbel bērnudārzs Vācijas pilsētā Ķelnē jau pirms četriem gadiem audzēkņiem sāka piedāvāt tikai veģetāras maltītes. Foto — Scanpix
Jānis Vēvers

Daudzās pasaules zemēs valsts politikas veidotāji arvien biežāk mudina iedzīvotājus dot priekšroku veģetāram vai vegānam ēdienam

Iesaistīties klimata izmaiņu piebremzēšanā ir pa spēkam ikvienam planētas iedzīvotājam — lai sasniegtu šo mērķi, nav pat nepieciešams piedalīties protesta demonstrācijās vai vērienīgās kampaņās. Pietiks retāk braukt ar automašīnu, rūpīgāk šķirot atkritumus vai pamainīt diētu, gaļas vietā izvēloties augu izcelsmes proteīnu.

Tieši ēdiena sarūpēšana vairāk nekā astoņiem miljardiem cilvēku uzliek pamatīgu slogu videi. Īpaši izaicinoša ir gaļas lopu audzēšana, jo tiem nepieciešami pamatīgi pārtikas un ūdens resursi. Nepatīkama blakne ir arī vides piesārņojums, dzīvniekiem uzturoties salīdzinoši kompaktā teritorijā ganībās vai kūtīs.

Uz šī fona tīri loģiska šķiet dažu pašvaldību un valstu valdību iecere mudināt cilvēkus izvēlēties augu izcelsmes produktus un pat uzlikt ēdinātājiem pienākumu par sabiedrības līdzekļiem apmaksātos pasākumos celt galdā veģetāru vai vegānisku maltīti. Pirms dažiem gadiem sākusies iniciatīva vēršas plašumā, un nu jau vairākas izpildvaras spērušas nopietnus soļus, lai veicinātu augu valsts produktu intensīvāku izmantošanu.

Maltītes bez gaļas

Par vienu no līderēm šajā jomā kļuvusi Dānija, kas jau 2021. gadā valstiskā līmenī definēja mērķi virzīties uz augu izcelsmes pārtiku. Ziemeļnieku ieskatā vegāniskai pārtikai jākļūst par «centrālo elementu zaļajā pārejā», tāpēc viņi nopietni ķērušies pie darba. Uztura izmaiņu realizēšanai jau piešķirti 168 miljoni eiro, no kuriem daļa novirzīta atbilstošu augu audzētājiem, pavāru mācīšanai un sabiedrības izglītošanai. Plāns paredz veicināt augu izcelsmes pārtikas apjoma palielināšanu skolās un sabiedriskās ēdināšanas vietās. Dāņi nevēlas aprobežoties tikai ar savas valsts teritoriju un izplata vegāniskas pārtikas ideju arī ārpus robežām, tādējādi gatavojot eksporta tirgus saviem pārtikas audzētājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu