Latviešu stāsti 2020. Vai elpot vēl varat? • IR.lv

Latviešu stāsti 2020. Vai elpot vēl varat?

Baidoties no vandaļiem un zagļiem, daudzi slēgtie veikali un restorāni ASV galvaspilsētā aiznaglo savus skatlogus. Foto no privātā arhīva
Māris Diņģelis

Dažādās pasaules valstīs dzīvojoši latvieši stāsta par situāciju un noskaņojumu viņu pašreizējās dzīves vietās


Māris Diņģelis 
Vašingtonā ASV

Jau pēc pirmā teikuma kļuva skaidrs, ka šis ieraksts izsauks komentāru vētru. «Pilnīgā nopietnībā! Visi tie skrējēji, kas tagad joņo pa ietvēm, — beidziet elst un pūst savas gļotas uz pārējiem cilvēkiem! Paši neapjēdzat, ka tas ir savtīgi un bezatbildīgi?» sociālajā tīklā Nextdoor, kas apvieno mikrorajonos dzīvojošos kaimiņus, ierakstīja Teds.

67 cilvēki viņam pateicās, savukārt lielākā daļa devās pretuzbrukumā. «Cik daudz gļotu jums jau ir trāpījis?» ķircināja Daniels.

Kopš dažās dienās gaisa temperatūra uzlēkusi līdz 20 grādiem, bet sporta zāles, tāpat kā daudzas citas sabiedriskās ēkas, ir slēgtas un lielākā daļa ASV galvaspilsētas iedzīvotāju sākuši strādāt no mājām, ielās sportojošu cilvēku tik tiešām ir uzkrītoši vairāk. 

Skaidrības labad jāsaka, ka es, Teds un Daniels nedzīvojam Vašingtonas centrā, bet gan nosacītā pilsētas nomalē. Ietves te nekad nav cilvēku pilnas. Vienkārši šobrīd ievērojami pieaug cilvēku nervozitāte. Un, gods kam gods, skrējēji un gājēji pēc vairākkārtējiem brīdinājumiem sākuši mest cits citam drošu līkumu. 

Bet līdz šādam apzinīgumam pagāja vairākas nedēļas. Liela daļa pilsētnieku lūgumu palikt mājās ignorēja. Ne velti viens no populārākajiem un niknākajiem ierakstiem tviterī bija: «Jūsu vecvecākus aicināja iet karot. Jūs tagad aicina sēdēt mājās uz dīvāna. Beidziet gausties! Vienkārši aizverieties!»

Mani daudz vairāk pārsteidza kāds cits ieraksts Nextdoor. Kāda jauna sieviete pašaizsardzības nolūkos lūdza padomu: «Kā es varu nopirkt pistoli?» Un daži kaimiņi deva padomu: sēdies mašīnā, pārbrauc pāri Potomakas upei uz kādu ieroču veikalu kaimiņos esošajā Virdžīnijas štatā! Vašingtonā ieroču tirgošana ir aizliegta.

Iespējams, pistoli meklējošo kaimiņieni pārbaidījis skats, ka daudzi Vašingtonā slēgtie veikali un restorāni pašaizsargāšanās nolūkos savus skatlogos sāk aiznaglot ar kokskaidu plāksnēm. To nepaspēja divas ēstuves Vašingtonas dienvidaustrumu pusē — vienai pēc otras ar akmeņiem tika izsisti logi un nozagti kases aparāti. Vienā gadījumā zagļu ķēriens bija tikai simt dolāru, otrā kase bija tukša, jo restorāns jau nedēļu bija slēgts.

Iespējams, kaimiņieni pārbiedējušas arī apokaliptiskās ainas ar tukšiem atsevišķu produktu plauktiem veikalos. Anekdotes par izpirkto tualetes papīru tiešām nav tikai interneta joks. Tieši tualetes papīrs Vašingtonā pazuda pirmais. Drīz pēc tam sekoja termometri, fasēts ūdens, konservēti dārzeņi, olas, svaiga gaļa un piens. 

Tomēr visbiedējošākā ir apziņa, ka ļaunākais Amerikai ir vēl tikai priekšā. Un pandēmijas patiesais mērogs joprojām nav zināms, jo Covid-19 analīzes tiek veiktas ļoti selektīvi. Tas, ka šobrīd ASV ir apsteigušas citas valstis inficēto skaita ziņā, ir tikai aisberga redzamā puse.

Kad pirms trim nedēļām manas paziņas Randas dēlam parādījās visi tipiskie koronavīrusa simptomi — klepus, iekaisis kakls, temperatūra un drudzis —, neatliekamās palīdzības dienests atteicās ierasties un veikt analīzes. Jaunajam vīrietim ir tikai 24 gadi, un viņš neesot riska grupā. 

Nedēļu vēlāk saslima arī Randa. Arī viņas zvans palīdzības dienestam bija veltīgs. «Vai elpot vēl varat?» jautāja dispečere. «Varu,» atbildēja Randa. «Tad zvaniet tikai tad, kad paliks vēl sliktāk. Pie reizes arī veiksim analīzes.»

Tagad abi jau atlabuši, bet, iespējams, tā arī nekad neuzzinās, vai bija inficējušies.

Liela daļa vainas par pašreizējo situāciju jāuzņemas ASV valdībai un prezidentam Donaldam Trampam, kas vēl pirms dažām nedēļām turpināja atkārtot, ka Covid-19 ir politisko sāncenšu izdomāta «blēdība».

Kopš stāšanās valsts vadītāja amatā Tramps publiski ir melojis vairāk nekā 16 tūkstošus reižu, saskaitījis laikraksts The Washington Post. Arī koronavīrusa krīze nav izņēmums.

«Mūsu valstī inficējušies tikai 15 cilvēki, un pāris dienu laikā šis skaitlis būs nulle. Lieliski padarīts darbs!» Tramps optimistiski solīja 26. februārī. 

«Katram, kam nepieciešamas analīzes, tādas tiek veiktas,» Tramps apgalvoja 6. martā. «Analīžu mums pietiek! Un šīs analīzes ir brīnišķīgas!» 

Reizēm ir žēl skatīties uz Trampa ikdienas preses konferencēs bieži klātesošo Nacionālā alerģiju un infekcijas slimību institūta direktoru Entoniju Fauči. Imunologam, kas dažādu sērgu apkarošanai veltījis vairāk nekā 50 savas dzīves gadus, parasti ir ļoti drūma seja. Pēc prezidenta runām Fauči steidzas izskaidrot patieso situāciju. Bet tas nepatīk daudziem Trampa pielūdzējiem, un pēdējā laikā sociālajos tīklos un pat labēji noskaņotu ētera personību raidījumos mediķis tiek saukts par sazvērnieku, kas vēlas ieriebt prezidentam. Izskanējuši pat draudi izrēķināties. 

Taču Fauči turpina brīdināt. Pagājušajā svētdienā, 29. martā, imunologs CNN tiešraidē atzina: ASV jārēķinās ar miljoniem inficēto. «Vērtējot pašreizējo notikumu gaitu, mums būs no 100 līdz 200 tūkstošiem mirušo.»

Iztukšotie konservēto dārzeņu plaukti.
Foto no privātā arhīva

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu