Dzejniece Ilze Sperga: Latviešu valoda ir liela. Ja nerunāsim latviski, nebūs latviešu valodas • IR.lv

Dzejniece Ilze Sperga: Latviešu valoda ir liela. Ja nerunāsim latviski, nebūs latviešu valodas

5
Ilze Sperga. Foto - Reinis Hofmanis

Dzejnieces un latgalistikas ekspertes Ilzes Spergas raksts janvārī Ir.lv sacēla diskusijas sociālajos tīklos. Tajā viņa atklāti aprakstīja pieredzi, mēģinot strādāt Latvijas Universitātē savas lielās intereses laukā — latgalistikā. Zinātniece bija pārsteigta par haosa un knapināšanās apmēriem, kas viņai šķiet pretrunā ar vienu no Latvijas valsts pastāvēšanas mērķiem — latviešu valodas un kultūras stiprināšanu.

Intervijā žurnālā Ir viņa teic, ka latviešiem vienmēr bijis par sevi jāpastāv: “Vai nu tautai ir fundaments — dzīvotgriba —, vai nav. Vai pašam ir svarīga lingvistiskā vitalitāte — tu runā latviski vai nerunā? Vai valoda ir tā vērta, lai tajā runātu? Varam skatīties, kas notiek ar baltkrievu valodu, kas notika ar prūšu valodu. Latgaliešu valoda — kāpēc tā joprojām eksistē? Jo cilvēkiem tas ir svarīgi, viņi runā ne tikai mājās, bet grib runāt arī publiski. Nekad no augšas neviens nepateiks: lūdzu, runā latgaliski! Lūdzu, runā lībiski! Ja lībieši nerunās lībiski, lībiešu valodas nebūs. Ja latgalieši nerunās latgaliski, latgaliešu valodas nebūs. Tas pats ar latviešu valodu: ja latvieši nerunās latviski, ja zinātnē nebūs latviešu valodas, tad valodas nebūs. Jo zemāk valodu nobīda, jo ātrāk tā aiziet no pasaules kartes.”

Viņa stāsta, ka pašlaik Matemātikas un informātikas institūtā strādā pie projekta Balsu talka: “Latviešu valoda vai nu būs digitālajā vidē, vai nebūs. Ja būs tikai Brīvdabas muzejā un grāmatās, uz papīra drukātās, tad valodas nebūs. Ja latviešu valoda būs subtitros YouTube, ja būs viedās mājas izvēlnē, ja varēsi ar savu ledusskapi sazināties latviski, tad latviešu valoda pastāvēs.”

Vaicāta, kāpēc Latvijā dzīvojošie krievi ne vienmēr grib lietot latviešu valodu, viņa uzskata, ka to radījusi valsts ilgstoša čammāšanās un bezzobainība valodas lietošanas prasībās. Sperga ceļ mūsu pašapziņu – latviešu valoda nav maza! “Mums ir rakstība, internets, savs domēns un valsts, neesam nekādi murmuļi!”

Viņa arī teic – tas ir mīts, ka lielās valodās var pateikt visu un latviešu valodā jāmeklē pēc vārda: “Pie jauniem terminiem ir jāstrādā, tam jārod atbilstošs finansējums. Terminoloģijas komisija bieži nokavē, reaģē, kad anglicisms jau ieviesies. Lietuvā ir izdota plaša terminoloģiskā vārdnīca. Šādos projektos jāliek nauda! Nevis jāskrien vārdiem pakaļ, kad tie jau ieviesušies, — tad nekas nesanāk. Vārdi jānoķer, pirms tie kļuvuši populāri.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (5)

Sskaisle 01.02.2024. 16.23

klau, kolpant, vai nu tu esi putina noburts vai labi apmaksāts
dzīvot Latvijā, kur jums krieviem atkal visās pašvaldībās nauda desmitiem tūkstošiem iedalita bezmaksas kursiem un tad šitā rakstīt – nu nē –
klau, tu rakstīji, ka braukšot prom no Latvijas uz sliktajiem Rietumiem, ne jau uz senču dzimteni krieviju, tu meloji? ja tev ir tik abnormāls naids pret pamattautu tad tev te nav ko darīt –
es domāju, ka tu šeit spilgti demonstrē putina krievus – aizvainotība , ka šos nemīl, kājas nebučo un visu pēdējo neatņem ….
cik Latvija nav putina krievus salaidusi, kuri bēg no mobilizācijas – bet nē viņam latvieši slikti – nu klau – go home atpakļ neskatoties

+2
-1
Atbildēt

1

    Uldis.M42 > Sskaisle 01.02.2024. 22.41

    Viņš nav noburts, bet pats ir Putins. Mākslīgā subkultūra, jeb krievu tā saucamā tauta ir kolektīvais putins. Humānā sabiedrībā būtu neiespējami, ka tāds monstrs vispār varētu eksistēt. Kad būs godīgi atzīts un pilnībā novērsts cēlonis, ļaundabīgā audzēja, kā izteicās Polijas premjers, pēdējā metastāze, nebūs arī vairs tā drausmīgās sekas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

jabis41 14.02.2024. 11.35

ko nozīmē runāt latviski, ja latviešu intelektuāļi nezin atšķirību teikumā starp ko un kuru.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 01.02.2024. 18.14

tu esi viens vienīgs melis un šovinists, es negribu ar tevi sarakstīties- Rēzeknei budžeta deficīts, jo cik tur demsiti tuksotši jāmaksā par latviešu valodas kursiem , Rīgā tās summas bija nenormāli lielas un kuro gadu jau pēc kārtas – un tas ir diskriminējoši pret citiem nodokļu maksātājiem – es labprāt arī piedalītos kādos valodu kursos par brīvu, es pat latviešu va;odas kursus apmeklētu , vai kādus literatūras kursus – bet nē – krievi atkal priviliģēti un tu vēl te apvainojies esi

0
-1
Atbildēt

1

    Uldis.M42 > Sskaisle 01.02.2024. 22.52

    Rēzeknē pie varas ir kremli pārstāvošā parķija, ar kuru zem vienas sedziņas bija un kopā taisīja neostaļinisko valsts apvērsumu lielāko un ietekmīgāko siļu apguvēji: prezis, premjers, iekšlietu ministrs, tieslietu ministrs un galvaspilsētas mēris. Latviešus “pribalķikā” tie jau nu vismazāk vēlas redzēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu