Sodiet māsu! Bet Latvijā • IR.lv

Sodiet māsu! Bet Latvijā

14
Mārīte Batraka. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Pateicoties Mārītei Batrakai, uzzinājām, ka jau gadu Dānijas cietumā sēž viņas māsa Kristīne Misāne, gaidot izdošanu Dienvidāfrikas Republikai. Vai lietu par bēgšanu ar bērniem no vardarbīga partnera bija iespējams iztiesāt Latvijā?

Kristīne piezvanīja no Dānijas, ka aizturēta uz robežas. Sapratu, ka s… lieli. Tas bija drausmīgi —, Mārīte, trausla un ieturēta sieviete, vienīgo reizi sarunas laikā necenšas izvēlēties vārdus. «Viena lieta, ka sagatavojies viņas bērniņus pieskatīt septiņas dienas, bet te pēkšņi — tāda neziņa! Sapratu: viss kļūst nopietni. Man ir jāglābj māsa un viņas mazā meitiņa.»

Mārītes dienas pašlaik saplānotas pa minūtēm. Tikai deviņos svētdienas vakarā viņa var atrast laiku, lai satiktos Rīgas priekšpilsētas ēstuvē. Nolikusi gulēt jaunāko, piecgadīgo māsas bērnu, kas jau vairākas dienas slimo. Vecāko puiku, kam ir 11 gadi, pirms dažām stundām atvedusi no uzstāšanās tautas deju koncertā Ogrē.

Mārīte nav pieradusi gozēties sabiedrībā. Gandrīz 20 gadus veidojusi karjeru airBaltic, tagad ir projektu vadītāja citā uzņēmumā. Vīram Vilnim savs bizness, abu dēliem pašiem jau ģimenes. Bet 2018. gada 9. decembrī Batraku mājās uz ilgāku palikšanu ienāca Dānijā apcietinātās Kristīnes Misānes nepilngadīgie bērni. Varas iestādes centās atrisināt, kurā valstī latvieti tiesāt. Latvijā, uz kurieni Kristīne septiņus mēnešus agrāk bija ar bērniem atbēgusi no Āfrikas, juzdama draudus veselībai un dzīvībai. Vai Dienvidāfrikas Republikā, kur dzīvo Kristīnes meitiņas tēvs. Viņš iesniedzis prasību tiesā, vainojot Misāni saskarsmes tiesību ar bērnu pārkāpšanā, dokumentu viltošanā un krāpšanā.

Kad svaru kausi nepielūdzami nosvērās DĀR virzienā, Kristīne atrada veidu, kā no Kopenhāgenas cietuma izsūtīt sirdi plosošus video un audio failus, kas janvāra vidū nonāca Latvijas mediju rīcībā. «Es lūdzu palīdzību. (..) Nepieļaujiet, ka divu bērnu mīlošas mammas dzīvība tiek apdraudēta. (..) Es bēgu no vardarbības, rūpējos par savu bērnu drošību un labsajūtu.» Misāne uzsvēra, ka necenšas izvairīties no soda par nesaskaņotu bērna aizvešanu, tikai lūdz lietu iztiesāt Latvijā, kur viņai ir cerības uz taisnīgu tiesu, un nav jāsaskaras ar riskiem veselībai un dzīvībai, kādi ir cietumos Dienvidāfrikā, kur viņai draud 15 gadu cietumsods.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu