Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Garas darba stundas slepkavo!
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumā noskaidrots: pārāk ilgu darba stundu dēļ katru gadu no insulta un sirds problēmām pasaulē mirst aptuveni 745 tūkstoši strādājošo. Salīdzinot ar 2000. gadu, šī problēma samilzusi par 30%. «Strādāšana vairāk par 55 stundām nedēļā ir nopietns drauds veselībai,» saka PVO Vides, klimata un veselības nodaļas direktore Marija Neira. Statistiski visbiežākie upuri (72%) ir pusmūža vīrieši. Eurostat dati liecina, ka Latvijā pilnas slodzes darbinieki strādā vidēji 40,3 stundas nedēļā.


Tukšas bākas

ASV uzņēmums Colonial Pipeline  samaksājis 4,4 miljonu dolāru izpirkuma maksu hakeru grupai DarkSide no Austrumeiropas, kas apjomīgā kiberuzbrukumā maija vidū uz sešām dienām apturēja 8900 km garā benzīna cauruļvada darbību ASV dienvidaustrumu daļā. Galvaspilsētā Vašingtonā bez benzīna bija palikuši 70% uzpildes staciju. Kopumā uzpildes stacijām bija nepieciešamas divas nedēļas, lai atgūtos no pircēju panikas un atjaunotu savus krājumus. 


Ardievas īsajiem pārlidojumiem

Francijas parlamenta apakšpalāta pieņēmusi likumu, ar kuru tiek aizliegti iekšzemes lidojumi, kas īsāki par 2,5 stundām, cerot, ka ceļotāji tā vietā izvēlēsies vilcienus. Šis lēmums ir daļa no nacionālās klimata likumu paketes, kuru uzskata par vienu no ambiciozākajām Eiropā, — Francija ir apņēmusies samazināt oglekļa dioksīda izmešus par 40%. Tajā pašā laikā lidsabiedrības sūdzas, ka izmaiņas nākušas pārāk ātri un vēl vairāk apgrūtinās atgūšanos no pandēmijas.


Zelta laiki pagājuši

Lai gan Londona arī turpmāk būs nozīmīgs un ienesīgs centrs, tās «zelta laikmets» kā Eiropas finanšu galvaspilsētai ir beidzies, uzskata lielās britu bankas NatWest vadītājs Hovards Deiviss. Viņš domā, ka diskusijas par finanšu nozares nākotni visus šos piecus gadus kopš Brexit referenduma bijušas kā «divu nedzirdīgo saruna» — izstāšanās atbalstītāji ir pārliecināti, ka aiziešanai no ES būs minimālas sekas, savukārt viņu oponenti dzīvi bez ES parasti krāso pārāk drūmās krāsās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu