Neievainojamais karjeras ceļš • IR.lv

Neievainojamais karjeras ceļš

Edgars Rinkēvičs. Foto — Edmunds Brencis, no Ir arhīva
Anda Burve-Rozīte

Jaunievēlētais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (49) starptautiskajā vidē sevi labi parādījis, izprot varas balansu demokrātijā, bet attiecībās ar padotajiem viņš var būt ass

Attālinātā saruna 2. jūnija pēcpusdienā tiek sagatavota perfekti: dažas minūtes pēc Edgara Rinkēviča atbildes īsziņas, ka šajā datumā varētu runāt, par to jau zina viņa komanda Ārlietu ministrijā (ĀM) un laiks iezīmēts darbu sarakstā. Strādā kā Šveices pulkstenis — man ienāk prātā tieši šī klišeja, lai gan Latvijas politikā «Šveices pulkstenis» saistās ar populistu politiskā flanga skandālu vai oligarhisko ārišķību, kas Rinkēvičam nekad nav bijusi raksturīga. 

Tomēr tieši ar Latvijas slavenākā oligarha Aivara Lemberga Saeimas opozīcijā strādājošās  ZZS rokām Edgars Rinkēvičs 2023. gada 31. maijā kļuva par Valsts prezidentu. Bez šīm 16 balsīm, jo koalīcijas attieksme pret kandidātu sašķēlās, viņu nevarētu ievēlēt. Vairākums tika iegūts ar Jaunās Vienotības, Progresīvo un ZZS balsīm.

Mēs sēžam Zoom viens otram pretī. Es pārstāvu tautu, jo datora ekrānā uz Rinkēviču skatos no mājām — aiz loga mežs, čivina putni, un cilāju prāvu kafijas krūzi, bet viņš, ministrijas konferenču zālē apsēdies ar ĀM logo un steidzīgiem, respekta pilniem darbiniekiem fonā, reprezentē varu. Mundrs, lietišķs. Arī smaidīgs, laipns. Vēlāk noskaidroju, ka jaunajam prezidentam svarīgi sabiedrības acīs labi izskatīties.

Kad pagājušā gada 3. oktobrī Saeimas vēlēšanās viņš kandidēja no Jaunās Vienotības saraksta un saņēma visvairāk plusu — pāri 35 tūkstošiem —, tā nebija nejaušība, bet gadiem rūpīgi veidota publiskā tēla, arī darba, rezultāts. Rinkēvičs gandrīz divpadsmit gadus bijis labs ārlietu ministrs, to nesen atzina pat opozīcija. Viņš mācējis izveidot kontaktus ar citu valstu ārlietu sektora līderiem — tagad tas palīdzēs Valsts prezidenta amatā. Strādājis Latvijas pozīciju nostiprināšanā militārās drošības jomā. Ja kādam tas izkritis no prāta, Rinkēvičs bijis Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Valda Zatlera prezidentūras laikā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu