Stāsts par skalu kūli • IR.lv

Stāsts par skalu kūli

11
Ilze Sperga. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Latgalistikas eksperte un dzejniece Ilze Sperga uzskata, ka latviešu valoda ir gana liela, bet valstij jāiegulda tās digitālajā attīstībā un jābeidz bezzobainība

Janvāra nogalē Ilze Sperga sacēla diskusijas sociālajos tīklos ar Ir.lv publicētu rakstu, kurā atklāti aprakstīja pieredzi, mēģinot strādāt Latvijas Universitātē savas lielās intereses laukā — latgalistikā. Zinātniece bija pārsteigta par haosa un knapināšanās apmēriem, kas viņai šķiet pretrunā ar vienu no Latvijas valsts pastāvēšanas mērķiem — latviešu valodas un kultūras stiprināšanu.

Sperga dzimusi ārstes ģimenē Varakļānos, uzaugusi ar latgaliešu valodu. Tagad viņa latgaliski runā ar trim saviem bērniem. Latgaliešu un latviešu valodas attīstība ir viņas interešu lokā arī profesionāli: Sperga strādā LU Matemātikas un informātikas institūtā, veido Balsutalka.lv, kur ikviens var ierunāt teksta fragmentu, lai mākslīgais intelekts mācās latviešu valodu un digitālajā telpā tā var pastāvēt līdzās lielajām valodām.

Vai latviešu valoda ir dzīvesgribas pilna, un kā to veicināt?

Izlasot tavu rakstu LOL nau vērc gribējās meklēt dziļāku jēgu, jo tekstu taču uzrakstījis filologs. Tikko eksperts lieto slengu, tajā jābūt «kaut kam vairāk». Kāpēc tā ir?
Tāpēc, ka tā ir — apzināti izvēlējos. Kuru interesētu virsraksts Mani piedzīvojumi 2023. gada vasarā augstākās izglītības sektorā? Pēc raksta saņēmu vēstules feisbukā no citiem tādiem pašiem Latvijas Universitātes pasniedzējiem. Daļa ir pilnīgi citās spēka pozīcijās, vēl nav aizstāvējuši disertāciju, jāizmaļas cauri sistēmai, jādabū grāds. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu