
Katru sestdienu Āgenskalna tirdziņā savu kimči pārdod Ronalds Kreilis. Foto — Ieva Kalēja
Ražo lieli un mazi — kāpēc korejiešu tradicionālais ēdiens kļuvis tik populārs?
Lai gan dzīvojam laikā, kad janvārī lielveikalā ir iespējams nopirkt svaigas zemenes, jau kādu brīdi modē ir sezonalitāte un produkti, ko kādreiz cilvēki pagatavoja un salika pagrabos, lai pārlaistu ziemu. Viens no senākajiem pārstrādes procesiem, kas novērš produktu bojāšanos, ir fermentācija jeb skābēšana.
UNESCO mantojums
Fermentētiem produktiem ir dažādas labas īpašības, un tie šobrīd piesaista ne tikai veselīga uztura fanātus, bet arī gardēžus. Cilvēki atgriezušies pie tējas sēnes audzēšanas, maizes gatavošanas no ierauga un sākuši izmēģināt arī citur pasaulē iecienītus skābētus produktus. Tāds ir kimči — fermentēts un sālīts ēdiens, kura pagatavošanā visbiežāk izmanto Ķīnas kāpostu un čili piparus.