Tālsaruna, kas nogremdēs prezidentu? • IR.lv

Tālsaruna, kas nogremdēs prezidentu?

Donalds Tramps vairākas reizes lūdzis ukraiņus sākt izmeklēt Džo Baidenu, kas varētu būt viņa lielākais sāncensis nākamgad paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās. Tajā pašā laikā ASV prezidents bez jebkāda paskaidrojuma iesaldēja ukraiņiem atvēlēto finansiālo palīdzību. Foto — Scanpix
Pīters Beikers, © The New York Times News Service

Pret Donaldu Trampu sākta impīčmenta izmeklēšana, jo viņš «ir pārkāpis augstajam amatam doto zvērestu, nodevis nacionālo drošību un vēlēšanu taisnīgumu.» Skandāla pamatā ir ASV prezidenta saruna ar Ukrainas jaunievēlēto līderi Volodimiru Zelenski

Neviens nepievērsa īpašu uzmanību tam, cik daudz cilvēku tajā vasaras dienā drīkst sēdēt tā dēvētajā «noklausīšanās istabā» Baltajā namā, lai sekotu tālruņa sarunai. Tā bija ieplānota kā parasta iepazīšanās ar citas zemes līderi. Taču 30 minūtes vēlāk, kad saruna beidzās, kļuva skaidrs, ka nupat noticis kaut kas ārkārtējs.

ASV prezidents Donalds Tramps nevis apsveica Volodimiru Zelenski ar ievēlēšanu Ukrainas prezidenta amatā, bet aicināja «izdarīt mums pakalpojumu» un sākt izmeklēt viņa politiskos sāncenšus — demokrātu partiju.

Vairākus sarunā klātesošos pārņēma trauksme, un viņi nekavējoties ķērās pie mēģinājuma ierobežot cilvēku loku, kam būtu piekļuve šīs sarunas saturam. Nākamajās dienās Baltā nama amatpersonas nolēma «aizslēgt» šo sarunu, proti, izņemt to no parastā elektroniskā ierakstu arhīva un ievietot atsevišķā drošības sistēmā, kas parasti tiek izmantota īpaši slepenai informācijai.

Tomēr izbrīns un secinājumi sāka ceļot no mutes mutē, arvien vairāk un vairāk paplašinot par to zinošo cilvēku loku. Tagad tas novedis pie pamatīgas zemestrīces ASV politikā — pret Trampu ir ierosināta impīčmenta izmeklēšana, kas var pāraugt prezidenta atstādināšanā no amata. Demokrātu partijas kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta uzskata, ka Tramps ir ļaunprātīgi izmantojis savu amata stāvokli un nodevis augstā amata ideālus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu