Narkotiku dekriminalizēšana novērstu nāves gadījumus jauniešu vidū • IR.lv

Narkotiku dekriminalizēšana novērstu nāves gadījumus jauniešu vidū

1
Foto: Ieva Lūka, LETA
Latvijas Ārstu biedrība, OPEN Radošais centrs

Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) kopā ar “OPEN Radošais Centrs” aicina atbildīgās institūcijas dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu, lai novērstu nāves gadījumus pusaudžu un jauniešu vidē.

Šāds solis pavērtu lielākas iespējas prevencijai pret narkotiku lietošanu, jo atkarīgās personas varētu drošāk runāt par savām problēmām.

Tas arī samazinātu sabiedrībā valdošo stigmu pret narkotiku lietotājiem, jo narkotiku atkarība ir slimība.

LĀB un “ OPEN Radošais centrs” iesnieguši aicinājumu dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu Latvijas Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, Saeimas priekšsēdētājai Daigai Mieriņai, Ministru prezidentei Evikai Siliņai, iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim, tieslietu ministrei Inesei Lībiņai-Egnerei un veselības ministram Hosamam Abu Meri. Tā Latvija sektu to valstu piemēram, kas ir pievienojušās Apvienoto Nāciju Organizācijas un ANO Narkotiku un noziedzības biroja aicinājumam to darīt.

‘’Mēs, ārsti, aicinām uz šo soli, lai ātrāk un efektīvāk būtu iespēja identificēt problēmu, lai jaunieši nebaidās par to runāt un lūdz palīdzību. Dati par nelegālo narkotiku lietošanu Latvijā ir satraucoši. Statistika rāda, ka ar katru gadu arvien jaunāki cilvēki lieto nelegālās narkotikas un mirst no narkotiku pārdozēšanas. Pēdējos gados parādās tendence, ka arvien vairāk sieviešu lieto nelegālās narkotikas. Statistika ir biedējoša, tāpēc ir pēdējais brīdis sekot citu valstu piemēram un dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu, lai cilvēki nebaidās lūgt palīdzību”, norāda Ilze Aizsilniece, Latvijas Ārstu biedrības prezidente.

Latvijas likumdošanā saglabājas kriminālatbildība par narkotiku lietošanu, kas rada ļoti lielas problēmas, lai atklāti varētu veikt prevencijas darbu narkotiku lietošanas samazināšanai. Īpaši apgrūtinoši ir sniegt neatliekamo palīdzību un ārstēšanu narkotiku pārdozēšanas gadījumā. Baidoties par kriminālatbildību, netiek savlaicīgi ziņots neatliekamajam medicīnas palīdzības dienestam.

Dažkārt pēc veiksmīgas reanimācijas cietušie cenšas aizbēgt no ārstniecības personām, gūstot papildu traumas.

LĀB un “OPEN Radošais cents” vēstulē norāda, ka aptuveni 300 miljoni cilvēku visā pasaulē lieto nelegālās narkotikas, kas atbilst 5,5% pasaules iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Neskatoties uz gadu desmitiem ilgajiem ieguldījumiem, piedāvājuma un pieprasījuma samazināšanas politika ir izrādījusies ierobežota. Aizliedzošai un sodošai narkotiku politikai ir bijusi neproduktīva ietekme, veicinot HIV un C hepatīta pārnešanu, letālu pārdozēšanu, masveida ieslodzījumus un citus cilvēktiesību pārkāpumus un vardarbību narkotiku tirgū.

Jau 2019.gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas izpilddirektoru padome apstiprināja narkotiku lietošanas un glabāšanas dekriminalizēšanu, kuru izstrādāja Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības birojs (UNODC). Sekojot šim aicinājumam, aptuveni 23 valstis ieviesušas de iure dekriminalizāciju vai juridisku regulējumu par vienu vai vairākām iepriekš nelegālām narkotikām. Pēdējo septiņu gadu laikā daudzas valstis ir pievienojušās šim ANO un Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības biroja aicinājumam.

Komentāri (1)

Uldis.M42 pirms 2 stundām

“iesnieguši aicinājumu dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu Latvijas Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, Saeimas priekšsēdētājai Daigai Mieriņai, Ministru prezidentei Evikai Siliņai, iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim, tieslietu ministrei Inesei Lībiņai-Egnerei un veselības ministram Hosamam Abu Meri.”!!!!!!!!!!!!!
———————
Sen nebiju tik veselīgi smējies. Tādus jokus vajadzētu atkārtot biežāk.
.
Vēl sen atpakaļ man bija doma, ka valsts interesēs būtu visiem opiātu atkarīgiem heroīnu, kas, to legāli iepērkot no Taleban valdības, valstij maksātu nieku, injīcēt bez maksas, izmantojot sterilizētas šļirces, noteiktās telpās, kur tie varētu uz tepiķīša uz pagulēt. Pieņemsim, ka heroīna dienas deva atkarīgiem maksā kaut vai tikai 100 eiro (IeM uzņēmums Valsts materiālās rezerves, caur kuru rokām iziet vislielākie apjomi, noteikti pateiks precīzi). Tā kā to lieto tikai niecīga procenta daļa maksātspējīgo, tad visiem pārējiem līdzekļi tā iegādei kaut kur jāsagādā. Tā sagādāšana vienmēr saistīta ar noziegumu, bieži vien kāda sakropļošanu vai pat nogalināšanu. Ja tā ir zādzība, tad zagļa nodarītais posts ir vismaz 3 reizes lielāks, bet var būt arī simtkārtīgs, kas valstij un sabiedrībai rada lielus zaudējumus.
Tā kā šodien heroīna vietu aizņem fentanīls, kas narkotirgotājiem ir desmitiem reižu lētāks, nesalīdzināmi iedarbīgāks, kas būtiski atvieglo loģistiku un ātrāk rada pieradumu un ar piebildi, ka to sarežģītāk dozēt, tāpēc bieži gadījumi, kad tiek injicēta vai iešņaukta nāvējoša deva.
Opiātus apzināti lieto tikai galēji pagrimuši jaunieši, kas jau tāpat sabiedrībai ir zuduši. Jauniešu narkotika ir zālīte. To, lai jauniešus uzsēdinātu uz opiātiem, noziedznieki, mūsu sētmalēs izaugušai kaņepei piejauc fentanīlu. Jaunieši uzsmēķē, noķer kaifu un domā, ka tas no marihuānas un prasa vēl un tā nācijas iznīcināšanas vārdā aizvien lielāks skaits jauniešu tiek padarīti par opiātu atkarīgiem, vai mirst no pārdozēšanas.
Lai glābtu jauno paaudzi, primāri ir jādekriminalizē marihuāna, dodot iepēju izaudzēt to pašiem, iegādāties no pazīstama audzētāja, vai licenzēta tirgotāja, kur tai būtu akcīzes nodoklis, viss tas pats kas ar alkoholu, tikai ar to būtu apdraudētas krievijas organizētās noziedzības un to apkalpojošās padumjās milicijas un korumpēto politiķu un ierēdņu intereses.
https://xtv.lv/rigatv24/video/9QpxzBXV7kY-klaisis_sobrid_notiek_loti_merktieciga_jauniesu_uzsedinasana_uz_narkotikam

0
0
Atbildēt

0

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu