Žurnāls: Vai stāvlaukumos pietiks vietas dzērājšoferiem atņemtajiem auto? • IR.lv

Žurnāls: Vai stāvlaukumos pietiks vietas dzērājšoferiem atņemtajiem auto?

1
Ilustrācija — Shutterstock

No 25. novembra līdz 8. janvārim jeb pusotra mēneša laikā, kad spēkā stājās Krimināllikuma grozījumi par auto konfiskāciju, ja tā vadītājs braucis dzērumā, sākti 118 kriminālprocesi par braukšanu reibumā virs 1,5 promilēm, savukārt 18 — par stūrēšanu iespējamā narkotisku vielu ietekmē, informē Valsts policija. Dati rāda, ka bargāki sodi vismaz sākotnēji varētu būt nedaudz mazinājuši, bet nav izskauduši paradumu reibumā sēsties pie stūres, raksta žurnāls Ir.

Pēc tam, kad policija aizturējusi dzērājšoferi, kārtības sargi notikuma vietā sāk kriminālprocesu, kuru nodod prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, un prokurors aizdomās turētajam uzrāda apsūdzību. Ja apsūdzētais savu vainu atzīst un nožēlo, viņš ar prokuroru var noslēgt priekšrakstu par sodu. Ja nav nekādu šķēršļu, līdz šādam rezultātam var nonākt pat 24 stundu laikā kopš aizturēšanas brīža. Savukārt, ja apsūdzētais sodam nepiekrīt, lietu nodod izskatīšanai tiesā, un tas jau prasa daudz vairāk laika.

Pēc tam, kad stājies spēkā tiesas nolēmums vai prokurora priekšraksts par automašīnas konfiskāciju, tas tiek nosūtīts Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Dienesta pienākums ir rūpēties par spēkrata realizāciju. Informāciju par pārdošanā esošajām automašīnām tiek publicēta VID mājaslapas sadaļā Rīcība ar valstij piekritīgo mantu.

Dzērājšoferiem atņemtie spēkrati ar evakuatoru tiek nogādāti Nodrošinājuma valsts aģentūras stāvlaukumos Kuldīgā, Valmierā, Rīgā, Ludzā un Madonā. Ik darbdienu tur nonāk 1—2 automašīnas, bet brīvdienās — pat vairāk nekā 10. Līdzšinējās tendences neapliecina, ka dzērājšoferi brauktu tikai ar vecām, sliktā stāvoklī esošām mašīnām. Apkopotā informācija rāda, ka janvāra vidū jaunākā kādam dzērājšoferim konfiscētā automašīna bija 2015. gadā ražots Toyota Yaris, bet vecākā — 1992. gada Audi 80. Lielākā daļa ir aptuveni 20 gadus veci spēkrati.

Kopš likuma izmaiņu stāšanās spēkā VID pārdevis astoņas mašīnas. Pircēja samaksātā summa nonāk valsts budžetā. Līdz šim lielākā vērtība bijusi kādam Rīgas reģionā konfiscētam transportlīdzeklim — 28,8 tūkstoši eiro.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

 

Komentāri (1)

QAnon 26.01.2023. 14.06

Ja automašīnas ir konfiscētas, tās reizi nedēļā var pārdot izsolē, lai neveidotos krājumi. Izskatās, ka varturi grib sakrāt lielu daudzumu mašīnu un tad, lai glābtu pašu radīto situāciju, tās pārdos zem lūžņu cenas paši sev.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu