Monta Nāburga, Londonas modes nedēļas dalībniece • IR.lv

Monta Nāburga, Londonas modes nedēļas dalībniece

Monta savas modes skates noslēgumā Londonā. Foto — Veronica Casarova
Alise Zita Zeidaka

Kaut kas tāds, par ko pat baidījos sapņot, atzīstas Monta Nāburga. Kad viņa saņēma pirmo e-pastu ar ielūgumu zīmolam Radada piedalīties Londonas modes nedēļā, noturēja to par «spamu». Saņēmusi otro vēstuli, sāka iedziļināties un pētīt. «Tikai pēc Zoom zvana sāku noticēt un apjaust, cik tas ir nopietni.» Galu galā, viņai dota iespēja pārstāvēt ne tikai sevi un pašas izveidoto zīmolu, bet arī Skrīverus un Latviju. «Un tad sākās lielais stress.»

Radada kopā ar 26 zīmoliem no visas pasaules piedalījās jauno dizaineru skatē. Jūlijā saņemot ielūgumu, līdz grandiozajam notikumam bija palicis tikai pusotrs mēnesis un daudz darba. Tas ir dārgs prieks. Pusi no septiņu tūkstošu eiro dalības maksas palīdzēja segt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, tomēr tie nebija vienīgie izdevumi. Monta rēķina, ka pavisam ieguldījusi padsmit tūkstošus. «Tas tomēr ir pasaules lielākais modes notikums. Ja reiz tevi aicina… Kad tad vēl?» 

Lai nonāktu līdz skatei, bija ne tikai jāsagatavo tērpi, bet arī jāizpilda «mājasdarbi» — Instagram konts angļu valodā, mājaslapa, TikTok. «Atsūtīja vai veselu grāmatu ar noteikumiem un veidlapām, kas jāizpilda.» Ieraugot dalībnieku sarakstā lielvalstis Ameriku, Kanādu un Austrāliju, Montai šķita, ka nespēs iziet prožektoru gaismā. «Bet Londonā sapratu, ka visi satraucas. Vīrietis no Melburnas, kurš savu kolekciju parādīja pirms manis, aizkulisēs raudāja tāpat kā es.»

Zīmola Radada «seja» ir tautumeita ar sarkanām lūpām un kroni galvā — sievietes pašapziņas simbols. Iedvesmu šim tēlam Monta guva, dejodama tautas dejas. Un tieši sešas tautumeitas ar košām pastalām septembra vidū devās uz Londonu. Vēl viens neiedomājams notikums — Montas tērpi pēc skates ir parādījušies žurnālu Elle un Harper’s Magazine lappusēs. Pirms astoņiem gadiem, kad Monta Skrīveros atvēra savu radošo darbnīcu, šādi pavērsieni būtu šķituši kā zinātniskā fantastika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu