Kā uzņēmumam nonākt līdz tādam digitalizācijas projektam, kas tiešām veicinās tā attīstību? • IR.lv

Kā uzņēmumam nonākt līdz tādam digitalizācijas projektam, kas tiešām veicinās tā attīstību?

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Ieva Kreile

Attīstoties uzņēmuma darbībai, digitālā transformācija var ievērojami uzlabot tā efektivitāti – automatizējot procesus un veicinot produktivitāti, tā ļaujot ietaupīt finanšu resursus. Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda programmā digitālā transformācija ir būtiska prioritāte, kam atvēlēta piektā daļa no fonda līdzekļiem. Reģionos, kur uzņēmumiem ir dažādi specifiski izaicinājumi – cilvēkresursu trūkums, ierobežots potenciālo klientu loks u.c. – digitāli risinājumi var palīdzēt.  Tomēr pirmais solis ir saprast – ko tieši un kādēļ nepieciešams digitalizēt, lai izstrādātu tādu projektu, kas tiešām būs vērsts uz uzņēmuma attīstību.

Svarīgi – pārskatīt savus procesus un identificēt, kas ir jāuzlabo

Strādājot Eiropas Digitālās inovācijas centrā (EDIC), kas izveidots ar ES Atveseļošanas fonda līdzfinansējumu, un konsultējot uzņēmumus, redzam, ka nereti šie jautājumi netiek atbildēti. Tikai tad, kad saņemam pieteikumu un uzsākam sarunas ar uzņēmumu, saprotam, ka efektīvāks varētu būt kāds cits risinājums. Bet tikmēr jau ir izstrādāti projekta pieteikumi vai veikti ieguldījumi virzienā, kurš vēlāk nenes plānoto atdevi. Tādēļ ir svarīgi sākt ar sava uzņēmuma iekšējo procesu pārskatīšanu, ko var veikt arī ārējs pakalpojuma sniedzējs. Bet, ja šādas iespējas nav, tad sākt ar sarunu ar kādu no EDIC ekspertiem. Svarīgi, lai digitālā transformācija netiek veikta tikai tādēļ, ka tā šobrīd ir modes lieta, bet mērķtiecīgi, jo tikai tad ieviestie risinājumi ļaus sasniegt vēlamos rezultātus.

Atveseļošanas fonda finansējums – piemērots plašam uzņēmumu lokam

Katram uzņēmumam, neatkarīgi no apgrozījuma vai darbības jomas, ir vērts izvērtēt EDIC iespējas un piemeklēt sev atbilstošāko. Ir svarīgi saprast, ka digitalizācija un inovācijas ir tikai rīki, kas ļauj uzlabot produktivitāti.Taču, ja nezinām, ko un kāpēc vajag uzlabot, tad nevaram arī zināt, ar kādu rīku to izdarīt un kādu rezultātu sagaidīt. EDIC konsultācijās identificējam problēmas un sasniedzamos mērķus, lai kopīgiem spēkiem saprastu, kāda veida atbalsts būs visefektīvākais tieši konkrētam uzņēmumam. Ne reizi vien konsultācija noslēdzas ar to, ka sniedzam uzņēmuma pārstāvim izpratni par to, cik daudz var izdarīt jau ar pieejamajiem bezmaksas vai zemu izmaksu rīkiem, piemēram, kā izveidot mājaslapu, neieguldot desmitiem tūkstošus eiro vai kādas iespējas piedāvā jau ikdienā lietotie Microsoft Excel vai Google Sheets.

Interese Vidzemes reģionā – ļoti augsta

Galvenie soļi, ko ar EDIC atbalstu var veikt uzņēmumi, ir biznesa procesu digitalizācija un digitālo prasmju attīstība. Vidzemes reģionā redzam, ka interese par atbalsta projektiem ir ļoti liela. Kopš centra darbības uzsākšanas, saņemti vairāki simti pieteikumu. Digitalizācija ne vienmēr nozīmē ļoti sarežģītas IT sistēmas, bet arī mazākus, fokusētākus projektus, piemēram, grāmatvedības vai noliktavas uzskaites sistēmas, kas padara darbu produktīvāku, drošāku, mazinot cilvēciskās kļūdas.

Kā redzam EDIC kontaktpunktā Vidzemē, pašlaik ir trīs galvenās prioritātes, ko uzņēmumi izvēlas digitalizēt – tie ir e-komercijas risinājumi, dažādas resursu pārvaldības sistēmas, tai skaitā, noliktavu uzskaite, grāmatvedības uzskaite, projektu vadības sistēmas un citas, kā arī – ražošanas iekārtas. Tas liecina, ka uzņēmumiem ir jāiedod pamata lietas. Protams, ir projekti, kuros realizē arī lielus, automatizētus risinājumus, bet tie ir atsevišķi gadījumi. Līdzšinējā pieredze rāda, ka Atveseļošanas fonda atbalsts var būt lietderīgs ļoti dažādiem uzņēmumiem. Piemēram, Vidzemē atbalstu jau ir saņēmis uzņēmums, kas iegādājies ražošanas iekārtas ar programmatūru, kā arī projekta noslēgumam tuvojas uzņēmums, kas ieviesis noliktavas uzskaites sistēmu.

Uzņēmumi, kas izmanto atbalstu, atšķiras arī pēc statusa – gan lielie ražošanas uzņēmumi, gan vidējie un mazie, gan mikro un pat viena darbinieka uzņēmumi, kam nepieciešams, piemēram, izveidot e-komercijas platformu. Ir arī IT uzņēmumi, kuri vēlas izstrādāt jaunus mākslīgā intelekta risinājumus, dizaina vai datu apstrādes rīkus. Būtiski, ka redzama ļoti liela nozaru dažādība – digitalizēties ir gatavi visi – gan tirdzniecības, tūrisma, ražošanas un kokapstrādes uzņēmumi, gan reklāmas aģentūras, pašvaldību kapitālsabiedrības, zemnieku saimniecības un pētniecības iestādes.

Jāstiprina arī darbinieku digitālā pratība

Svarīgi domāt ne tikai par rīkiem, bet arī cilvēkiem, kas šos rīkus izmantos. Bieži vien pirmais nepieciešamais digitalizācijas uzlabojums uzņēmumos ir pašu darbinieku digitālā pratība. Būtiska ir prasme rīkoties ar dažādiem digitāliem rīkiem un lietotnēm, kā arī, kas patlaban ir ļoti aktuāli – drošības risku apzināšanās digitālajā vidē. Arī Atveseļošanas fonds atbalsta tādas digitālās transformācijas aktivitātes, kas saistītas ar uzņēmumu digitālo risinājumu drošību, uzņēmumu datu drošību, infrastruktūras stabilitāti. Tādā veidā uzņēmumam ir iespēja aizsargāt savus datus no iespējamiem kiberuzbrukumiem un samazināt datu pārkāpumu risku.

ES Atveseļošanas fonds ir Eiropas Komisijas centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kuras mērķis ir atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi. Plāns paredz atbalstu sešās jomās, tostarp klimata mērķu sasniegšanā.

Atveseļošanas fonda reformas un investīcijas Latvijā tiek finansētas no ES Atveseļošanas un noturības mehānisma (European Commission Recovery and Resiliance Facility) budžeta līdzekļiem, ar valsts budžeta līdzfinansējumu.

Vairāk: esfondi.lv

 

Autore ir EDIC Vidzemes kontaktpunkta pārstāve

Materiāls tapis ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu projekta “Komunikācijas spēju stiprināšana par Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna priekšrocībām” ietvaros, izmantojot Tehniskā atbalsta instrumentu, ko pārvalda Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorāts. Par materiāla saturu atbild tikai autors(-i). Materiālā paustais neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu