Topošā Hanza 2.0 • IR.lv

Topošā Hanza 2.0

Šells Nūrdstrems. Foto — Edmunds Brencis
Juris Kaža

Populārais futurologs Šells Nūrdstrems prognozē — Latvijas nākotne ir ziemeļvalstu pilsētu pudurī, kas ekonomiski būs viens no pasaules dinamiskākajiem reģioniem

Zviedru profesors un biznesa guru Šells Nūrdstrems tic, ka tehnoloģiju attīstība nākotnē padarīs pilsētas par spēcīgiem centriem, kas savā nozīmībā pārspēs valstis. Šāds pilsētu tīkls, kas citā līmenī atkārto vēsturisko Hanzas savienību, esot arī ziemeļvalstu un Baltijas valstu īstā cerība uz labāku dzīvi. Šajās modernajās pilsētās katra privātpersona varēs pieslēgties mākslīgā intelekta (AI) pakalpojumiem — līdzīgi kā šobrīd mēs izmantojam kanalizāciju, elektrību vai internetu. Bet biznesiem tas dos jaunu grūdienu, jo radīsies uzņēmējdarbības nišas, kurās mākslīgā intelekta risinājumi autonomi strādās un pelnīs naudu īpašniekiem — cilvēkiem. 

Vairāku biznesa grāmatu, to skaitā dižpārdokļa Funky Business autors Nūrdstrems aprīļa vidū Rīgā uzstājās programmas Magnetic Latvia rīkotā tehnoloģiju konferencē Deep Tech Atelier un piekrita atbildēt arī uz Ir Nauda jautājumiem.

Jūs uzsverat, ka visapkārt rodas un tiek uzkrāts milzīgs daudzums informācijas, ar ko cilvēka prāts vairs nespēj pats tikt galā. Vai mākslīgajam intelektam nebūs arvien lielāka loma arī uzņēmumu vadībā? Tā sauktās biznesa izlūkošanas (business intelligence) sistēmas zina, ko uzņēmuma klienti pirka pirms stundas, un var prognozēt, ko pircēji darīs tuvākajā laikā. Vai nebūs tā, ka pēc desmit gadiem AI būs līdzvērtīgs dalībnieks uzņēmumu vadībā?

Jā, zināmā mērā — ja runa ir par specifisku spēju intelektu, mašīnas tiešām šādus darbus var paveikt labāk par cilvēkiem. Piemēram, specifiska spēja ir noteikt kritērijus, pēc kuriem analizēt plaušu rentgenu. Mašīna to spēj! Datu apstrādes programmas var veselu «kuģa kravu» datu izpētīt, meklējot visdažādākās kopsakarības. Šis process ir līdzīgs kā savulaik ar industriālajiem robotiem, kas ienāca Volvo un Saab fabrikās un pārņēma daļu fiziskā darba. Nākamais solis ir AI ienākšana apdrošināšanas biznesā, bankās, grāmatvedībā, finansēs. Tie ir zilo apkaklīšu un balto apkaklīšu darbi, kas tiek aizstāti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu