IT jomā ir plašas iespējas augt un attīstīties • IR.lv

IT jomā ir plašas iespējas augt un attīstīties

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Inga Ieraga

Profesijas maiņa vai pāriešana no vienas nozares uz citu šodienas darba tirgū vairs nav retums. Reaģējot uz pārmaiņām, uzņēmumi īsteno dažādas apmācību programmas, lai ieinteresētu jaunus darbiniekus, papildus tam pieejami arī izglītības projekti speciālistu piesaistei. Iespēju ir daudz, un, kaut gan katrs jaunais sākums var likties biedējošs, es ticu, ka viss ir atkarīgs no katra personīgās vērtību sistēmas un pārliecības. Atliek tikai sev uzdot jautājumu: kas man sniedz gandarījumu? Kas es esmu šodien, un par ko vēlos kļūt rīt?

No skolotājas par IT nozares speciālisti

Pirms darba IT nozarē biju skolotāja. Man patika strādāt ar bērniem, un es centos saviem audzēkņiem atrast visefektīvākos un interesantākos mācību veidus. Biju jauna un iedvesmota, ticēju mūsdienīgu tehnoloģiju un paņēmienu izmantošanai mācībās. Raugoties pagātnē, tas bija ļoti piepildīts, krāsains un skaļš manas darba dzīves periods. Kaut gan skolotāja darbs un ieguldītās pūles ne vienmēr tiek novērtētas,  esmu ļoti pateicīga par gūto pieredzi, kas palīdzējusi tālākajā karjeras attīstībā un izaicinājumos. Tā kā lielākā daļa manas ģimenes draugu un paziņu tolaik jau strādāja IT jomā, pievienošanās nozarei šķita tikai loģisks solis, pirmās darba gaitas sākot Tietoevry Create, kas tolaik bija zināms kā IT Alise. Protams, arī atalgojumam bija izšķiroša loma, pieņemot lēmumu mainīt nodarbošanos.

Mainot nozari, priekšzināšanu trūkums var būt arī priekšrocība

Lai spētu mainīt karjeru pavisam citā virzienā, svarīga ir prasme mācīties. Pirms darba sākšanas IT nozarē neapmeklēju ne programmēšanas kursus, ne kāda cita veida apmācības, tāpēc ļoti daudz ko nācās apgūt no nulles, arī koda lasīšanas prasmi un tehniskās dokumentācijas izmantošanu. Manā gadījumā ar IT jomu saistītu zināšanu trūkums pat bija priekšrocība, jo projekta vadītājs novērtēja, ka es spēšu lietotājiem jaunu un ļoti sarežģītu sistēmu iemācīt no lietotāja skatpunkta ar viņam saprotamiem terminiem, turklāt radoši. Jā, radošums IT nozarē ir nenovērtējams! Manuprāt, šī pieredze tikai apliecina, ka nevajag baidīties sākt ko jaunu  pavisam citā jomā. Iespējams, tieši citas nozares speciālista skatījums no malas ir tas, ko novērtēs jaunais darba devējs.

IT jomā ir iespējams augt un attīstīties

Uzskatu, ka mūsdienās neatkarīgi no pārstāvētās nozares ir gana plašas iespējas augt un attīstīties, arī IT joma nav izņēmums. Tā sevī ietver dažādas profesijas – daļa ir ļoti tehniskas, taču citos amatos tehniskās prasmes nemaz nav tik noteicošas. Piemēram, lai programmētājs varētu sākt darbu, nereti vispirms nepieciešama  IT sistēmu pārdošanas speciālista, jurista, projekta vadītāja, analītiķa vai dizainera  iesaiste. Protams, gluži kā jebkurā citā nozarē, arī šeit būtiska loma ir efektīvai komunikācijai ne tikai ar komandu, bet arī klientiem, lai atrastu piemērotākos risinājumus katra individuālajām vēlmēm un vajadzībām. Tāpat jāpiemīt līderības īpašībām, jābūt atbildīgam un gatavam apgūt jaunas prasmes. Mūsu ikdiena ļoti cieši saistīta ar komandas darbu, un, lai komanda būtu veiksmīga, jāspēj dot citiem, dalīties savās zināšanās un pieredzē.

Bieži vien palikšana vienā darbā vai nozarē uz visu mūžu tiek saistīta ar stagnāciju, rutīnu un komforta zonu. Dažkārt cilvēki pat neapzinās, ka vēlas un spēj darīt ko pavisam citu. Tad ir vērts paskatīties ārpus ierastā un meklēt atbalstu un iedvesmu dažādās nozaru biedrībās. Galvenais ir nepazaudēt vēlmi sevi attīstīt.

 

Autore ir Tietoevry Create Valsts pārvaldes e-risinājumu izstrādes nodaļas vadītāja

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu