Plīvojošs bizness • IR.lv

Plīvojošs bizness

Dmitrijs Smirnovs, SIA GG Trade īpašnieks. Foto — Gints Ivuškāns
Mārtiņš Galenieks

Karogu pasaules produkciju izmanto valsts un pašvaldību iestādes, arī Latvijas armija, un daudzi uzņēmumi savas identitātes veidošanai. Bizness radies kā turpinājums īpašnieka kaislībai, kas ir… ekonomiskās stratēģijas videospēles!

Savā Miera ielas birojā uzņēmuma Karogu pasaule īpašnieks Dmitrijs Smirnovs mani sagaida viens pats. Interviju vairākas reizes pārtrauc telefona zvani un pāris apmeklētāju. Ar tiem gan viņš viegli tiek galā un atgriežas pie sarunas. Viņš darbojas šajā biznesā jau apmēram piecpadsmit gadus, jūtas pārliecinoši.

Nākot šurp, biju cerējis ieraudzīt ko līdzīgu olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai, kur redzama nacionālo karogu jūra, taču Dmitrijs skaidro — lai gan noliktavā glabājas 150 dažādu valstu karogi, tā nepavisam nav galvenā prece, ko uzņēmums pārdod. «Šodien uz Rūjienu brauc delegācija no Uzbekistānas, un mēs viņiem aizsūtījām šīs valsts karogu. Sestdienā uzradās klients, kam vajadzēja Brazīlijas karogu,» viņš stāsta. «Mēs turam tos noliktavā, taču šādi pasūtījumi ir samērā reti, pēc apjoma nelieli, un naudu tādā veidā īpaši nopelnīt nevar.»

Ienākumus Dmitrijam atnes galvenokārt pasūtījumi no uzņēmumiem, kas vēlas uz karogiem redzēt savu identitāti apliecinošus simbolus, to vidū ir gan degvielas uzpildes stacijas, gan zemnieku saimniecības. Otrajā vietā ir valsts iestādes un pašvaldības, kurām arī ir katrai savs karogs. Populāra prece ir pludmales karogi, kurus var redzēt pie kafejnīcām vai dažādos pasākumos. Uzņēmēji novērtē to, ka šādi neliela formāta karodziņi skaitās īslaicīgas reklāmas materiāli, kuru izvietošana nav jāsaskaņo ar būvvaldi un citām iestādēm. 

Karogu pasaule pārdod un uzstāda arī karogu mastus. Pirms trim gadiem pievērsušies arī dažādu ar datorspēlēm un filmām saistītu karogu tirdzniecībai internetā. Īpašnieka stāstā atklājas tiešām vesela karogu pasaule.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu