Porošenko: Vienošanos ar Krieviju gāzes jautājumā nav izdevies panākt (papild.) • IR.lv

Porošenko: Vienošanos ar Krieviju gāzes jautājumā nav izdevies panākt (papild.)

27
Pie viena galda - Ukrainas prezidents Petro Porošenko (no labās), Vācijas kanclere Angela Merkele, Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas valsts galva Fransuā Olands. Foto: EPA/LETA

Rompejs: Putins ir pret Ukrainas konflikta iesaldēšanu un uzskata Donbasu par Ukrainas teritoriju

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien paziņoja, ka sarunās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu nav izdevies panākt praktisku risinājumu gāzes piegādes jautājumā.

“Taču mēs ceram, ka līdz 21.oktobrim, kad Briselē tiksies Ukrainas, Krievijas un Eiropas Komisijas delegācijas, mums izdosies atrast risinājumu,” piebilda Porošenko.

Krievija jūnijā pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādu 5,3 miljardu dolāru apmērā. Krievija arī gāzes piegādēm Ukrainai noteikusi priekšapmaksu.

Eiropas Savienība (ES) mēģina panākt risinājumu šai problēmai, bažījoties par iespējamo gāzes piegāžu apturēšanu Eiropā.

Eiropas Savienības Padomes vadītājs Hermanis van Rompejs teicis, ka Krievijas prezidents Milānā licis saprast, ka viņš esot pret Ukrainas konflikta iesaldēšanu un uzskata Donbasu par Ukrainas teritoriju, vēsta „Ukrainskaja pravda”.

Par to Rompejs izteicies brīfingā piektdien. „Lai arī ir dažādi uzskati par šo problēmu un tikšanās par to vēl notiks, svarīgi uzsvērt, ka Putina kungs lika skaidri saprast, ka viņš nav ieinteresēts Ukrainas konflikta iesaldēšanā un ka Donbass ir Ukrainas neatņemama sastāvdaļa,” teica van Rompejs.

Savukārt Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu atzīmēja, ka tikšanās laikā dalībnieki vienojušies – jau piektdien ekspertu līmenī sāksies tikšanās starp Ukrainu, Krieviju un EK. Šīs tikšanās turpināsies arī nākamnedēļ, tai skaitā arī par enerģētikas jautājumiem.

„Krievijas un Ukrainas attiecības ļoti atsaucas uz Eiropu,” teica Barrozu. Pēc viņa vārdiem, ES gatava izskatīt jautājumu par finansiālo palīdzību Ukrainai – par to Milānā notika saruna ar Ukrainas prezidentu.

(atjaunota ziņa no sākuma)

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu