Glāzīte uz atvadām no sava auto • IR.lv

Glāzīte uz atvadām no sava auto

Ilustrācija — Shutterstock
Ilze Šķietniece, speciāli Ir

Vai valsts stāvlaukumos pietiks vietas dzērājšoferiem konfiscētajiem automobiļiem?

Kad pasažieri ievēroja starppilsētu autobusa šofera agresīvo braukšanas stilu, viņiem radās aizdomas, ka vīrietis ir alkohola reibumā. Kāds no braucējiem par to ziņoja pašvaldības policijai. Kārtības sargi to apturēja,  kad transportlīdzeklis brauca pa autoceļu Garkalne—Alauksts Ropažu novadā, un vadītājam veica alkohola koncentrācijas pārbaudi. Aizdomas apstiprinājās. Vīrietis pie autobusa stūres bija sēdies vairāk nekā 2,5 promiļu reibumā. Viņš pats gan noliedz, ka būtu vadījis transportlīdzekli, un apgalvo, ka esot vienkārši braucis autobusā kopā ar citiem pasažieriem.

Šis notikums risinājās decembra sākumā — tikai pāris nedēļas pēc 25. novembra, kad spēkā bija stājušies Krimināllikuma grozījumi. Tie paredz, ka par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā vai asinīs pārsniedz 1,5 promiles, draud kriminālatbildība, brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam, naudas sods, piespiedu darbs, tiesību zaudēšana uz pieciem gadiem un spēkrata konfiskācija. Tāds pats sods pienākas tiem, kas pie stūres sēdušies citu apreibinošu vielu ietekmē vai vispār atsakās no medicīniskās pārbaudes. Iepriekš par to bija paredzēta tikai administratīvā atbildība.

Dati rāda, ka bargāki sodi vismaz sākotnēji varētu būt nedaudz mazinājuši, bet nav izskauduši paradumu reibumā sēsties pie stūres. Pirms likuma grozījumiem vidēji mēnesī tika pieķerti 180—190 autovadītāji vairāk nekā 1,5 promiļu reibumā. 

No 25. novembra līdz 8. janvārim jeb pusotra mēneša laikā sākti 118 kriminālprocesi par braukšanu reibumā virs 1,5 promilēm, savukārt 18 — par stūrēšanu iespējamā narkotisku vielu ietekmē, informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Līna Bagdone. Par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes sākti 18 kriminālprocesi. Vēl 168 kriminālprocesi sākti par braukšanu reibumā bez tiesībām. Arī šiem autovadītājiem konfiscē automašīnu, pat ja promiles nepārsniedz 1,5.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu