Žurnāls: Kāpēc valsts maksāja atbalsta miljonus azartspēļu nozarei? • IR.lv

Žurnāls: Kāpēc valsts maksāja atbalsta miljonus azartspēļu nozarei?

2
Ilustrācija — Krišs Salmanis

Žurnāls Ir izpētīja tūkstošiem uzņēmumu izmaksātos grantus Covid-19 pandēmijas laikā un atklāja — lielākās summas saņēmuši azartspēļu organizētāji. Kāpēc valsts maksāja atbalsta miljonus nozarei, kas veikli pārsviedās uz peļņu internetā?

Valsts grantos no 2020. gada beigām līdz 2022. gada pavasarim azartspēļu bizness ticis pie vairāk nekā septiņiem miljoniem eiro. Visbrangākā summa — 1,9 miljoni — ienākusi azartspēļu klubu īpašnieka Joker LTD kasē, otrajā vietā ar 1,24 miljoniem ir spēļu zāļu Zilais dimants īpašnieks DLV, bet trešajā — Fenikss laimētavas īpašnieks Alfor ar 1,17 miljoniem eiro. Šie trīs azartspēļu organizētāji ir vislielākā atbalsta saņēmēji visā grantu programmā, kurai valsts kopumā tērēja 570 miljonus eiro — vairāk nav saņēmis neviens cits uzņēmums nevienā citā nozarē.

Ir pētījumā pirmo reizi apkopota informāciju par visiem uzņēmumiem, kas saņēma šos valsts grantus. Kopumā atbalsts sniegts 12,3 tūkstošiem uzņēmumu. Vidējā atbalsta summa sanāk ap 46 tūkstošiem eiro. Simt lielākie grantu ieguvēji ir tikuši pie krietnas pīrāga daļas — vairāk nekā 77 miljoniem eiro. Tikai 18 uzņēmumu saņemtais grants pārsniedz miljonu.

Lai iegūtu pilnu kopainu par grantu saņēmējiem un summām, Ir kopš maija prasīja datus no VID, jūlijā pārsūdzēja informācijas atteikumu un beidzot tikai pagājušajā nedēļā saņēmām pozitīvu atbildi.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (2)

Uldis.M42 02.11.2023. 17.30

Kriminālie biznesi vienmēr gatavi maksāt otkatus. Sākumā nodomāju, kāpēc lielāko atbalsta saņēmēju vidū nav valsts pasūtījumu monopolisti: Skonto būve, Re&Re, Binders, bet tad padomāju, ka pateicoties līgumu summām, par kādām pasaules giganti ar 100 gadus ilgu vēsturi, pat sapņot neuzdrīkstas, viņu mēneša peļņa ir desmitkārt lielāka.

+1
0
Atbildēt

0

kolpants 02.11.2023. 12.26

Lai iegūtu pilnu kopainu par grantu saņēmējiem un summām, Ir kopš maija prasīja datus no VID, jūlijā pārsūdzēja informācijas atteikumu un beidzot tikai pagājušajā nedēļā saņēmām pozitīvu atbildi

Теперь понятно, почему СГД вначале отказал)))

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu