Reģionos viss notiek! • IR.lv

Reģionos viss notiek!

No kreisās: Nauris Zeltiņš, Liene Zīlīte un Vilis Brūveris. Foto — TUESI.LV
Anda Burve-Rozīte

Vislabākā dāvana Latvijai simtgadē būtu stāsti par uzņēmīgiem jauniem cilvēkiem reģionos, nolēma Vilis Brūveris, Liene Zīlīte un Nauris Zeltiņš. Viņi izgudroja TUESI.LV un ķērās pie darba

Metāla piespraude ar Latvijas kontūru karoga krāsās, ko smaidīgais Vilis nēsā pie pašmāju dizainera radīta džempera, atgādina Atmodas laiku. Toreiz auseklītis vai cita ar neatkarīgo Latviju simboliski saistīta zīme pie džempera, žaketes vai krekla bija katram, kurš vēlējās, lai valsts atgūtu brīvību. Vilis 80. gadu nogalē bija bērns. Ar vecākiem dzīvoja mazā ciematiņā Kurzemē netālu no Liepājas. Līdzīgi kā kolēģiem Lienei Zīlītei un Naurim Zeltiņam, patriotismu Vilim ieaudzināja ģimene. Ne skaļos saukļos, bet ar apziņu, ka sava valsts ir grandioza vērtība. Daudzām tautām pasaulē aizvien nav tādas privilēģijas, bet mums savējā jāsargā. Kā? Ar maksimālu atdevi darot darbus, kas padodas un dod kādu labumu.

Viens no tādiem darbiem, ko trīs domubiedri no Kurzemes uzņēmās 2015. gada sākumā, bija TUESI.LV — filmiņas par 20—30 gadus veciem cilvēkiem no reģioniem, kurus nevilina dzīve lielajās pilsētās vai tālu prom pasaulē. Viņi atraduši interesanto un lietderīgo, ko darīt tieši Latvijas reģionos. Savā ziņā ar šo projektu Vilis, Liene un Nauris vēlējās dot pretsparu izplatītajam uzskatam, ka «laukos nekas nenotiek» vai «visi laucinieki bēg uz Rīgu».

Reģionos viss notiek un kā vēl! Citu pēc citas, košas kā dzērvenes, Latvijas kartē projekta izveidotāji sprauda kniepadatas, atzīmējot jaunos cilvēkus Latvijas novados, kurus vēlējās intervēt Latvijas simtgadei. Liene, pēc profesijas franču valodas pasniedzēja, intervē. Nauris, kurš studējis kultūras menedžmentu, filmē, veido videomateriālu. Vilis, vadības zinību bakalaurs, šo projektu vada.

Ļoti daudz kontaktu — uzņēmīgos jaunos cilvēkus viņi meklēja gan caur draugiem un paziņām, gan pašvaldībām. «Foršu jauno cilvēku laukos, kuri aktīvi strādā, ir daudz vairāk nekā simt,» atzīst Vilis. Tomēr mērķis bija uz valsts simtgadi uzdāvināt sabiedrībai tieši 100 iedvesmojošu stāstu par cilvēkiem mums līdzās. Braukājot pa Latviju un tiekoties, Vilis, Liene un Nauris bieži dzirdēja biklo: «Bet kāpēc es? Es taču neesmu slavenība, man nav nekādu tāāādu nopelnu!» Vilis atbild: «Mēs gribējām parādīt tieši pretējo — cik lieliski cilvēki ir mums apkārt, kādas labas lietas viņi dara. Mēs vienkārši neesam iedziļinājušies un neko par viņiem nezinām.»

Latviju apbraukāt, intervēt un filmēt komanda sāka 2015. gada nogalē. Divas trešdaļas stāstu no simta jau tapušas. Latvija ir maza, vai apbraukāt var vienā dienā? «Nē,» Vilis lepni saka. «Liela! Lai no Aizputes, kur dzīvoju, izbraukātu Krāslavu, vajadzīga vairāk nekā viena diena!» Tālākais punkts, kur viņi kādu intervēja, bija Zilupe. Tas bija puisis, kuram ļoti patīk zirgi — Zilupē viņš  izveidojis zirgaudzētavu un veiksmīgi strādā.

Arī paši — laukos

Cilvēki dara lietas vietās, kuras uzskata par sirdij tuvām un kuru nākotnei tic — tā bija viena no atziņām, kas izkristalizējās no intervijām Latvijas reģionos. Turklāt daudz vieglāk cilvēkam saniegt mērķus vietā, kuru labi zina un kurā labi pazīst tevi pašu. TUESI.LV komanda, izbraukājot Latvijas laukus, pārliecinājās, ka tā ir apzināta jauniešu izvēle — palikt tur. Vilim par to ir personisks stāsts: nesen ar ģimeni atgriezies dzimtas lauku mājās Kurzemē, audzina astoņus un četrus gadus vecus dēlus, bet šogad valsts svētku mēnesī gaida pasaulē nākam trešo. Ģimene domā par vēsturiskas viesnīcas un traktiera atjaunošanu Aizputē, radot labas kafijas baudīšanas vietu. Vilis atceras, kā, runājot par pārcelšanos uz lauku mājām ar kādu sava novada sievieti, saņēmis repliku: «Vai saprotat, ka laukos būs ļoti smagi jāstrādā?» Nācās sacīt, ka, viņaprāt, ļoti smagi jāstrādā ir pilsētā — birojos, kur daudz stresa un steigas. «Veids, kā notiek strādāšana laukos un pilsētā, vienkārši atšķiras.»

Otrs no komandas — Nauris — strādā Aizputes jauniešu Ideju mājā. Vada mūzikas studiju, nodarbojas ar foto un videomākslu. Liene ir biedrības NEXT priekšsēdētāja. Šī biedrība jau vairāk nekā desmit gadus darbojas ar jauniešiem labvēlīgas vides attīstīšanu Latvijā. Viens no NEXT projektiem ir TUESI.LV. Vēl kāds projekts: Kafija ar politiķiem un Saldējums ar politiķiem — iespēja bērniem un jauniešiem tikties ar lēmumu pieņēmējiem aci pret aci, izvaicāt viņus un dalīties ar ieteikumiem, kā Latviju padarīt vēl labāku.

Videostāsti par Latvijas reģionu jaunajiem cilvēkiem tiek tulkoti arī angļu un krievu valodā. Neliela daļa — franču un pat ķīniešu valodā. Doma — ar konkrētiem cilvēkstāstiem popularizēt Latviju ārpus mūsu robežām.

Līdzās svinīgajai noskaņai, veidojot videostāstus valsts simtgadei, redzami arī intervēto cilvēku reālistiski vērtējumi. «Jo nav jau viss eiforiski, ka līdzcilvēki visi lieliski, pašvaldības atbalsta. Ir arī savi izaicinājumi, ar kuriem jātiek galā. Par tiem arī mums cilvēki stāsta,» atklāj Vilis. Viņš uzskata, ka par attiecībām ar Latviju mums jādomā līdzīgi kā par jebkurām tuvām attiecībām: mēdz būt grūtības, krīzes, bet galvenais ir ticība, ka izdosies un turpināt ir vērts. «Pat ja kaut kas nesanāks, būs pieredze nākamajai lietai, ko darīsim.»

TUESI.LV komanda it visos novados dzirdējusi: jaunās ģimenes atgriežas laukos un mēģina veidot biznesu, uzlabot dzimtas īpašumu. Trīs, piecas, desmit ģimenes. Kas liek to darīt? Galvenokārt piederības sajūta — te ir vieta, kur laist saknes, kur jūties labi. Mazāks sakars jaunās paaudzes vēlmei dzīvot laukos esot ar izslavēto ekoloģisko burkānu, par ko sapņo pilsētnieki. «Ekoloģisko burkānu laikam visvairāk ir Rīgas ekoveikalos,» Vilis smejas. Dzīve laukos mūsdienās nozīmē arī ērtības, kas līdzīgas pilsētai. Ar kurjera pakalpojumu palīdzību var nodrošināt sev visas ekstras, ieskaitot apģērba iegādi internetā vai speciālas markas kefīru, ko tev atved ik pēc divām dienām. Arī darbs biznesā lielā mērā saistīts ar plānošanu un kontaktiem, ko nodrošina saziņa internetā. Viegli var izbraukāt lielās pilsētas. Laucinieks, kurš vienlaikus var būt arī rīdzinieks, liepājnieks, daugavpilietis, valmierietis? Kāpēc ne!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu