Zatlera uzrunā trūcis nācijas līdera iedvesmas • IR.lv

Zatlera uzrunā trūcis nācijas līdera iedvesmas

62
Valsts prezidents Valdis Zatlers 26.aprīlī LU Lielajā aulā. Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Indra Sprance

Uzrunu dēvē par frāžaini pareizu, bet bez konkrētas vīzijas.  Zatlers uzsver, ka viņa vēstījums sadzirdēts

Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Latvijas Universitātes aulā otrdien bija vairāk atskaite par padarīto, nevis redzējums Latvijas nākotnei, tā bijusi “frāžaini pareiza”, bet bez konkrētas vīzijas un iedvesmas, ko tauta varētu sagaidīt nācijas līdera, tā par vakardienas Zatlera lekciju “Gudra un stratēģiska valsts. Latvijas nākotnes redzējums” trešdien vēsta laikraksti un aptaujātie eksperti. Savukārt prezidents šodien uzsvēra, ka viņa vēstījums ir sadzirdēts.

Visu lielāko latviski rakstošo laikrakstu pirmās lappusēs trešdien ir publicētas fotogrāfijas no Zatlera uzstāšanās LU aulā. “Latvijas Avīze”, aprakstot Zatlera uzstāšanos, atzīmē: “Radās iespaids, ka runas autori centās “aptvert neaptveramo”, par ko liecināja plašie tēmu loki un daudzās detaļas, bet beigās klausītāji noguruši palika tādā kā mulsumā: kas bija galvenais, ko prezidents vēlējās sacīt?”

Laikraksts “Neatkarīgā” norāda, ka Zatlera uzruna nekļuva par iedvesmojošu uzrunu nācijai, kā tas tika cerēts. “Visumā pareiza, tomēr saturiski ierēdnieciska un vispārīga. Frāžaina runa vēl nenozīmē, ka tas būs redzējums Latvijas nākotnei un pamats nācijas lepnumam, ” pauž laikraksts.

Laikraksta “Diena” komentārā norādīts, ka Zatlera “uzrunā pateikts tika gandrīz viss, ko nu par valsts pārvaldes tēmu var pateikt. It kā prasmīgi. Tomēr tas ir gan šīs runas, gan arī acīmredzot Valda Zatlera trūkums – trūkums vārdā “pārāk daudz vārdu” jeb “par maz fokusēšānās”. Valstī darāmā pāri galvai, un prezidents varonīgi metas pierādīt, ka ir vismaz tikpat zinīgs kā viss Ministru kabinets, tikai neatstāj sajūta, ka tas nav gluži tas, ko gaidījām.”

Portāla “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta laikrakstam “Diena” atzīmē, ka prezidenta uzrunā vairāk sadzirdējusi “atskaiti par iepriekšējo laiku, mazāk sadzirdēju nākotnes kopējo virzību – kur mēs pēc četriem gadiem atradīsimies, kā šos četrus gadus visai sabiedrībai jārīkojas. Man, iespējams, gribētos dzirdēt iedvesmojošāku runu.” Savukārt “Providus” pētniece Iveta Kažoka laikrakstam saka: “biju domājusi, ka būs vizionārs uzstādījums par to, kā Latvijai jāattīstās nākamajos četros gados. Tas tikai daļēji piepildījās. Lielākoties tā bija atskaite par to, kas noticis iepriekš , gan ar jūtamiem mēģinājumiem nesarūgtināt nevienu, ne īpaši piedāvāt kaut ko pavisam jaunu. Tāda mērenības, konservatīvā stilā ieturēta runa ar dažām progresīvām idejām. “

Savukārt politologs Ivars Ījabs ziņu aģentūrai BNS paudis viedokli, ka maz ticams, ka Zatlera lasījums Lielajā aulā ietekmēs viņa iespējas tikt pārvēlētam. “Šī runa neietekmēs viņa iespējas tikt pārvēlētam, tas vairāk varētu būt tāds kā pašapliecināšanās jautājums, atskatoties uz paveikto un ļaujot sabiedrībai saprast, ko viņš domā konkrētos jautājumos,” norādīja Ījabs, vienlaikus gan sakot, ka kopumā prezidenta lasījumu vērtējot pozitīvi.

Sociologs Arnis Kaktiņš Zatlera lasījumu uzskata par jēgpilnu, taču norāda, ka prezidentam ir ierobežotas iespējas īstenot izvirzītos mērķus. Viņš aģentūrai BNS atzīmējis, ka “runa bija pamatīga, ir liels darbs ielikts, jo īpaši sadaļā par aktuālajām problēmām. Lasījums bija ļot jēgpilns. ” Pēc Kaktiņa domām, vienīgā nelaime ir tas, ka prezidentam ir ierobežotas iespējas un ietekme uz valdības un Saeimas darbu.

Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (JL, “Vienotība”)  žurnālistiem atzina, ka ir iepazinies ar ekspertu un sabiedriskajā telpā esošajiem viedokļiem par šo uzrunu. Uz jautājumu, vai sabiedrība ir saklausījusi vēstījumu, ko viņš vēlējās nodot, Zatlers atbildēja: “Vispirms man ir gandarījums, ka šī ideja izvērsās par pasākumu, kam ir liela rezonanse. Katrs vērtējums jau pats par sevi ir vērtība, un tas parāda arī dažādus sabiedrības viedokļus. Esmu arī gandarīts par to, ka tieši tie vēstījumi – par demogrāfiju un politiskās sistēmas attīstību, par iespējamām variācijām uzlabot valsts ekonomiku un panākt attīstības ciklu iestāšanos – ir saklausīti.”

 

Komentāri (62)

Normunds 27.04.2011. 16.01

Kas dzimis rāpot, tas nevar lidot. Zatlers var būt viss kas – labs ārsts, ierēdnis vai vienkārši labs cilvēks, tak ne jau nācijas līderis. Nu nav viņam tādu dotību. Zatlers tik ļoti atgādina dziedātāju bez muzikālās dzirdes, ka kļūst viņa žēl. To, ka Zatlers būs žēlīgs prezidents, zināja viņa Zoodārza aizbildņi un tieši tāpēc izvēlētjās. Nepatīkami liekulīgi ir Zatlera atbalstītāji, sakot, ka tā ir spēcīga kanditatūra. Būtu teikuši kā ir – Zatlers varbūt ir tukša vieta, bet tikai tāds kandidāts varbūt neļaus iesēdināt prezidenta krēslā Lemberga un SC cilvēku.

+13
-4
Atbildēt

5

    mary75 > Normunds 27.04.2011. 21.00

    Nu bet tev vajag “vadoni”, kas katru dienu uzstātos ar pāris stundu garām runām, kā kāds Fidels vai kāds līdzīgs?
    Prezidents ir tikai funkcija, vismaz, tiesiskā valstī.
    Nu gribētos jau ko vairāk līdzīgu Meri vai ILvesam, vai Freibergai( to gan ievēlēja pilnīgi nejauši, Latvijai vienkārši paveicās), bet, tad jau mums arī Saeimai jābūt kā Igaunijā, tātad, Latviju jāapdzīvo igauņiem.
    Kamēr te “elektorāts” ir tāds, kāds ir, tikmēr gan Saeima būs, kāda ir, gan prezidents atbilstošs,pat labāks par vidusmēra deputātu, un labi vēl, ka nav kas līdzīgs tautā mīlētam tumsonīgajam populistam Lembergam.
    Bet, nav vēl teikts, ka nebūs, tad tu redzēsi “personību”, nezināsi, kur likties aiz kauna, un vēl atcerēsies Zatleri.
    No otras puses – tai pat Izraelā prezidentu nesen notiesāja par izvarošanu, viss ir vērtējams salīdzinājumos.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Normunds 27.04.2011. 17.25

    @dzeris
    OK, varbūt “tukša vieta” ir pārāk pārspīlēti teikts, bet ideja ir skaidra. Iedomājies, ka rīt Zatlers vairs nebūtu prezidents! Vai Tu to pamanītu un vai Tavā dzīvē/uztverē kaut kas izmainītos? Man nekas nemainītos – un turēt cilvēku tikai tādēļ, lai vieta nepaliktu brīva, ir muļķīgi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > Normunds 27.04.2011. 16.47

    mazputns – To, ka Zatlers būs žēlīgs prezidents, zināja viņa Zoodārza aizbildņi un tieši tāpēc izvēlētjās. Nepatīkami liekulīgi ir Zatlera atbalstītāji…+++ spēcīgi, protams, bet, vai pamatoti? :) Gribētu faktus, bet, tikai tos, kas attiecas uz prezidenta Zatlera darbu, nevis tiem nedarbiem, kuri ir veikti viņam aiz muguras, prezidenta kandidātam nezinot

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Normunds 27.04.2011. 22.45

    Vēl joprojām atceros iedvesmojošas A.Šķēles runas – par bikšu gludināšanu, zobu tīrīšanu, kurpju spodrināšanu un valodu mācišanos, vēl no Vinnija Pūka kas bija. Nu, un? Vai šīs runas kaut par kapeiku, atvainojos, – santīmu, maina manu attieksmi pret šo politiķi? Jā, varbūt maina. Mana vilšanās un nosodījums ir lielāks.
    Tāpēc laikam jau nepietiek, ka cilvēks ir veikls runātājs-vizionārs – “…ģimene spēs uzaudzināt un izskolot 3 bērnus”. Jau audzina un skolo – ārpus Latvijas. Paldies!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > Normunds 27.04.2011. 16.40

    Galīgi neesmu Zatlera fans, bet, “tukša vieta” pārāk stipri teikts.
    Ja viņš būtu “tukša vieta”, ko katrs var aizpildīt ar kādu tik grib saturu, nebūtu problēmas ar viņa pārvēlēšanu.
    Tur jau tā lieta, ka politisku neatkarību Zatlers ir parādījis, reizēm iestājies arī pret Saeimas vairākumu, neparakstījis dažus odiozus likumus, krīzes laikā parādīja, ka nabas saiti ar tiem, kas viņu ievēlēja, ir pārrāvis.
    Zatlera problēma ir nespēja īsi un skaidri noformulēt savas domas, bet, atšķirībā no Saeimas deputātu vairākuma, acīmredzamas muļķības viņš nav sarunājis.
    Tukša vieta ar uzvārdu bija Ulmanis 2.
    Nu, ja kādam vajag Hugo Čavesu, tad cita lieta, bet, Latvija nav prezidentāla valsts, un prezidentam nav jābūt “vadonim” vai kam tur vēl.
    Vismaz, salīdzinot ar vispārējo politikas un politiķu līmeni Latvijas republikā, Zatleris ir pietiekami normālā līmenī.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

marčiks 27.04.2011. 15.44

Protams, Zatlers nav gluži dižākais orators, kāds jebkad staigājis pa zemes virsu. Taču runas saturam nebija nekādas vainas. Tā saukto “lielāko laikrakstu” viedokļi, manuprāt, nav īpaši par pilnu ņemami. Ja kādam ļoti gribas paklausīties iedvesmojošas un vienkāršas “nācijas līdera” uzrunas, iesaku pameklēt netā Hitlera ierakstus. Varbūt der arī Čavess. Demokrātisku valstu līderi bieži vien ir samērā garlaicīgi. Turklāt tad, kad kāds runātājs tiešām “izcelsies”, sāksies cita veida bļaušana. Piemēram, VVF “Mēs esam vareni! Latvija!” taču pataisīja teju par psihiski nelīdzsvarotas personas mēģinājumu manipulēt ar ļaužu masām, lai gan tur tieši bija centieni iedvesmot, saviļņot “pūli”.

+11
-5
Atbildēt

2

    inesite15 > marčiks 27.04.2011. 15.54

    :))))))) – a tas pūlis tak negrib viļņoties ne pa ko :)))
    …. Ne orators… ne karoga nesējs … ne … kā tur – latb, kam to vajag …. ne pat iespēj kā savējo nolasīt, ko tas notesķīlis ar savu padumi sarakstījuši …..

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > marčiks 27.04.2011. 17.28

    VVF “Mēs esam vareni! Latvija!” taču pataisīja teju par psihiski nelīdzsvarotas personas mēģinājumu manipulēt ar ļaužu masām, lai gan tur tieši bija centieni iedvesmot, saviļņot “pūli”
    ————————————
    VVF kļūda- izlaida vienu vārdu.Vajadzēja:”Mēs esam vareni jefiņi!”

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 27.04.2011. 14.58

Zatlera uzrunā trūcis nācijas līdera iedvesmas +++ cik var runāt par nācijas līderi, harizmu, zosādu, kuru izjūt klausoties vadoņa runas utt :) Pēdējais laiks ir saprast, ka mums ir vajadzīgs bezkaislīgs cipargalva, nevis kaujā saucējs. Patiesībā jau liela daļa cilvēku LV to ir sapratuši

+8
-2
Atbildēt

9

    peerku > buchamona 27.04.2011. 18.07

    Labāk nepateikt,- Zatlers ir kāzu ģenerālis. :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 28.04.2011. 11.57

    kopsavilkums- prezidentu, kas sacer(un pats deklamē) eposus, bur, rieb un zavē!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 28.04.2011. 11.53

    ..riebēju?
    _____________________________
    Tur tad nuodruošināts visplašākais kandidātu spektrs!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 27.04.2011. 22.05

    Tagad derētu arī kādu poētu.
    ___________________________
    Un šamani.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 27.04.2011. 22.17

    > lama
    Mož’- riebēju?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 27.04.2011. 17.13

    Ķīps – laikam Tu biji izbraucis no LR?- laikā, kad Zatlers sapurināja valdību tiktālu, lai tā atkal spētu turpināt sarunas ar SVF un citas lietas darīja uz savu pilnvaru robežas. VVF ļoti daudz darīja ārpolitikā, tas bija tāds laiks. Zatleram trāpijās krīze – iekšpolitika, šis ir tāds laiks :))

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva > buchamona 27.04.2011. 17.06

    Prezidenta funkcija ir būt tītaram. Tie,kas to dabā redzējuši grozāmies krāsainus spārnus un asti izpletušu izdevešot cienīgas klukstošas skaņas, sapratīs..
    Korektāk to būtu saukt par reprezentācijas funkciju. To Zatlers pilda. Nu nevar mums būt otrs Kārlis Ulmanis vai Vīķe Freiberga. Tāpēc, ja Zatlers der kāzu ģenerāļa amatam, ar to pietiek.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 27.04.2011. 17.12

    Pietiek mums ar poētiem Saeimā! Nav mums vajadzīgs prezidents cipargalva, ne debesblāzmu saucējs. Prezidentam ir jābūt vispusīgi zinošam intelektuālim, tautas mentoram, ar radošu pieeju un spēcīgu mugurkaulu. Prezidentam nevajadzētu atgremot klišejas un elites idejas, bet ģenerēt savas vīzijas, kas iziet ārpus konkrētu elites pārstāvju domāšanas ietvariem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > buchamona 27.04.2011. 15.24

    Šķiet, ka mums jau vismaz divi cipargalvas valdībā ir. Tagad derētu arī kādu poētu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu