Mums ir jāsagatavojas • IR.lv

Mums ir jāsagatavojas

16
Kaja Kallasa, Foto – Scanpix
Aivars Ozoliņš

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa intervijā Ir par karu un robežas stiprināšanu ar Krieviju, ekonomikas problēmām, viendzimuma laulībām un specreisiem uz Briseli

Kaja Kallasa pirmdien Rīgā tikās ar mūsu premjerministri Eviku Siliņu un Lietuvas valdības vadītāju Ingrīdu Šimonīti, pēc tam viņām bija kopīga saruna ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu. Igaunijas premjerministres birojs piedāvāja Ir iespēju intervēt Kallasu viņas vizītes laikā Rīgā. Ar Eiropas jauno «dzelzs lēdiju», kā viņu mēdz dēvēt mediji, sarunājāmies Igaunijas vēstniecībā pirmdien, 6. maijā.

Piektdien pēc tikšanās Parīzē ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu teicāt, ka jums ir vienota izpratne, ka «kopā mēs varam palīdzēt Ukrainai uzvarēt karā un piespiest Krieviju atkāpties līdz tās robežām». Vai palīdzība ietvertu arī militāro vienību sūtīšanu uz Ukrainu, ko Makrons esot gatavs darīt, un vai Igaunija sūtītu savus karavīrus, ja Ukraina to lūgtu?
Pirmkārt, Ukraina to nav lūgusi. Viņi lūdz pretgaisa aizsardzību un munīciju. Bet prezidenta Makrona piedāvājums bija atklāti apspriest, ko mēs būtu gatavi darīt. Mēs esam mēnešiem ilgi minējuši, ko Krievija darīs. Tad nu lai viņi min, ko darīsim mēs. Pašlaik ukraiņi nav lūguši mums karavīrus, viņi lūdz tikai militāru palīdzību, lai varētu sevi aizstāvēt.

Esat vairākkārt teikusi, ka «mums ir jānosaka kā mērķis Ukrainas uzvara». Šodien jūs kopā ar Latvijas un Lietuvas valdību vadītājām tiksieties ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu. Vai esat pārliecināta, ka Baltijas valstīm un Vācijai ir tas pats mērķis šajā karā?
Jā. Proti, ne vienmēr karā var uzvarēt, taču tajā nevar uzvarēt, ja uzvara nav jūsu mērķis, kā teica [vēsturnieks] Timotijs Snaiders, un es viņam pilnībā piekrītu. Problēma ir, ka mēs dzirdam paziņojumus, ka «Ukraina nedrīkst zaudēt», un tas ir kas cits nekā «Ukrainai ir jāuzvar»…

…un «tik ilgi, cik būs nepieciešams».
Un «tik ilgi, cik būs nepieciešams». Tāpēc mums ir bažas, vai mēs visi redzam ainu līdzīgi. Vācija ir daudz darījusi, lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt, pat ja viņi saka, ka «Ukraina nedrīkst zaudēt», kas tomēr nozīmē kaut ko citu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu