Noturēt orientieri • IR.lv

Noturēt orientieri

16
Krišjānis Kariņš. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Ozoliņš

Katrs ministrs atbild par valdību un valsti, koalīcijas partneriem atgādina premjerministrs Krišjānis Kariņš

Valdībā un koalīcijā notikuši būtiski pārkārtojumi un iestājies vēl tikai pirms dažām nedēļām neiedomājams miers. Taču drīz jāsāk lemt par nākamā gada budžetu, kas būs nākamais smagais valdības dzīvotspējas pārbaudījums. Un, kaut gan vakcinēšana notiek kopumā raiti, rudenī gaidāms jauns saslimstības uzliesmojums. Ko valdība darīs, lai nebūtu atkal viss jāaizver ciet? Par šīm un citām aktualitātēm 10. jūnijā tiešsaistē sarunājāmies ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV).

Pirms mēneša izskatījās, ka valdība tūlīt kritīs — Nacionālā apvienība bija pārņēmusi Vitenbergu, Jaunā konservatīvā partija draudēja izveidot jaunu valdību, pēc tam Saeimā notika Varakļānu kauja. Kā jums izdevās pierunāt partnerus piekrist piedāvātajam valdības atjaunināšanas risinājumam?
Pirms vairākiem gadiem mēs ar sievu bijām Pāvilostā, palikām tur pa nakti kādā viesu namā. Izrādījās, ka viesu nama īpašnieks ir arī zvejnieks, viņš man piedāvāja iziet ar viņu ārā jūrā ielikt tīklu, un es piekritu. Ieliekot tīklu, viņš teica: Krišjāni, paņem stūri un noturi laivu! Teica — redzi, krastā, tur tālumā pie ostas, ir stabs, un tikai turi, lai visu laiku tev tas stabs ir priekšā, vienalga, kas notiek.

Viņš man iemācīja paņemt orientieri un turēties pie tā. Un tad es skatījos, kā viņš tajos viļņos tik veikli, kā stāvēdams uz līdzenas zemes, lika tīklu, kaut gan laiva diezgan mētājās, un man bija, atceros, viļņi, debesis, viļņi, debesis, un pa vidu es vēl to stabu meklēju.

Faktiski līdzīgā veidā es šos gandrīz divarpus gadus esmu centies valdību un koalīciju virzīt uz priekšu. Proti, mans orientieris ir mērķi, kurus mēs esam sev izvirzījuši. Faktiski tas ir reformu klāsts. Sākotnēji tā bija finanšu sistēmas pārvaldes reforma — tikt ārā no pelēkā saraksta, ko mēs veiksmīgi izdarījām. Administratīvi teritoriālā reforma, augstākās izglītības pārvaldes reformas, skolu tīklu, ostu reforma, kas tagad ir aizvirzīta uz Saeimu, vēl pāris citu. Es nesen skaitīju, man sanāca kopā deviņas, ieskaitot to, ka mēs izveidojām ekonomiskās tiesas, kas jau darbojas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu