Atgriezties pie zirgupuiša cīruļa • IR.lv

Atgriezties pie zirgupuiša cīruļa

Leons Briedis. Vilcene un atraitnis. Dienas Grāmata, 2019.
Liāna Langa

Romāna galvenais varonis atrodas eksistenciālā krīzē pēc dzīves lielākās mīlestības — savas sievas — zaudējuma. Atbraucis pie draugiem uz Rumāniju, viņš dzērumā Karpatu kalnos attopas viens, sāk askētisku dzīvi pamestā mednieku būdā, pārtiek no pusjēlām zivīm, ogām un madaru tējas, klaiņo, sarunājas ar vilceni mežalaņķīti un praktizē detalizētu savas dzīves atcerēšanos no bērnības līdz tagadnei. 

Reāli dzīves notikumi, mīlestība, atmiņas, dažādu kultūru mīti, fantāzija un intelektuāla refleksija par cilvēka dabu romānā pārliecinoši sakausēti viengabalainā tekstā. Vēstījumam piemīt vitāls ritms, romāna lasīšanu padarot par sevī ievelkošu, aizraujošu procesu. To var saukt par pārtapšanas, bet tikpat labi par atdzimšanas romānu, kurā nav vietas nedz didaktikai, nedz vecuma diktētiem nosacījumiem.

Grāmatas atvēršanas pasākumā autors apliecināja to, ko pirms viņa teikuši arī citi, — viss romānā aprakstītais esot izdomāts un vienlaikus tīra patiesība. Atraitnis, visticamāk, ir Leona Brieža alter ego, un varoņa atmiņām ir autora dzīves pieredzes svars. Intervijā Latvijas Radio viņš atgādina par hrestomātisko Gistava Flobēra izteiku, atbildot uz jautājumu, kas ir Bovarī kundze: «Bovarī kundze esmu es.» 

Darbība notiek kalnu mežā, vienlaikus — Latvijā, Moldovā, Rumānijā, Portugālē un citur dažādos varoņa dzīves periodos. Grāmatas sākumā lasāms programmatisks Karlīnas tantes pasaules redzējums. «Saki, Karlīnīt, kas ir dvēsele?» vaicā galvenais varonis puikas vecumā. «Tas ir vasarsraibumiņš uz tava deguna,» atbild Karlīnas tante. «Traucē, tik bez tā nevar iztikt nedz ļaudis, nedz lopi, nedz puķes, nedz koki, nedz ūdeņi, nedz zvaigznes… Saule un mēness arī ne. Neviens un nemūžam.» Tā ir latvju dainās balstīta zināšana par pasaules uzbūvi kā sīku šūpulīšu pilnu Māras istabiņu, kurā, vienu kustinot, visi līdzi līgojas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu