Speciālizlaidums: Vai Latvijai nepieciešams Skultes gāzes terminālis? • IR.lv

Speciālizlaidums: Vai Latvijai nepieciešams Skultes gāzes terminālis?

podkāsts šķiltava
Pauls Raudseps

Jana Altenberga izpētījusi argumentus par un pret termināļa celtniecību

Tūlīt jau būs pagājis gads, kopš Krievija uzsāka masīvo uzbrukumu Ukrainai. Kamēr bumbas un raķetes krita Kijivā, pret Ukrainas atbalstītājiem Eiropā Putins jau bija sagatavojis citu ieroci – Krievijas eksportēto dabas gāzi. No tās piegādēm daudzas Rietumu valstis, tai skaitā arī Latvija, bija kļuvušas atkarīgas.

Gads ir apkārt, un Putina cerības sasiet mūsu rokas ar cauruļvadiem nav piepildījušās. Par spīti brīžiem astronomiskām cenām un bažām, ka neizdosies no citiem piegādātājiem importēt pietiekami daudz gāzes, šo ziemu, šķiet, esam veiksmīgi pārdzīvojusi. Tomēr jautājums – kā aizvietosim Krievijas gāzi? – Latvijā vēl nav līdz galam atbildēts. Tieši šobrīd atkal aktualizējas diskusijas, vai vajadzētu piešķirt valsts atbalstu sašķidrinātās gāzes terminālim Skultē. Vienlaikus gaisā karājās jautājums par uzņēmuma Latvijas Gāze nākotni, jo tā akcionāri ir sankciju sarakstā, bet uzņēmums pilnībā kontrolē stratēģisko gāzes sadales operatoru Gaso.

Jana Altenberga izpētījusi gan Skultes termināļa, gan stratēģiski svarīgā Gaso ietekmi uz Latvijas enerģētisko neatkarību, un par šīm svarīgām tēmām stāsta Ir redaktoram Paulam Raudsepam.

Papildus Šķiltavas iknedēļas diskusiju raidījumam veidojam arī speciālizlaidumus, kuros padziļināti apspriežam tēmas, kam veltīta īpaša uzmanība pētnieciskos rakstos žurnālā Ir.

Podkāsts ir pieejams Ir.lv, Spotify, Apple un Google Podcast

Labākais veids, kā atbalstīt šo podkāstu — abonēt Ir: ir.lv/abonesana/zurnals-ir/

Esam arī pateicīgi visiem, kas gatavi atbalstīt tieši Šķiltavu — to var darīt šeit: https://donate.stripe.com/3cseXT7E8guidmoaF2

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu