Maskavas tiesa Navaļnijam piespriež nosacītu sodu, brālim jādodas cietumā (papild.) • IR.lv

Maskavas tiesa Navaļnijam piespriež nosacītu sodu, brālim jādodas cietumā (papild.)

126
Brāļi Navaļniji tiesas zālē noklausās spriedumu - Aleksejs (no kreisās) un Oļegs. Foto: ITAR-TASS/LETA

“Tautas saiets” Navaļnija atbalstam notiks otrdien, nevis kā bija ieplānots 15.janvārī

Otrdien Maskavas tiesa paziņoja spriedumu brāļu Navaļniju lietā. Pazīstamajam Kremļa opozicionāram Aleksejam Navaļnijam tiesa piesprieda trīs gadus un sešus mēnešus nosacīta soda, bet viņa brālim Oļegam Navaļnijam – tādu pašu soda mēru, tikai tas būs jāizcieš ieslodzījumā, vēsta opozīcijas TV kanāls „Doždj”, atsaucoties uz A.Navaļnija preses sekretāri Kiru Jarmišu.

Kā vēsta Jarmiša no tiesas zāles, Aleksejs Navaļnijs tiesnesim vaicājis: „Vai jums nav kauna? Par ko jūs viņu „ietupināt”? Lai mani vēl vairāk sodītu!?” 

Aleksejs Navaļnijs arī pēc tiesas sprieduma nolasīšanas paliks mājas arestā, kamēr spriedums stāsies spēkā. Līdzko spriedums stāsies spēkā, Navaļnijs būšot brīvs, norāda advokāts.

Tiesa apmierinājusi civilprasību par gandrīz pieciem miljoniem rubļu, kas būs jāpiedzen no brāļiem Navaļnijiem, ziņo aģentūra „Interfaks”. Tiesa katram Navaļnijam piespriedusi arī 500 tūkstošu rubļu soda naudu.

Pēc tiesas sprieduma nolasīšanas Oļegs Navaļnijs tika apcietināts tiesas zālē, vēsta aģentūra TASS.

Navaļniju advokāti gatavojas pārsūdzēt spriedumu, paziņoja Alekseja advokāte Olga Mihailova.

Kā medijiem par šo tiesas spriedumu izteikušies Navaļniju atbalstītāji Iļja Jašins, Olga Romanova un Georgijs Alburovs, „tas ir izsmalcināts psiholoģisks spiediens, Aleksejs faktiski ir ķīlnieks”.

Stīvs Rozenbergs no BBC tviterī raksta, ka Aleksejs bijis šokēts par šādu tiesas spriedumu. Savukārt „Doždj” komentētājs vēsta, ka tiesa šādi pierādījusi, ka „var iesēdināt visu Navaļnija ģimeni”. Tam ar Kriminālkodeksu nav nekāda sakara, norāda televīzija, „te pilnībā trūkst tiesiskuma. Tiesas spriedumam nav nekāda sakara ar likumu”.

Tikmēr Maskavas Manēžas laukumā, kur otrdien tiek plānota opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstītāju protesta akcija, jau izvietotas metāla barjeras, ar kurām, pēc visa spriežot, varas pārstāvji grasās norobežot laukumu, liecina sociālajā tīklā “Twitter” pirmdien ievietotās fotogrāfijas, vēsta ziņu aģentūra “Unian”.

Politologs Vladimirs Kara-Murza sociālajā tīklā Twitter pēc sprieduma nolasīšanas ierakstīja: „Draugi, šī ir viena no tām dienām, kas var izšķirt valsts likteni nānotnē. Tiksimies pulksten 7 vakarā Manēžas laukumā.”

Jau ziņots, ka Krievijas tiesa negaidīti nolēmusi spriedumu opozicionāra Alekseja Navaļnija prāvā pasludināt jau otrdien – krietni agrāk, nekā sākotnēji plānots, pirmdien paziņoja Navaļnija advokāte Olga Mihailova.

“Viņi piezvanīja mums no tiesas un paziņoja, ka sprieduma pasludināšanas datums ir pārcelts uz rītdienu plkst.9,” sacīja advokāte. Sākotnēji bija paredzēts, ka spriedums tiks pasludināts 15.janvārī, ziņo LETA/Grani.ru.

Navaļnija atbalstītāji grasījās 15.janvārī Maskavas Manēžas laukumā rīkot “tautas saietu”. Vienlaikus ar akcijas gatavošanu valsts struktūras sāka vērst spiedienu uz medijiem un sociālā tīkla “Facebook” administrāciju.

Parādoties informācijai par sprieduma pasludināšanas pārcelšanu, Navaļnija atbalstītājs Leonīds Volkovs, kurš pērn emigrēja uz Luksemburgu, paziņoja, ka “tautas saiets” tiek pārcelts. Tagad akciju plānots rīkot jau otrdien plkst.19. “Viņi nobijās no 15.janvāra tautas saieta,” norādīja Volkovs.

Prokuratūra lūgusi atzīt Alekseja Navaļnija un viņa brāļa Oļega vainu apsūdzībās par uzņēmuma “Yves Rocher” līdzekļu piesavināšanos, pārvadājot šī uzņēmuma preces.

Ņemot vērā Aleksejam Navaļnijam iepriekšējā procesā – tā dēvētajā Ķirovļes lietā – piespriesto sodu, prokuratūra lūgusi viņam piespriest desmit gadus vispārējā režīma cietumā.

Navaļnijs, kurš pazīstams kā viens no skaļākajiem prezidenta Vladimira Putina kritiķiem, atrodas mājas arestā kopš februāra.

Navaļnijam izvirzītas apsūdzības par 27 miljonu rubļu nozagšanu Francijas kosmētikas uzņēmumam “Yves Rocher”, taču pats opozīcijas līderis un viņa atbalstītāji apgalvo, ka lieta esot politiski motivēts safabricējums.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (126)

dzeris49 30.12.2014. 09.44

Čekistu – kleptokrātu vara nolēmusi, ka tā Navaļniju sodīs daudz vairāk, tas ir, apmēram tas pats, kas tavā acu priekšā spīdzināt tavu ģimeni, tevi pašu neaiztiekot, šantāžas un iebiedēšanas nolūkā.

Ne par velti Havels izteicies par Krievijas kleptokrātiju – tā parņēmusi vissliktākās kapitālisma īpašības kopā ar vissliktākām totalitarā komunisma īpašībām.

+16
-2
Atbildēt

0

dzeris49 30.12.2014. 09.44

Čekistu – kleptokrātu vara nolēmusi, ka tā Navaļniju sodīs daudz vairāk, tas ir, apmēram tas pats, kas tavā acu priekšā spīdzināt tavu ģimeni, tevi pašu neaiztiekot, šantāžas un iebiedēšanas nolūkā.

Ne par velti Havels izteicies par Krievijas kleptokrātiju – tā parņēmusi vissliktākās kapitālisma īpašības kopā ar vissliktākām totalitarā komunisma īpašībām.

+16
-2
Atbildēt

0

fretka 30.12.2014. 12.26

Šodien avīzē Diena ir Māra Zandera intervija ar Latvijas Radio ģenerāldirektoru Jāni Siksni.

Tur Siksnis stāsta par Latvijas Radio 4. programmu (raida 24/7 krievu valodā):

“Šovasar LR4 ilgu gadu periodā pirmoreiz piedzīvoja auditorijas kritumu. Bija zvani, vēstules, kuru kopējo saturu varētu apkopot tā – es jūs esmu klausījies gadiem ilgi, jūs man patikāt, bet tagad, kad jūs apgalvojat, ka Putins nav tas labākais, ka Krima nav “mūsu”, – uz redzēšanos! (…) tieši tas pats notika Igaunijas sabiedriskajā radio, viņu 4. kanālā…”

Un tas – “eiropeiskajā” Latvijā un Igaunijā.

+16
-2
Atbildēt

3

    morgenstern > fretka 30.12.2014. 15.04

    Tad ta atklājums:)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 30.12.2014. 15.30

    Tālāk tajā pašā intervijā Siksnis, kura vadībā, kā nupat pats atklājis, LR4 gadiem ilgi faktiski bez jēgas tērējusi budžeta naudu, piedāvā recepti stāvokļa uzlabošanai:

    “Ir skaidrs, ka ar LR4 nepietiks, – nepieciešams nopietns piedāvājums krievu valodā sabiedriskajā televīzijā.”

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    morgenstern > fretka 30.12.2014. 15.38

    nepieciešams nopietns piedāvājums krievu valodā sabiedriskajā televīzijā

    ———–

    Droši vien, bet tikai pēc tam, kad būs aizliegta krievu televīziju retranslēšana Latvijas kabeļtīklos:))

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu