Iedzīvotāji uzskata, ka apkaimē un darba kolektīvā par vidi jārūpējas vairāk • IR.lv

Iedzīvotāji uzskata, ka apkaimē un darba kolektīvā par vidi jārūpējas vairāk

Gandrīz pusei jeb 46% iedzīvotāju ikdienā šķiet svarīgi rūpēties par vidi un īstenot zaļos paradumus, liecina videi draudzīga dzīvesveida popularizēšanas kampaņas Mēs darām tā! veiktā aptauja*. Vienlaikus vairāk nekā trešā daļa jeb 39% respondentu norāda, ka savā apkaimē, ģimenē vai darba kolektīvā planētas labā vajadzētu darīt vairāk, un tam īpaši piekrīt jauni cilvēki vecumā līdz 30 gadiem.

Lielākā daļa jeb 59% no kopumā 1003 aptaujātajiem iedzīvotājiem arī atzīst, ka pēdējo mēnešu laikā medijos nav patērējuši saturu par zaļā dzīvesveida iespējām. Savukārt vairāk nekā puse respondentu (52%) pēdējā pusgada laikā pilnībā vai daļēji savā ikdienā ir ieviesuši kādu jaunu videi draudzīgu paradumu.

“Kopumā aptaujas rezultāti ir optimistiski un liecina par augstu sabiedrības vides apziņu un gatavību iesaistīties zaļajos pasākumos, īpaši jauniešu vidū. Atzinīgi vērtējams, ka liela daļa cilvēku pēdējā pusgada laikā ieviesuši kādu jaunu videi draudzīgu paradumu, jo saskaņā ar jaunākajiem datiem  aptuveni 75% iedzīvotāju ir būtiski jāsamazina sava oglekļa pēda, lai dzīvotu videi draudzīgi,” norāda vides zinātnieks un biedrības Zaļā brīvība vadītājs Jānis Brizga.

Samazināt patēriņu, lietas izmantot atkārtoti un pēc to nolietošanas nodot pārstrādei – šie ir galvenie saprātīgas resursu izmantošanas pamatprincipi. Tos ievērojot, tiek saglabāti un aizsargāti dabas resursi, samazināts ne tikai radīto atkritumu daudzums, bet arī enerģijas patēriņš un dabas piesārņojums. Ja videi draudzīgi ikdienas paradumi tiek īstenoti savā tuvākajā apkaimē vai darba vietā kopā ar līdzcilvēkiem, to spēks neapšaubāmi iegūst lielāku jaudu. Turklāt, ja kopiena vēl aktīvi iesaistās dažādās iniciatīvās, tā ne tikai samazina savu ietekmi uz vidi, bet arī veicina ciešāku savstarpējo sadarbību un solidaritāti, kā arī zināšanu un prasmju apmaiņu.

Par dažādiem zaļā dzīvesveida paradumiem kopienās un darba kolektīvos no šā gada aprīļa vēstīts raidījumu ciklā Mēs darām tā. Kopumā 25 videostāstu epizodēs aktrise un kostīmu māksliniece Madara Botmane iepazīstina ar planētai draudzīga dzīvesstila ikdienas paradumiem Latvijas kopienās, komūnās, kolektīvos, apkaimēs un vairāku paaudžu ģimeņu mājvietās. Videostāstos vēstīts par grupas Citi zēni zaļajiem paradumiem, mazdārziņu iekopšanu Kazas sēklī Lucavsalā, tiešo pirkšanu pēc brīvbodes principiem, kopienas ēku Viskaļi, kur cilvēki sadarbojas dažādās koprades telpās un kopdarbnīcās, videi draudzīgu saimniekošanu Latgalē, Grīziņkalna apkaimes biedrības aktivitātēm u.c.

Katrs no videostāstiem seko līdzi galveno varoņu dienas gaitām, īpašu vērību pievēršot viņu iestrādātajai zaļā dzīvesstila rutīnai, kas saistīta gan ar saimniekošanu mājās, darbā un dārzā, gan atkritumu šķirošanu, enerģijas avotu un transporta izvēli, ēšanas paradumiem, darba pienākumu organizēšanu un atpūtu. Videostāsti pieejami kampaņas oficiālajā vietnē Facebook, VFS FILMS YouTube kontā un citviet.

Raidījumu ciklu Mēs darām tā īsteno VFS FILMS ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu. Par videi draudzīgu dzīvošanu rakstīja arī žurnāls Ir, rakstus tikai jāmeklē portālā ir.lv.

 

*Iedzīvotāju aptauja tika īstenota interneta vidē šī gada maijā un tajā piedalījās 1003 Latvijas iedzīvotāju visās vecuma grupās.

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu