Nesamērība, necaurredzamība un nelietderība • IR.lv

Nesamērība, necaurredzamība un nelietderība

28
Foto: Raimo Lielbriedis, F64
Sarmīte Ēlerte

“Vienotības” Rīgas domes frakcijas vadītājas Sarmītes Ēlertes uzruna 23.jūlija Rīgas domes sēdē

Budžeta grozījumi satur daudz vērtīgu priekšlikumu: tas attiecas gan, piemēram, uz Ulmaņgatves satiksmes pārvada sakārtošanu, gan inventāru policistiem, atbalstu NVO centram, inventāru skolām un sporta skolām, bibliotēkām un kultūras centriem – tās visas ir samērīgas, pamatotas un lietderīgas izmaksas, rūpīgi izvērtētas komiteju sēdēs.

Tāpēc vēl uzkrītošākas ir atsevišķas pozīcijas šajos budžeta grozījumos, kas signalizē par Nesamērību, Necaurredzamību un Nelietderību.

Šo budžeta grozījumu lielākais postenis ir iemest vēl piecus miljonus latu uzņēmumā “Rīgas satiksme” papildus tiem 52 miljoniem, kas tam jau šogad piešķirti.

Atbildi uz to, kāpēc uzņēmumam vajadzīgi vēl pieci miljoni, mēs nesaņēmām – tāpat kā pārskatu par to, kas notiek ar jau piešķirtajiem 52 miljoniem. Toties saņēmām preses relīzes par to, ka miljonus maksās jauni trolejbusi. Tas ir nesamērīgi un tas ir necaurredzami.

Vēl vienu miljonu paredzēts piešķirt iekšpagalmu remontiem.Tas, protams, ir jauki, tomēr tai pašā laikā no Rīgas pilsētas ieņēmumiem ielu un ceļu sakārtošanai joprojām ir atvēlēts mazāk līdzekļu nekā no valsts budžeta dotācijas. Tā ir ačgārna izpratne par prioritātēm. Tas ir nesamērīgi.

Un vēl par miljoniem un prioritātēm. Piemēram, ar vienu miljonu pietiktu, lai visiem Rīgas skolotājiem atjaunotu kaut pieticīgu piemaksu Ls 10 mēnesī, par ko esmu rosinājusi domāt gan Izglītības komitejā, gan budžeta komisijā. Priekšlikumu par piemaksu atjaunošanu skolotājiem mēs uzturēsim spēkā, veidojot nākamā gada budžetu.

Tātad: vēl pieci miljoni “Rīgas satiksmes” melnajā caurumā vai kaut vai miljons visu Rīgas bērnu labākai izglītībai, – par samērību aicinu jūs domāt, godājamie deputāti.

Par Necaurredzamību. Pāris tūkstošu piešķīrumus dažādām Rīgas aģentūrām rūpīgi analizē komiteju sēdēs, bet nevienā komitejā vispār nav tikuši vērtēti tie miljoni, ko iecerēts piešķirt “Rīgas satiksmei”. Šī nauda no nodokļu maksātājiem tiek paņemta un tērēta bez atskaites.

Vēl Ls 17 klāt tiem Ls 186, ko katrs Rīgas nodokļu maksātājs samaksā dotācijā “Rīgas satiksmei”, pirms vēl iekāpj sabiedriskajā transportā.

“Vienotības” frakcija ir pieprasījusi domes vadībai, pašvaldības kapitāldaļu turētājiem detalizētu pārskatu par par visām Rīgas kapitālsabiedrībām. Rīdziniekiem ir tiesības uzzināt, kā tiek tērēti desmitiem miljonu latu, kurus subsīdījās saņem lielie uzņēmumi – tādi kā “Rīgas satiksme” un “Rīgas pilsētbūvnieks”.

Cita starpā, jau gada sākumā, pieņemot pilsētas budžetu, bija zināms, ka dotācijās vēlāk izdalīs vairāk. Vienkārši, pirms vēlēšanām pieņemot budžetu, Rīgas priekšniekiem acīmredzot negribējās uzrādīt pārāk lielu deficītu. Tā ir kārtējā manipulācija. Tāpat kā komunālie izdevumi atsevišķām izglītības iestādēm, ir tikuši plānoti tikai līdz šā gada oktobrim un tagad grozījumos līdz novembrim. Tā nav caurredzama un atbildīga budžeta plānošana.

Un atgādināšu – Rīgas budžeta deficīts joprojām ir 55 miljoni latu.

Visbeidzot. Budžetā mēs kredītprocentu maksājumu ailē redzam iespaidīgu summu – 27 miljonus. Tā ir liela nauda. Lielākā daļa šīs naudas ir par Dienvidu tilta kredītu. Vidējais kredītu procents šim aizņēmumam ir lielāks par sešiem procentiem gadā.

Valsts kredītreitingi tikmēr ļauj aizņemties starptautiskajos tirgos naudu par 3,5 – 3,5 procentiem. Es uzskatu, ka sadarbībā ar Finanšu ministriju ir nepieciešams nekavējoties ķerties pie šā aizdevuma refinansēšanas, kas ļautu gadā ietaupīt vismaz 10 miljonus latu.

Rīgas pilsētas vadība tikmēr taisa politiku, pretnostatot, nevis sadarbojoties ar valdību. Bet par šo politikas taisīšanu dārgi maksājam mēs visi. Tas ir nelietderīgi un bezjēdzīgi.

Nesamērība, Necaurspīdība un Nelietderība ir iemesli, kāpēc “Vienotības” frakcija nevar atbalstīt šos budžeta grozījumus.

Autore ir Rīgas domes deputāte, Vienotība

 

Komentāri (28)

buchamona 23.07.2013. 20.38

Elertei, Brokai tādā garā jāturpina un ne jau tikai budžeta pieņemšanas laikā. Katrs Rīgas kremlinu lēmums šādi ir publiski jāpreparē. Līdzšinējās RD opozīcijai tas īsti neizdevās.

+21
-1
Atbildēt

0

alexander 23.07.2013. 17.49

Lietderīgs priekšlikums par DT kredīta pārfinansēšanu ar tām procentu likmēm, ar kurām finansējumu saņem valdība – ja izdosies to realizēt, būs vērā ņemams ietaupījums RD budžetā. Attiecībā uz papildus 5 milj. Rīgas Satiksmei – opozīcijai jāturpina pieprasīt skaidrojums, jo nevar būt tā, ka katrs nodokļu maksātājs vēl papildus maksās LVL 17 bez pamatojuma uzņēmumam, par kura rentabilitāti ir pamatotas šaubas.

+16
-1
Atbildēt

1

    lailabidzane > alexander 23.07.2013. 18.20

    .
    Patiešām jauks stāsts par DT kredīta refinansēšanu. Loģisks. Tad kāpēc tikai runā, bet nedara? Pavisam vienkārši – krāsu salikums nepareizs. Politisko krāsu. Visticamāk, ka nav jau runa par neprasmi ietaupīt, runa ir par prasmi neļaut ietaupīt nepareizi iekrāsotajiem. Bet prasmīgie neļāvēji ir vienā tonī ar “negaidītā” priekšlikuma paudēju.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

Þanis Bezmers 23.07.2013. 17.39

Ment, ļoti vāji! Acīmredzot, tavs načaļņiks šodien paņēmis brīvdienu un nav atstājis zīmīti ar iedrukājamo tekstu. Pašam tev prāta nepietiek pateikt, kur palicis caurums no barankas. Pilnīgi neslēpti tavi semočku kaisītāji pārņem praksi no jeģinorosiem, kuri tāpat šeftējas pa Maskavu. Jo dārgāk un bezjēdzīgāk, jo vairāk var nofenderēt. Elementāri vatsooon! Bet par tavu šodienas vājo sniegumu semočku normu pienāktos gan samazināt no pusglāzes uz ceturtdaļu.

+13
-2
Atbildēt

3

    lailabidzane > Þanis Bezmers 23.07.2013. 17.54

    .
    Tā īsti nev saprotams, kam veltīts ‘ierados’ kaismīgais teksts.

    Kaismīga ir arī deputātes runa. Laikam ar pretenzijām uz mākslu. Tie lielie sākumburti, tiem trim vārdiem, vien ir ko vērti… Bet kāds ir sausais atlikums? Vai tad tiešām ir vēl kāds, kurš nesaprot, ka RS sen vairs nav tikai pasažieru nogādātāja no punkta A uz punktu B, bet pilda arī “kanāla” funkciju? Par ko tad maut kā neslauktai govij? Varbūt ir vērts izdomāt, kā reāli iecirst zobus šajā jautājumā. Varbūt ir vērts. Bet nevar. Kā lai varētu, ja pašiem skeleti skapī. Tāpēc pamauj, pagaudo uz mēnesi, un pļukt – kost nedrīkst, jo dabūs pretī. Tā ir pieņemts – partiju melnās kases pie mums, kā svētās govis Indijā. Klīst, kur pašam patīk – kaut ko pakampj, pa kādai pļekai noliek. Aiztikt nedrīkst. Kārtība tāda.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Þanis Bezmers 23.07.2013. 22.17

    .
    Es jau, ierados, principā neesmu pret kaisli. Varētu pat teikt, ka esmu par.

    Tikai, ja tās kaisles tik vien, lai kādu par mentu sauktu, vai, lai jau kādu ašpadsmito reizi par to Rīgas budžetu gaudotu… Kost vajag, citādi tukša maušana.

    Nē, nu gluži tukša varbūt nav. Paskat, LoveLove, riņķī apkārt, aivars15 un DD1 kā atplauka. Tas jau nekas, ka nebija šito iepriekš pamanījuši. Un nekas, ka rīt jau atkal būs piemirsuši.
    Sarmīte nav Olafiņš, ies un maus! Atkal un atkal. Kaismīgi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Þanis Bezmers 23.07.2013. 20.15

    Varbūt ka tā vari atcerēties, kuram pieder doma: nekas liels nenotiek bez kaislības. Viņš bija cienījams vīrs un nesalīdzināmi gudrāks par vienu otru šejienes mentu. (Gandrīz pateicu priekšā)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu