Maija Stakena, rallijkrosa braucēja • IR.lv

Maija Stakena, rallijkrosa braucēja

«Daudzi domā, ka autosports ir tikai vīriešu lieta, taču tā nav. Es gribētu, lai ar to nodarbojas aizvien vairāk meiteņu,» Maija aicina un piebilst — ja kādai jaunai braucējai nepieciešams padoms vai palīdzība, lai viņu uzmeklē. Foto — Edmunds Brencis
Alise Zita Zeidaka

Maijai ir tikai 14 gadu un jau četras mašīnas, un, kad viņa par tām stāsta, mirdz acis. Jūlija sākumā enerģiskā meitene debitēja rallijkrosā Biķernieku Motorsporta festivālā un izcīnīja pirmo vietu Ziemeļeiropas čempionāta Super 2000 klasē. Jaunā sportiste izgrieza pogas pieredzējušiem braucējiem, taču ir pieticīga: «Tas ir tikai sākums. Negribu sevi slavēt, jo vēl nav sasniegts nekas liels.» 

Maija cer, ka pēc diviem trim gadiem piedalīsies sacensībās Eiropas konkurencē, kur meitenes vēl nekad nav startējušas. Ja veiksies, mēģinās izsisties pasaulē. «Tiekšos uz labāko,» rezumē sportiste. 

Interese par visu, kas brauc un rūc, viņai ir kopš bērnības. Kad Maijai bija pieci gadi, tētis nopirka pirmo braucamrīku — kvadraciklu. Stakenu ģimenei ir lauku īpašums pie Usmas ezera, kur tētis mazajai Maijai mācīja braukt. Lai nākotnē, kad meitene kļūs par satiksmes dalībnieci, uz ceļa justos droši. Redzot, ka Maiju braukšana interesē, tēva brālis ierosināja — jāpamāca braukt pa ledu. Talkā nāca tēta draugi autosportisti Jānis un Juris Spīķi, kuri 12 gadus vecajai Maijai iedeva mašīnu un aizveda uz īstu, apledojušu trasi. «Tā iepatikās, ka turpmākās divas nedēļas braucu katru dienu!» 

Jānis Spīķis, kas tagad ir viens no Maijas treneriem, pamanīja — deg acis, un ir potenciāls. Tātad jāpiedalās Ziemas kausa sacensībās — autobraukšana sprintā, kur braucējs trasē ir viens. Maija tika pie savas pirmās mašīnas un izcīnīja pirmo vietu dāmu klasē. Āķis bija lūpā. «Kā braucam, tā kausiņš!» Arī šogad — nedēļu pēc panākumiem rallijkrosā — Maija guva labus rezultātus Ziemas kausa sacensībās, izcīnot godalgotas vietas gan posmā, gan kopvērtējumā. Taču ar sprintu nepietika! Maija gribēja pamēģināt kādu «lielāku» sportu, tādu, kur var pacīnīties aci pret aci ar citiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu