Vienmēr sievietes roka • IR.lv

Vienmēr sievietes roka

Māksliniece Rasa Jansone savā personālizstādē Tava pēda uz manas plaukstas; vienmēr, Rafaēl galerijā Alma. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Māksliniece Rasa Jansone piedāvā feministisku izstādi Tava pēda uz manas plaukstas; vienmēr, Rafaēl un uzskata, ka Latvijā notikuši svētki — sākam runāt par privātajām robežām augstskolās un to, ka pasniedzēji nedrīkst ļaunprātīgi izmantot savu varu

Mākslinieces, kas nodarbojas ar feminisma tēmām, — tas jau vairākus gadus Latvijā ir labi pamanāms process, savu pozīciju mākslā un sociāli pauž dažādu paaudžu un radošo jomu sievietes. 51 gadu vecā Rasa Jansone bijusi feministe jau 90. gados, kad Latvijā maz zināms bija pat šis jēdziens. Iedziļinājusies mākslas un filozofijas vēsturē, viņa savos darbos bieži pievērsusies sievietes lomai sabiedrībā, domājot, kā tas ietekmējis izpratni par mūsdienu sievietes lomu un vērtību. 

Par to vēsta arī Jansones, 2025. gada Purvīša balvas nominantes, jaunākā izstāde galerijā Alma, māksliniece tai devusi nosaukumu Tava pēda uz manas plaukstas; vienmēr, Rafaēl. Savās kolāžās viņa atsaucas uz renesanses ģēnija Rafaēla gleznotajām Madonnām. 

Māksliniecei ir, ko teikt arī par neseno skandālu augstskolās, kas izgaismo dažu pasniedzēju piedauzību pret studentēm. Jā, kaut ko līdzīgu savulaik piedzīvojusi arī Rasa. 

Kāpēc jūs interesē sievietes tēma mākslā?
Reizēm saka — feminisms tagad ir modē! Man tad nāk smiekli, jo nodarbojos ar to jau vairāk nekā 20 gadus. 2022. gadā pabeidzu maģistrantūru Latvijas Mākslas akadēmijā ar izteikti feministisku darbu par Senās Grieķijas kalendārā neierakstītiem, bet tur reāli eksistējošiem Adonijiem, ko svinēja tikai sievietes (izrietēja no mīta par dieviešu mīlnieku Adoniju iepretim karavīru aizbildnim Hēraklam — red.). Mans darbs bija instalācija par šiem svētkiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu