
Foto — Dace Salmane
Kad zirņi ar speķi un rupjmaizes kārtojums pārvēršas tartēs
Pelēkie zirņi ir katra latvieša svētku galda sastāvdaļa gan Ziemassvētkos, gan Vecgada vakarā. Un arī rupjmaizes kārtojuma gatavošanu, svētkus gaidot, daudzi atceras no bērnības. Tradīcijām ir liels spēks, tomēr dažkārt ir vērts mazliet pafunktierēt un radīt «vecu dziesmu jaunās skaņās». Piemēram, abus šos tradicionālos ēdienus pagatavot kā tartes — smilšu mīklas pīrāgus ar pildījumu.
Abiem pīrāgiem ir rudzu miltu mīklas pamatne (24 cm diametrā)
200 g rudzu miltu
180 g sviesta
2 olu dzeltenumi
1 ēdamkarote ūdens
Šķipsna sāls
50 g gaiši brūnā cukura (sāļajai tartei var likt tikai pusi)
Kanēlis (tikai saldajai tartei)
Pildījums pelēko zirņu tartei
400 g vārītu pelēko zirņu (nevārīti ap 200 g)
150 g skāba krējuma
200 g kūpināta, smalki sagriezta cūkas cauraudzīša
2 vidēji lieli, smalki sagriezti sīpoli
2 šķipsnas sasmalcinātas salvijas
Šķipsna sasmalcināta rozmarīna
2 daivas ķiploka, sasmalcinātas
Sāls, pipari