Cukura sākums Sarkandaugavā

Johana Kristofa Broces zīmētā Rāves cukurfabrikas ēka pie Sarkandaugavas atklāšanas brīdī 1784. gadā.
Foto no Wikipedia Common

Johana Kristofa Broces zīmētā Rāves cukurfabrikas ēka pie Sarkandaugavas atklāšanas brīdī 1784. gadā. Foto no Wikipedia Common

Pirms pārmaiņu laiki to aizsauca nebūtībā, cukurrūpniecība Latvijā varēja lepoties ar vairāk nekā 200 gadu senām tradīcijām. Pirmā cukura manufaktūra Baltijā dibināta 1784. gadā Rīgā, bet tās izveidotāju Kristiānu Konrādu Rāvi var ierindot starp vietējiem rūpniecības celmlaužiem

Kristiāns Konrāds Rāve Rīgā ienāca no Ventspils. 1756. gadā viņš ieguva Rīgas pilsoņa namnieka tiesības un 60. gados no Duntes muižas pie Sarkandaugavas nopirka deviņas pūrvietas (3—4 hektārus) zemes, kurā sāka kuģubūvi.

Kā vairumam Rīgas pilsoņu, Rāvju dzimtas pamatnodarbošanās bija tirgošanās. Spriežot pēc tā laika sludinājumiem, viņu specializācija bijusi vīna tirdzniecība, eksotiskie augļi, kafija, olīveļļa un «angļu alus». Arī būvētie kuģi bija domāti tirdzniecības uzturēšanai. Taču Rāve bija viens no pirmajiem Rīgas namniekiem, kurš izlēma, ka pilsētā «naudu taisīt» var ne tikai ar tirgošanos, bet arī ar ražošanu.

Jaunākajā žurnālā