«Ja svētkos birst asaras, to var atļauties» • IR.lv

«Ja svētkos birst asaras, to var atļauties»

5
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga par Dziesmusvētku tautas kopīguma vibrācijām un asaru nepieļaušanu savas prezidentūras laikā

Moža un priecīga Vaira Vīķe-Freiberga pieslēdzas Zoom no mājām Īvandē, Kuldīgas pusē. Ar tehnoloģiju uzstādīšanu un pārbaudi prezidentei palīdz dzīvesbiedrs Imants Freibergs. Tiešsaistē var gandrīz sajust vasaras un svētku atmosfēru — viņa runā par vāzē sakārtotiem ziediem no pašas dārza un gaida Dziesmusvētku koncertu Mežaparkā.

Prezidentei par Dziesmusvētkiem ir daudz, ko atcerēties: latviešu kopā sanākšana, dziedāšana viņai ir bērnu dienu atmiņās no bēgļu nometnes Lībekā Vācijā, bet pēcāk kā psiholoģijas doktore viņa teikusi runas trimdas Dziesmusvētkos.

Prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas runu 2001. gada Dziesmusvētkos Mežaparkā atceras vai internetā redzējuši daudzi — toreiz viņa negaidīti klātesošos iesaistīja nācijas pašapziņu ceļošā mantrā: «Mēs esam stipri! Mēs esam diženi! Mēs esam raženi! Mēs esam skaisti! Mēs zinām, ko mēs gribam! Un, ko mēs gribam, to mēs varam! Ko mēs varam, to mēs darām!»

Patlaban 85 gadus vecā prezidente bauda ne tikai atpūtu, bet arī strādā — papildina savu pētījumu par tautasdziesmām Dzejas loģika: dainu struktūra un poētika. 2007. gadā tas tika izdots latviešu valodā, bet tagad viņas dēls Kārlis Freibergs to iztulkojis angliski. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu