Izdotas Barta "Sēru dienasgrāmatas" • IR.lv

Izdotas Barta "Sēru dienasgrāmatas"

32

Laikmetīgās mākslas centrs izdevis Rolāna Barta „Sēru dienasgrāmatas” („Journal de Deuil”) tulkojumu latviešu valodā. Grāmatas prezentācija notiks „1/4 Satori” grāmatnīcā (Rīgā, Lāčplēša ielā 31), 16. decembrī, plkst. 17.30.

Rolāns Barts (Roland Barthes, 1915 – 1980), franču literatūras kritiķis, teorētiķis, semiotiķis un filozofs, „Sēru dienasgrāmatu” sāka rakstīt nākamajā dienā pēc mātes nāves, 1977. gada 25. oktobrī. Grāmatas tapšanu un izdošanu šķir trīsdesmit vienu gadu ilgs laiks – trīs simti trīsdesmit līdz tam nepubliskoto šīs dienasgrāmatas piezīmju tika izdotas Francijā 2009. gadā, izraisot diskusijas par ļoti privātu rakstnieka dzīves detaļu nodošanu atklātībai. Sēru dienasgrāmata, tāpat kā Barta pēdējais teksts „Camera lucida. Piezīme par fotogrāfiju”, ir veltījums mātes – R. Bartam ļoti tuva cilvēka – piemiņai. 

Psihonalītiķis Jānis Gailis par „Sēru dienasgrāmatu”: „Tās nav sēras par autora nāvi. Autors patiesi bēdājas. Bez uzspēles. R. Bartam pašam teksts un mākslas darbs ir līdzeklis, kā parvarēt subjektīvās krīzes, veids, kā tās dialektizēt, kā « rakstībā integrēt bēdas ». Grāmata ir saistoša lasāmviela gan intelektuālo piedzīvojumu meklētājiem, gan katram, kas piedzīvojis tuva cilvēka zaudējumu.

Grāmatu latviešu valodā tulkoja Ieva Lapinska (1974-2010) un Vineta Berga. 

LMC Tulkojumu sērijā ir iznākusi arī R. Barta « Camera lucida. Piezīme par fotogrāfiju ». Tulkojumu sērijā pārstāvēti arī Valtera Benjamina, Volfganga Velša, Sūzenas Sontāgas, Morisa Merlo – Pontī, Žana Fransuā Liotāra, Teodora Adorno darbi un Maksa Horkheimera darbi.

 

Komentāri (32)

klusais 07.03.2015. 11.09

Izlasīju tās rekomendācijas … , nu teiksim pirmā pēc saraksta joma :

• meiteņu un sieviešu piekļuve izglītībai

Tad nu ņemam Latvijas realitāti – sieviešu īpatsvars Latvijā – 54 % , savukārt sieviešu īpatsvars augstskolu absolventu vidū virs 65% par kādu disproporciju piekļuvei izglītībā mēs runājam ? Zinātnieču skaits zinātnē 52.4 % Piemēram 2011. gadā doktora grādu zinātnē ieguva 193 sievietes un 104 vīrieši . Izskatās ,ka Centrā Marta nav īsti ar ko nodarboties , tapēc sacer visādus sviestus un kolektīvi masturbē viena otrai stāstot cik nozīmīgu darbu dara :)

+21
-13
Atbildēt

7

    zanE. > klusais 07.03.2015. 12.55

    …Klusais…pieturoties pie Tava stila – šķiet, ieraugot “Martas centra” rakstus, ķeries pie onanēšanas un zaudē uztveres spējas, jo esi atslābinājies…

    – “Konferences rekomendācijas ietver priekšnoteikumus, kas jāizpilda, lai uzlabotu ekonomiskās iespējas sievietēm, palielinot to drošību un dzimumu līdztiesības situāciju ne tikai ES, bet arī Centrālāzijas valstīs. To izpilde nepieciešama, lai pārvarētu šķēršļus ilgtspējīgas un labklājīgas globālās sabiedrības attīstībai.

    Starptautiskās tikšanās laikā nevalstisko organizāciju pārstāvji no Igaunijas, Itālijas, Kirgizstānas, Lietuvas, Somijas, Tadžikistānas, Uzbekistānas, Zviedrijas un Latvijas, strādājot četrās darba grupās – agrīnās laulības, vardarbība ģimenē, cilvēku tirdzniecība seksuālai ekspluatācijai un vardarbības, dzimuma un ekonomikas ietekme uz vidi…”

    …diemžēl, šoreiz pats esi saražojis sviestu…jautājums – ko ar to darīsi?… :)

    +12
    -19
    Atbildēt

    0

    zanE. > klusais 07.03.2015. 13.57

    ….Klusais….nu, pārlasi vēlreiz uzrādīto saiti http://www.marta.lv/marta-runa/izstradatas-rekomendacijas-ar-dzimumu-saistitas-vardarbibas-noversanai-un-sieviesu-ekonomiskas-neatk?langs=1800

    – “Rekomendācijas tiks iesniegtas ANO Dzimumu līdztiesības un sieviešu iespēju padomē (UN Women), Verai Jourovai (Vera Jourova), ES komisārei tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības jautājumos, Mirijai Vasiliadu (Myria Vassiliadou), ES koordinatorei cilvēku tirdzniecības apkarošanas jomā, Eiropas Sieviešu lobijam un LR Ārlietu ministrijai.

    Starptautiskā darbnīca sniedza iespēju tikties ES un Centrālāzijas valstu pārstāvjiem un diskutēt klātienē par dzimumu līdztiesības jautājumiem, veicinot dialogu starp Eiropu un Centrālāzijas reģionu.

    Diskusija ir viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē pasākumiem, ko rīko nevalstiskās organizācijas.”

    …gribi teikt, ka Latvijai, ne ES valstīm nav nekādas sadarbības ar C-Āzijas valstīm – Kirgizstānu, Tadžikistānu un Uzbekistānu?…

    +10
    -17
    Atbildēt

    0

    pirozkovs > klusais 09.03.2015. 14.02

    zanE …Klusais…pieturoties pie Tava stila – šķiet, ieraugot “Martas centra” rakstus, ķeries pie onanēšanas un zaudē uztveres spējas, jo esi atslābinājies…

    ____________________

    Seksuālā vājprāta pārņemtajai grošai kārtējā nesaturēšana:)

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    kolpants > klusais 07.03.2015. 14.39

    …gribi teikt, ka Latvijai, ne ES valstīm nav nekādas sadarbības ar C-Āzijas valstīm – Kirgizstānu, Tadžikistānu un Uzbekistānu?…

    ===

    droši vien, viņš grib teikt (un tam pievienojos), ka tādiem semināriem, rekomendācijām utt. sausais praktiskais atlikums ir …nulle, izņemot iespēju papļāpāt savā starpā, saņemt bezmaksas iespēju apbraukāt pasauli.

    Tas pats, ka visādas labdarības balles, kuru organizēšanai iztērē 15000 EUR un lepni paziņo, ka pasākuma laikā savāca veselus 5000 Eur. Droši vien vienkārši tos 15000 pārskaitīt labdarībai nav interesanti, interesantāk patusēt, garšīgi ēst, palikt mīnusos 10 000 Eur, bet toties dabūs PR sev.

    bet runājot par pašām rekomendācijām…vispār jau šīs rekomendācijas zināmas vismaz gadus 10 un tās tiek vienkārši atkārtotas un atkārtotas.

    +11
    -12
    Atbildēt

    0

    andrejs > klusais 07.03.2015. 20.11

    .gribi teikt, ka Latvijai, ne ES valstīm nav nekādas sadarbības ar C-Āzijas valstīm – Kirgizstānu, Tadžikistānu un Uzbekistānu?…

    ————————-

    labi, ka NA parlamentārieši uzsāka sadarbību ar Baltkrievu deputātiem. Muļķīgi nīsties ar kaimiņiem, kas Latvijai nekā ļauna nav nodarījuši. Žēl, ka Latvijai nav sava Nobela miera prēmija – to varētu piešķirt Parādniekam par attiecību normalizēšanu ar Baltkrieviju. To, ka tas jādara, Rinkēvičam pieleca gadu vēlāk. :)))

    +13
    -10
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 07.03.2015. 13.25

    zane – nu un saki , ka tas nav sviests ? Kāds ir sausais atlikums tai sēdēšanai ? Iedomājos kā tur gudrām sejām sēdēja tās dāmītes un sprieda par tēmām domājot , ka lemj pasaules likteņus. Kapēc nevienu nepieaicināja no Āfrikas vai Dienvidāzijas , tad vēstulei varētu vēl piekabināt , ka ne tikai EU , bet arī Centrālāzijā , Dienvidāzijā un Āfrikā . Un tad uzcepa vēstuli ANO , EK komisārei u.t.t. , kuru visticamak iebāzīs kaut kādā mapē un par kuru aizmirsīs.

    +16
    -12
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 07.03.2015. 17.51

    zane – es visu to pārlasīju un gribu jautāt , ko tās rekomendācijas reālajā dzīvē dos. Visticamāk , ka tās ieguls kārtējā papīru kaudzē , jo neko jaunu jau nepasaka. Toties kā Koplants piezīmēja , tad daži būs jauki pavadījuši laiku , redzējuši Rīgu un Latvija varēs sev ievilkt ķeksīti prezidentūras atskaitē .

    +15
    -10
    Atbildēt

    0

Zasulaux 07.03.2015. 11.39

Pats Gebelss būtu melns un maziņš un nobālētu feministu gigantisko melu priekšā

+17
-14
Atbildēt

0

Edgars Avotiņš 08.03.2015. 11.44

Manuprāt – šī problema galīgi nav raksturīga Latvijai un tuvākajām post-Padomju valstīm.

Sieviešu diskriminācija daudz izteiktāka ir Āzijas, Āfrikas un RietumEiropas valstīs (jo īpaši Eiropas Dienvidos). Ne velti ES cenšas ieviest sieviešu kvotas politikā un uzņēmumu valdēs utt – bet Latvijā šajā ziņā problēmu nekādu. Mūsu ex-prezidente, premjere, “spīkeres”, ministres utt ir uzskatāms pierādījums.

p.s. Latvijā drīzāk sanāk, ka 8. marts tā kā popularizē tieši dzimumu diskrimināciju – uzsver sieviešu atšķirīgumu.

+15
-12
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu