Daudzveidīga liecība • IR.lv

Daudzveidīga liecība

Kristīne Ilziņa. ES NEliecināšu PRET jums. Zvaigzne, 2022.
Patrīcija Šteinberga, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 6

Kristīnes Ilziņas jaunākais literārais veikums — stāstu krājums ES NEliecināšu PRET jums — par trešās atmodas notikumiem atklāj vairāk, nekā pirmajā brīdī pēc izlasīšanas šķiet. Pa laikam kas atgādinoši «uzpeld», paplašina izpratni par šodienas norisēm Latvijā. 

Krājumā publicēti 20 savstarpēji nesaistīti stāsti, kas hronoloģiski jauktā secībā vēsta par padomju okupācijas noslēdzošo desmitgadi, trešo atmodu un laiku pēc tās. Lai arī šis posms latviešu literatūrā salīdzinoši nesen daudzveidīgi izstrādāts sērijā Mēs. Latvija, XX gadsimts, arī Aivara Kļavja, Paula Bankovska, Gundegas Repšes, Egīla Ventera un citu rakstnieku darbos, tēma aktualitāti nav zaudējusi.

Atsevišķiem Ilziņas stāstiem par iedvesmas avotu ir kalpojuši patiesi notikumi. Tomēr priekšplānā vienmēr ir cilvēki. Protests pret metro būvniecību, čekistu darbība, Helsinki-86 biedru aresti ir tikai fons, uz kura veidojas personības, formējas viedokļi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu