Divu latviešu piedzīvojumi Francijas vīnadārzos
Vasara Francijā bijusi ārkārtīgi sausa un karsta. Lai taupītu ūdeni, bijis aizliegts laistīt mauriņus un piepildīt peldbaseinus; trīs lielākie karstuma viļņi izraisījuši paaugstinātu mirstību. Vīnkopji gan izdzīvos, jo bažas, ka izkaltīs arī vīnogulāji, izrādījušās nepamatotas: šogad vīnogu raža ir apbrīnojami laba, turklāt agra, ķekaru novākšana sākās jau ap 20. augustu. Agrāk vīnogu lasīšana, ko franciski sauc par la vendange, notikusi lielākoties septembrī vai pat oktobrī, kad gaiss bijis jau tik vēss, ka saluši pirksti un gaisā bijusi redzama elpa. To visu pastāsta Šampaņas reģiona vīnkope Valerī Frizona, kuras saimniecība atrodas nelielā ciematiņā Vilsirarsā (Ville-sur-Arce). No dažos hektāros ievāktajām vīnogām Valerī ražo sava zīmola Val Frison bioloģisko šampanieti, bet daļu ražas, tāpat kā vairāki citi vietējie vīnkopji, nodod ciemata kooperatīvā. Arī tur top šampanietis.
Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!
Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.