Vilks uz Vilci atvilkās • IR.lv

Vilks uz Vilci atvilkās

Aizdomās turēto plēsēju fiziski diezgan bēdīgā stāvoklī gada sākumā fiksēja mežā novietota kamera Lietuvā
Laura Dumbere

Decembrī un janvāra sākumā Jelgavas novada Vilces pagastā siroja vilks, kurš notiesāja četrus viensētu suņus. Vainīgais zvērs pagaidām nav nomedīts, tomēr šis gadījums vēlreiz atgādina par cilvēku, vilku un suņu sarežģītajām attiecībām

Esmu no Vilces pagasta un sekoju līdzi WhatsApp grupai Vilce un mēs, kur parasti lasāmi apraksti par piesātināto kultūras dzīvi, danču vakariem vai kūpinātu zivju tirgošanu pie vietējā veikala. Te pēkšņi decembra nogalē parādījās ziņa, ka Vilcē manīts vilks. Sekoja satraucošas vēstis par četriem suņiem no dažādām viensētām, kas kļuvuši par vilka maltītēm. Šķita neticami — vilki Zemgales līdzenumā, kur par tiem nav dzirdēts vismaz 100 gadus? Turklāt uzbrukumi suņiem notika māju pagalmos durvju priekšā. 

Vietējo mednieku ātrā reakcija un vilka sniegā atstātās pēdas ļāva savākt gana daudz pierādījumu, ko iesniegt Valsts meža dienestam, lai saņemtu ārkārtas atļauju viena vilka nomedīšanai — pieļaujamais nomedīto vilku limits Latvijā jau bija beidzies. Viss liecināja, ka pa mājām sirojis viens konkrēts indivīds, kuru vēlams likvidēt. 

Šķiet, pats vilks meža zvēru feisbukā izlasīja ziņu, ka tiek meklēts, jo pazuda kā uz burvju mājienu. Pēdējās ziņas liek domāt, ka paslēpies Lietuvā. Taču vilka uzbrukumi Zemgales laukos liek uzdot jautājumus par šīs populācijas izplatību Latvijā, kā arī atgādināt svarīgas ābeces patiesības par vilku apetīti uz suņiem. 

Vilks bez meža

Valsts meža dienesta dati liecina, ka 2023. gadā Latvijas teritorijā reģistrēti 120 vilku uzbrukumi, kuros cietuši gandrīz 600 mājdzīvnieku — aitas, kazas un teļi, arī pa kādam sunītim. Vilku uzbrukumu un saplosīto mājlopu skaits ar katru gadu pieaug. Tomēr cilvēku sarežģītā sadzīvošana ar vilkiem pārsvarā attiecas uz Ziemeļvidzemes, Latgales un Ziemeļkurzemes reģioniem, kur plešas lieli meži. Zemgales iedzīvotājiem līdz šim par to galvas nesāpēja. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu