Pēdējie trīsdesmit • IR.lv

Pēdējie trīsdesmit

Auskari, 15,99 €, Mango
Jūlija Volkinšteine, stiliste

Iedvesmu var smelties gan lielpilsētu ielās, gan starp labi noglabātām ģimenes relikvijām

No fotogrāfijas pretī raugās tumšmataina sieviete pusgaros svārkos ar ielocēm. Tie viduklī apjozti ar stingru jostu, kas pieguļ tikpat cieši kā viņas džempera augstais kakls. Rūpīgo koptēlu papildina šķietami nevērīgi apsiets zīda lakatiņš un gari zābaki taisniem, platiem stulmiem. Šis tēls, kam līdziniekus varētu meklēt arī 70. gadu žurnāla Rīgas Modes lappusēs vai vecmāmiņas fotoalbumā un, ja paveicas, arī skapī, šoruden atrodams gan prestižākajos modes izdevumos, gan lielpilsētu ielās. 70. gadu vēsmas — zemes toņi, rūtis un ieloces, ko papildina krītošs zīds, masīvi adījumi un ādas jakas — ir viena no būtiskākajām rudens tendencēm. No šīs desmitgades arī aktuālie bikšu fasoni — plati, saīsināti bikšusvārki un garas velveta bikses ar paplatinātiem galiem.

Taču tikpat nozīmīga ir nākamā desmitgade — no astoņdesmitajiem esam aizņēmušies gan košās krāsas, gan joprojām aktuālos platos plecus un sieviešu uzvalkus. Birojā labais tonis joprojām būs viens: vai izvēlies ultramodernu pelēku uzvalku vai koši rozā kostīmu — nejauc krāsas, paliec monohromā gammā! Taču šo padomu droši var aizmirst, domājot par Latvijas klimatiskajos apstākļos neaizstājamo aksesuāru — zeķbiksēm. No caurspīdīgām zīda zeķēm un melnām, necaurspīdīgām matētām zeķbiksēm līdz spīdošam, fluorescējošam astoņdesmito glamūram vai hipijiskiem ziedu rakstiem. Ļauj vaļu fantāzijai! 

Ja vēl negribas aizmirst jau pāris gadus modē dominējošos deviņdesmitos, tad šis ir īstais brīdis, lai atkal uzvilktu ādas bikses, paņemtu čūskādas somiņu un mestos iekšā mazliet trakulīgā bohēmā.

Modē ir gandrīz viss. Pie ādas biksēm piestāvēs pērļu auskari, pie gaisīga šifona — raupjš adījums. Vienīgais, no kā rudenī atvadīsimies, ir ultramini un masīvas tašas, kurās pārnēsāt visu iedzīvi. Klasiska rokassomiņa ar apaļu rokturīti būs aktuālāks koptēla papildinājums. Citādi bez sirdsapziņas pārmetumiem iespējams pārvietoties skalā no elegances līdz ekstravagancei un joprojām būt modē. Turklāt jābaidās nav arī tiem, kuru ģimenes nav uzcītīgi glabājušas aizgājušo laiku pērles. Lietotu apģērbu tirgus strauji aug visā pasaulē, padarot meklējumus vintage butikos aizvien pieejamākus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu