Skolās ir aizvien mazāk koru – vai nākotnē spēsim piepildīt Mežaparka estrādi? • IR.lv

Skolās ir aizvien mazāk koru – vai nākotnē spēsim piepildīt Mežaparka estrādi?

Jēzapa Mediņa 1. mūzikas vidusskolas meiteņu koris "Vivace". 2016.gads. Foto - Zane Bitere, LETA
Rūta Kanteruka

Latvijā ir ļoti talantīgi un radoši bērni un jaunieši – to apliecina ne tikai panākumi mūzikā un mākslā, bet arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas PISA dati, kas liecina – skolēnu radošuma ziņā Latvija ar 92% sniegumu ir viena no līderēm pasaulē, apsteidzot pat Somiju, Dāniju, Kanādu u.c. Mūsu jaunieši plūc laurus starptautiskās olimpiādēs, bet Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki sajūsmina ne tikai Latvijas iedzīvotājus, bet arī viesus no ārvalstīm, sekmējot Latvijas vārda atpazīstamību visā pasaulē. Tomēr šie sasniegumi lielā mērā ir iepriekš paveikto darbu augļi. Ja šobrīd nemainīsim attieksmi pret radošajiem priekšmetiem skolām, arī mūziku, un nesniegsim nepieciešamo atbalstu pedagogiem, pavisam drīz būs ļoti grūti piepildīt Mežaparka estrādi ar dziedātājiem.

Radošumā apsteidzam Somiju

Patlaban Latvija var lepoties ar daudziem spilgtiem panākumiem – mūsu slava kā dziedošai, talantīgai un radošai nācijai iet mums pa priekšu. Jau pieminētais OECD pētījums apliecināja, ka Latvijā ir ārkārtīgi daudz skolēnu (92%), kuri, risinot dažādus uzdevumus, spēj demonstrēt radošas idejas. Salīdzinājumam jāmin, ka, piemēram, Somijā, kuras izglītības sistēma ir atzīta visā pasaulē, rādītājs ir 83%. Latvija ir apsteigusi arī Igauniju (89%), Kanādu (89%), Dāniju (90%) u.c. Šogad norisinājās arī Starptautiskā mūzikas olimpiāde, kurā zelta medaļu vecāko klašu grupā izcīnīja Rafaels Mednis no Jelgavas 4.vidusskolas. Tie ir būtiski sasniegumi. Arī raugoties uz sabiedrību kopumā, varam lepoties ar lielu skaitu talantīgu mūziķu, mākslinieku, ārstu, uzņēmēju u.c. profesiju pārstāvju. Latvijā ir liels talantu skaits uz salīdzinoši nelielu kopējo iedzīvotāju skaitu, taču vienlaikus ļoti pavirši attiecamies pret radošumu, tai skaitā radošajiem mācību priekšmetiem skolās, kas nereti ir pirmais solis daudzu talantu attīstībā.

Skolās samazinās koru skaits

Ja skolā nepieciešama brīva stunda kādam pasākumam, visbiežāk tas notiks mūzikas stundas vietā; kad sākas diskusijas par mācību stundu skaita samazināšanu, uzreiz seko priekšlikums atteikties no mūzikas. Tad, kad nepieciešams priekšnesums skolas izlaidumā vai kādā citā svinīgā pasākumā; kad lepojamies ar Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, mēdzam aizmirst, ka bez mūzikas tas nebūtu iespējams. Vēl nesen kādā intervijā virsdiriģents Mārtiņš Klišāns teica, ka Dziesmusvētkiem draud iznīkšana un izbeigšanās, minot, ka lielo koru nākotne ir bērnu koros.

Arī situācija ar mūziku skolās ir ļoti līdzīga. Augusta sākumā, tiekoties konferencē Alūksnē, daudzi pedagogi norādīja, ka ar patīkamu satraukumu gaida jauno mācību gadu, ka viņiem ir daudz radošu ideju un vēlme tās īstenot. Taču vienlaikus Neatkarīgās izglītības biedrības un Latvijas Vispārējās izglītības iestāžu mūzikas skolotāju asociācijas rīkotā konference izgaismoja arī pedagogu bažas, ka skolās samazinās koru skaits un trūkst arī jauno mūzikas skolotāju.

Koru dziedātājus nevar pasūtīt AΙiExpress

Koru vadītāji ir ļoti nobažījušies, ka dramatiski sarūk dalībnieku skaits koros, kas attiecīgi nozīmē – sarūk arī koru skaits Latvijā. Problēmas sakne ir meklējama valsts politikā. Jau nākamajā gadā gaidāmi Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, un, ja šoreiz vēl būs bērni un jaunieši, kuri uzstāsies, par nākamajiem gadiem pārliecības nav.

Situācija ir diezgan biedējoša un koru kultūra patiešām ir apdraudēta.

Radošie mācību priekšmeti skolās tiešā veidā ir saistīti ar mūsu kultūras izdzīvošanu. Ja bērnam nav iespēju mācīties mūziku un dziedāt korī, ir daudz mazāka varbūtība, ka viņš to darīs pieaugušā vecumā. Un kas tad notiks ar koriem? Koru dziedātājus nevar pasūtīt AΙiExpress, pie radošuma un kultūras attīstības jāstrādā mērķtiecīgi un ilgtermiņā.

Tas ir arī stāsts par latvisko identitāti – cik daudzi no mums ģimenēs dzied tautasdziesmas kopā ar saviem bērniem? Domāju, ka tikai retais, tomēr skolas mūzikas stundas ir vieta, kur bērni iepazīst folkloru, latviešu tautasdziesmas un rotaļas. Tā ir mūsu kultūras pārmantojamība. Liela daļa no mums uzauga ar dziesmām “Kur tu teci, gailīti mans” un “Seši mazi bundzinieki”, bet, vai mūsu bērni zina šīs dziesmas?

Sagatavot jauniešus profesijām, kādas šodien vēl nemaz neeksistē

Turklāt šie mācību priekšmeti skolās nav tikai stāsts par kultūru un latvisko identitāti, tas ir veids, kā stiprināt radošumu un spēju domāt ārpus kastes. Tas nozīmē vispusīgu personības attīstību, un pat, ja visi bērni nekļūst par profesionāliem mūziķiem vai koru dziedātājiem, viņi iemācās baudīt kultūru, apmeklēt koncertus un citus pasākumus. Mēs nezinām, kādas profesijas būs pieprasītas nākotnē, bet, ja palīdzēsim bērniem attīstīties vispusīgi un sekmēsim radošumu, spēsim sagatavot viņus profesijām, kādas šodien vēl nemaz neeksistē.

Ir svarīgi novērtēt mūzikas un citu radošo priekšmetu skolotāju paveikto un apzināties, ka tas nav viegls darbs. Pedagogam nepieciešama liela pacietība, lai vadītu mūzikas stundu klasei, kurā ir 20 vai pat 30 pusaudži, lai spētu jauniešus ieinteresēt un noturēt uzmanību. Bet šis darbs ir ārkārtīgi svarīgs, jo tieši ar mūzikas stundu var sākties interese par mūziku, kori vai radošo pasauli kopumā, un tad jau neizpaliks arī panākumi. Pašreizējie panākumi ir smaga darba rezultāts, tāpēc negulēsim uz veciem lauriem, bet strādāsim, lai ar Latvijas bērnu un jauniešu talantu un radošumu varam lepoties arī nākotnē.

 

Autore ir Latvijas Vispārējās izglītības iestāžu mūzikas skolotāju asociācijas vadītāja, Neatkarīgās izglītības biedrības valdes locekle 

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu